Top 10 cele mai bune site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile online

Academia Barbatilor

Dacă faci fotografii frumoase și ai impresia că ele ar avea potențialul de a fi folosite de alți oameni și companii pentru diverse lucruri, atunci în mod cert acei oameni și acele companii ar fi dispuși să și plătească pentru a le achiziționa. Din fericire, poți face bani cu fotografiile tale și fără să lucrezi pentru un ziar sau o revistă (acele vremuri par din ce în ce mai apuse). În ziua de azi există câteva site-uri reputabile, care îți pot transforma munca în cash. Iată care sunt cele mai bune site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile online:

Shutterstock

De la momentul lansării, Shutterstock a plătit colaboratorilor săi peste 500 milioane de euro. În momentul în care încarci o fotografie în magazin nu vei pierde dreptul de proprietate asupra ei. Și poți câștiga până la 30% din prețul de vânzare al fotografiei, în funcție de mărime. Momentan, plata unei fotografii începe de la 0,25 $ și poate ajunge până la 120 $ pentru fotografii speciale.

Alami

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Există un motiv pentru care Alamy are în stoc peste 160 milioane de fotografii și video-uri. Cei de aici oferă fotografilor un procent uriaș, de 50% din prețul de vânzare al imaginii. Site-ul permite colaboratorilor să-și vândă fotografiile oriunde, neavând pretenții de exclusivitate. Dar în acest caz, comisionul va fi de numai 40%. Aceste lucruri au făcut din Alamy, pentru moment, cel mai mare magazin pentru fotografia de stock, având un număr uriași de utilizatori și, implicit, de potențiali clienți pentru tine.

PhotoShelter

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Dacă vrei să vinzi fotografii online, dar ai prefera ca mai degrabă să o faci prin intermediul propriului tău site, PhotoShelter e cea mai bună „unealtă” pentru acest lucru. La bază, PhotoShelter e o platformă de e-commerce, pe domeniul foto, care se poate integra în aproape orice site. Include spațiu în cloud, un shopping-cart integrat, template-uri de tip drag and drop, o interfață intuitivă, un SEO decent și câteva integrări de social media.

Beneficiile acestei platforme se rezumă în principal la faptul că ai control deplin asupra fotografiilor pe care vrei să le vinzi, prezentându-le în forma dorită, de sine stătătoare, fără a fi vărsate într-un ocean împreună cu alte milioane de fotografii. Serviciul vine însă la pachet cu un preț, care pornește de la 10$ / lună pentru un număr minim de caracteristici.

iStock Photo

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Dacă ești interesat să înveți despre cele mai bune tipuri de fotografii pe care să le vinzi online, aruncă-ți o privire la iStock Photo. Are un forum extrem de popular, din care poți deprinde multe ponturi și trucuri pentru a-ți vinde fotografiile pe internet.

Înainte de a-ți posta fotografiile aici trebuie să aplici, trimițând câteva exemple prin intermediul aplicației Contributor by Getty Images. iStock Photos și Getty Images sunt parteneri, prin urmare, dacă ești acceptat, vei fi promovat pe ambele platforme. Site-ul nu afișează nicăieri cu cât urmează să fii plătit, dar în mod cert, vei câștiga un anumit procent din vânzări, care-ți va fi comunicat după admiterea în sistem.

SmugMug

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Pachetul SmugMug Pro este o alternativă la PhotoShelter. Platforma îți oferă posibilitatea să lucrezi cu un magazin extrem de customizabil și să-ți decizi singur variantele, în baza unui abonament cu taxă anuală.

O caracteristică distinctă este serviciul de print SmugMug, cu ajutorul căruia se pot printa cărți, felicitări, afișe cu fotografiile tale. Există și alte caracteristici adiționale, precum posibilitatea creării de cupoane, de pachete foto etc. În privința comisionului obținut din fotografiile tale, acesta poate merge până la 85%.

Adobe Stock

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Adobe Stock e un site frumos, care oferă un comision de 33% din prețul fotografiei vândute și de 35% în cazul fișierelor de tip vectorial. Plata se efectuează odată cu cumularea unei sume minime de 25$, iar Adobe Stock face parte integrantă din suita de aplicații Adobe, ceea ce înseamnă că e posibil ca fotografiile tale să primească aici un plus de vizibilitate.

Cei de la Adobe au simplificat modul în care încarci fotografiile. În loc să parcurgi întregul (și lentul) proces de tag-uire a tuturor fotografiilor, Adobe utilizează un sistem inteligent și automat de etichetare și, în plus, îți permite să încarci fotografiile via Adone Lightroom CC, Adobe Bridge CC sau prin site-ul lor.

123rf

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

123rf are peste 110 milioane de fișiere de oferit, în fiecare zi încărcând alte 100.000. Comisionul obținut din vânzări e variabil, între 30 și 60%, în funcție de nivelul tău de colaborare. Cu cât încarci mai multe fotografii, cu atât vei fi mai bine plătit. Dacă încarci mai puțin de 999 de imagini, vei câștiga 30%, ceea ce înseamnă 0,216$ pe imagine descărcată. Dacă încarci peste 1 milion de imagini, procentajul sare la 60%, adică la 0,432$ pe imagine.

Dreamstime

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Dreamstime și-a făcut un renume pe piața fotografiei de stock, iar acest lucru s-a datorat, în principal, faptului că toate încărcările fotografice sunt verificate pentru a se situa la un anumit standard de calitate. Din momentul în care fotografia îți este aprobată, comisionul pe care-l poți primi variază între 25 și 50%. Acesta poate crește la 60% pentru imaginile pentru care ai semnat contract de exclusivitate. În acest caz, vei primi și un bonus adițional de 0,20$ pentru primele 100 de fotografii aprobate.

Can Stock Photo

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Dacă ești în căutarea celui mai simplu mod de a vinde fotografii online, Can Stock Photo e o opțiune la-ndemână. După ce trimiți spre aprobare trei imagini, în maxim 24 de ore vei putea începe să-ți încarci imaginile pe site. În momentul în care faci acest lucru, Can Stock Photo îți va posta lucrările și într-una dintre cele mai mari baze de date de fotografie de stock: Fotosearch. Comisionul merge până la 50% din prețul imaginii și îți poți retrage banii prin PayPal, în momentul în care atingi suma de 50$.

Stocksy

site-uri pe care să-ți vinzi fotografiile

Stocksy oferă unul dintre cele mai mari comisioane la vânzarea de imagini. Pentru a aplica, trebuie să trimiți cel puțin 25 de fotografii, împreună cu câteva informații despre tine. Dacă vei fi acceptat, așteaptă-te la comisioane care variază între 50 și 75%. De reținut că Stocksy recrutează fotografi de top, care produc imagini hi-res, deci asigură-te că ai echipamentul necesar cu care să realizezi fotografii excepționale. De asemenea, să ai în vedere că Stocksy cere exclusivitate.

Citește și: 10 ponturi pentru a face fotografii stradale cât mai reușite