Top 10 cele mai locuibile orașe din lume în 2019

Academia Barbatilor

Locuitorii unora dintre orașele lumii sunt adesea mândri de locul pe care-l numesc „acasă”. Întrebarea care se pune este dacă aceștia au dreptate să fie așa? Sunt orașele lor cu adevărat cele mai bune? Raportul Economic Intelligence Unit, devenit deja unul de referință în ultimii ani, a dat publicității lista cu cele mai locuibile orașe în 2019.

Ceea ce relevă acest raport este că orașele situate cel mai sus în acest top au tendința de a fi mai puțin „globale” și mai mult „regionale”. „Per total, indexul nostru este dominat de orașe de mărimi mijlocii, care se află în țări sănătoase”, explică raportul. „Mărime mijlocie” înseamnă orașe cu populații între 1 și 3 milioane de locuitori.

Viena este din nou cel mai locuibil oraș din lume

Pe locul 1 se situează, ca și anul trecut, Viena, capitala Austriei fiind urmată de orașul australian Melbourne. De altfel, Australia este țara care stă cel mai bine în această listă, alături de Canada, fiecare dintre ele având câte trei orașe prezente. Melbourne, Sydney și Adelaide pentru Australia, Calgary, Vancouver și Toronto pentru Canada. Celelalte orașe din top 10 sunt Osaka, Tokyo și Copenhaga.

melbourne
Melbourne ocupă locul 2 în top. Foto: Pixabay

Ceea ce a împins toate aceste localități în top este accesul la educația de înaltă calitate, sistemul public de sănătate și transportul public. Raportul analizează, de asemenea, infrastructura, stabilitatea și cultura. „Aceste componente sunt prezente în totalitate în orașele din top. În fiecare ai un pachet atractiv de activități culturale, un excelent acces la serviciile medicale și la educație și nu te lovești de o mulțime de lucruri negative care au tendința de a pune stăpânire pe marile orașe ale lumii, precum congestionarea traficului, problemele de siguranță publică și așa mai departe”, explică Duncan Innes-Ker, director regional EIU pentru Asia.

Unde se plasează marile metropole ale lumii pe această listă? Londra e pe locul 48, New York ocupă poziția 58, Hong Kong e pe 38 iar Singapore pe 40.

Probabil că cea mai bună știre legată de acest raport este faptul că toate orașele din listă fac eforturi în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor lor. Chiar și în cele de pe ultimele locuri, precum Damasc și Lagos, s-au constatat unele îmbunătățiri. Schimbările climatice pun însă aceste mici victorii în pericol, mai notează raportul. Orașe precum New Delhi și Cairo au scăzut în top ca urmare a înrăutățirii situației legate de poluare.

De remarcat și faptul că orașele care au făcut cele mai multe progrese în ultimii 5 ani sunt Moscova, Belgrad, Hanoi (Vietnam), Kiev, Abidjan (Coasta de Fildeș) iar cele care au regresat cel mai mult sunt Detroit, Asuncion (Paraguay), Tunis, Caracas și Tripoli. Din păcate, raportul nu dă publicității lista completă, prin urmare nu am aflat pe ce loc se clasează Bucureștiul, în caz că a fost luat în calcul.

Cele mai locuibile orașe din lume în 2019

viena
Viena, din nou pe locul 1. Foto: Pixabay

1 Viena – indice 99,1

2 Melbourne – 98,4

3 Sydney – 98,1

4 Osaka – 97,7

5 Calgary – 97,5

6 Vancouver – 97,3

7 Tokyo – 97,2

8 Toronto – 97,2

9 Copenhaga – 96,8

10 Adelaide – 96,6

Cele mai puțin locuibile orașe din lume în 2019:

damasc
Damasc, ultimul oraș clasat în indexul EUI. Foto: Pixabay

131 Caracas (Venezuela)

132 Algiers (Algeria)

133 Douala (Camerun)

134 Harare (Zimbabwe)

135 Port Moresby (Papua Noua Guinee)

136 Karachi (Pakistan)

137 Tripoli (Libia)

138 Dhaka (Bangladesh)

139 Lagos (Nigeria)

140 Damasc (Siria)

Citește și: Cele mai bune orașe din lume pentru gurmanzi