Top 10 cele mai rapide avioane de pasageri din lume

Academia Barbatilor

Nu s-a răspuns încă definitiv la întrebarea dacă mărimea contează, dar se pare că atunci când ne referim la avioane, cu cât acestea sunt mai mari, cu atât e mai bine. Până când apare în discuție un alt element: viteza. Oare e suficient ca un avion de pasageri să fie mare pentru a fi și rapid? Iată care sunt cele mai rapide 10 avioane de pasageri din istoria aviației, întrebarea pe care o punem fiind dacă ai zburat vreodată cu unul dintre aceste modele:

10 Boeing 787 Dreamliner

cele mai rapide avioane de pasageri dreamliner

Viteză maximă: 956 km/h. Primul zbor: 2009

Lansat ca înlocuitor pentru B767, Dreamliner este atât modern, cât și eficient. Modelul a fost introdus pe piață în 2011, în lume existând circa 800 de Dreamlinere care o străbat dintr-o parte în alta.

9 Dassault Falcon 900LX

cele mai rapide avioane de pasageri dassault

Viteză maximă: 1074 km/h. Primul zbor: 1984

Dassault a produs de-a lungul timpului unul sau două jet-uri de luptă, iar compania a susținut că această experiență a dus la construcția lui Falcon, un business jet care se produce încă din 1984. Versiunea LX, cea mai recentă, poate atinge o viteză considerabil de mare.

8 Bombardier Global 6000

cele mai rapide avioane de pasageri bombardier

Viteza maximă: 1094 km/h. Primul zbor: 2012

Bombardier e unul dintre actorii care se mențin pe prima scenă a aviației mondiale. Dar Global 6000 nu este unul dintre jet-urile regionale ale companiei, ci intră în categoria bizjet-urilor, având posibilitatea de a atinge o viteză maximă de 1094 km/h.

7 Dassault Falcon 7X

cele mai rapide avioane de pasageri dassault

Viteza maximă: 1100 km/h. Primul zbor: 2005

Laolaltă cu mai sus-menționatul 900LX, Falcon 7X este unul dintre cele două trijeturi aflate în producție (acest lucru încadrându-l în categoria avioanelor propulsate de trei motoare). Are o configurație rară, care-l face unul dintre cele mai rapide avioane de pasageri din lume.

6 Airbus A380

cele mai rapide avioane de pasageri airbus

Viteza maxină: 1087 km/h. Primul zbor: 2005

Acest gigant blând nu va mai fi printre noi în curând, fiindcă Airbus plănuiește închiderea producției. Deși e mare, Airbus A380 e și rapid, atingând un maxim de 1087 km/h (chiar dacă, precum în toate cazurile, viteza de croazieră este mai mică).

5 Cessna Citation X

cele mai rapide avioane de pasageri cessna

Viteză maximă: 1126 km/h. Primul zbor: 1993

Înapoi la jeturile private. Cessna e o companie cunoscută pentru producția de aeronave mici, dar Cessna Citation X e un mic monstru când vine vorba de putere încarcerată într-un pachet de dimensiuni reduse. Printre vedetele și oamenii de afaceri care dețin un Citation X se numără Donald Trump, Nelson Piquet, Larry Elisson (Oracle), Sydney Pollack.

4 Cessna Citation X+

cele mai rapide avioane de pasageri cessna x plus

Viteza maximă: 1153 km/h. Primul zbor: 2012

Citation X+ este versiunea îmbunătățită a lui Citation X, livrările acestuia făcându-se începând cu anul 2013. X+ s-a dovedit a fi și mai rapid ca fratele mai mare, atingând o viteză maximă de 1153 km/h.

3 Aérospatiale/BAC Concorde

cele mai rapide avioane de pasageri concorde

Viteza maximă: 2179 km/h. Primul zbor: 1969

Să facem un salt rapid către avioanele supersonice. Legendarul Concorde era rapid, extrem de rapid, atingând o viteză de două ori mai mare ca a sunetului. Concorde a intrat în serviciu în anul 1976 și a continuat să zboare pentru următorii 27 de ani, fiind unul dintre cele doar două aeronave de transport supersonice care au întreprins zboruri comerciale (cealaltă este nava sovietică Tupolec Tu-144, aflată pe primul loc al acestui top).

2 Boom Overture

cele mai rapide avioane de pasageri boom

Viteza maximă: 2335 km/h. Primul zbor: 2019

Boom Technology Overture este un avion de pasageri supersonic, cu o capacitate de 55 de pasageri, care e planificat a fi lansat pe piață în 2023. Până atunci, varianta Baby Boom ar trebui să intre în teste pe parcursul acestui an. Ideea lui Overture este să facă zborul supersonic accesibil persoanelor obișnuite, și nu doar celor cu posibilități financiare.

1 Tupolev Tu-144

Viteza maximă: 2430 km/h. Primul zbor: 1968

cele mai rapide avioane de pasageri tupolev

Tu-144 a fost primul avion supersonic din lume, apărând cu câteva luni înainte de Concorde. Totodată, aeronava sovietică a fost primul supersonic care a făcut transporturi de persoane. Două accidente au făcut însă ca flota de pasageri să fie retrasă după numai 55 de zboruri. Avionul a supraviețuit în zona de transport cargo și ca aeronavă de antrenament pentru piloți.

Citește și: De ce se prăbușesc avioanele