Top 10 cele mai scumpe nuduri vândute la licitații de artă

Academia Barbatilor

Oamenii sunt dispuși să plătească prețuri astronomice pentru operele de artă. Aflăm de fiecare dată despre acest lucru de la televizor, în urma unor licitații grandioase. Cum a fost, de pildă, după vânzarea tabloului Urletul, al artistului Edvard Munch, care a devenit cea mai scumpă pictură vândută vreodată la o licitație, prețul ajungând la 119.9 milioane de dolari. Nudurile reprezintă un gen în sine, unul care costă semnificativ mai puțin decât alte picturi de vârf, dar care fascinează întotdeauna deopotrivă colecționari și artiști.

Arta și portretizarea formei umane au mers mână în mână timp de mii de ani. Unele dintre cele mai faimoase piese de artă produse vreodată au fost nudurile. Iar faptul că de cele mai multe ori aveau un caracter tabu, ne face să înțelegem de ce au stârnit un interes atât de mare.

Majoritatea bărbaților sunt de acord că trupul feminin este de un infinit de ori mai atractiv decât cel masculin, atunci când vorbim despre nudurile din picturi. Din fericire pentru noi, majoritatea artiștilor par să fie de acord. Cu excepția evidentă a statuii lui David, de Michelangelo (fără îndoială, cel mai celebru nud masculin al tuturor timpurilor). În rest, imaginile cu nuduri feminine au dominat în mare parte acest gen artistic.

În cele ce urmează, am selecționat 10 dintre cele mai scumpe nuduri ale tuturor timpurilor, opere de artă care au atras suficient de multă atenție cât să fie evaluate la sume astronomice. Deși multe dintre acestea nu sunt extrem de populare, artiștii care le-au creat ți-au captat în mod cert atenția la un moment dat. Artă de calitate înaltă, cu prețuri care vorbesc de la sine.

10 Nu asis sur un divan (la belle Romaine), de Amedeo Modigliani

Valoare: 16,77 milioane dolari

Nu asis sur un divanAmedeo Modigliani a fost un pictor italian, de origine evreiască. El a trăit o viață tipică unui artist zbuciumat – droguri, alcool, sărăcie și o moarte prematură. În cei 35 de ani de viață, a reușit să producă lucrări de artă extrem de dorite, dovadă fiind și această lucrare. Creată în 1919, pictura prezintă o femeie purtând doar ceea ce era echivalentul unei curele la începutul secolului al XX-lea.

Stilul său este considerat unic și greu de clasificat, deși se observă unele influențe de la Toulouse-Lautrec și Cezanne. Această piesă a fost scoasă la licitație în anul 1999, atunci când valoarea ei enormă a ieșit la iveală.

9 Les Femmes D’Alger version J, de Pablo Picasso

Valoare: 18,6 milioane dolari

Les Femmes D'Alger version JPicasso ocupă următorul loc din lista noastră, cu această lucrare extrem de bine cunoscută. Interesant este faptul că artistul a produs mai multe versiuni ale acestui concept, iar versiunea „J” deține recordul, fiind vândută pentru aproape 19 milioane de dolari, în anul 2005.

Ea conține multe dintre caracteristicile lucrărilor lui Picasso, datorită influențelor cubiste și a calităților dismorfice. Pictura a fost realizată în 1955 și a fost inspirată de lucrarea lui Eugene Delacroix „Women of Algiers in their Apartment” (1855).

8 Eva, grand-modele-version sans rocher, de Auguste Rodin

Valoare: 18,97 milioane dolari

eva rodinCa o paranteză de la picturile anterioare, aceasta este o statuie a unuia dintre cei mai faimoși sculptori ai tuturor timpurilor: Auguste Rodin. În ciuda faptului că a fost considerat tatăl sculpturii moderne, o mare parte din munca sa a fost criticată de colegii lui.

Eva a fost prima sa tentativă de a crea un model de dimensiuni reale a formei feminine. Aceasta a fost făcută ca o piesă care să acompanieze o altă sculptură de-a sa, intitulată Adam. Dar Eva nu a fost niciodată finalizată. Unul dintre elevii săi s-a îndrăgostit de sculptură și s-a… căsătorit cu ea. În ciuda acestui episod nefericit, valoarea sculpturii a ajuns la aproape 19 milioane de dolari.

7 Naked portrait with reflection, de Lucien Freud

Valoare: 23,5 milioane dolari

Naked portrait with reflectionLucien Freud este primul artist contemporan de pe listă, iar lucrarea a fost realizată în 1980, pe pânză în ulei, fiind clasificată drept o piesă de renaștere a realismului. „Reflecția” din titlu se referă la picioarele omului din spatele canapelei, considerate a fi cele ale artistului.

Criticii au remarcat faptul că decizia de a folosi cuvântul gol în loc de nud este o reflecție asupra vulnerabilității subiectului. Privind pictura, simți un ușor disconfort, ca și cum ai fi un spectator nedorit.

6 Nu au Collier, de Pablo Picasso

Valoare: 24 de milioane dolari

Nude Woman with Necklace 1968 by Pablo Picasso 1881-1973Această capodoperă a rămas ascunsă timp de 60 de ani, înainte de a fi scoasă la licitație în anul 2002. Faptul că a fost ascunsă de ochiul public atât de mult timp a contribuit la enormul său preț de vânzare, dar acest lucru demonstrează și imensa dorință a oamenilor de a intra în posesia operelor lui Picasso.

Nudul cu colier a fost terminat în anii 1930, în timp ce pictorul avea o relație cu amanta lui, Marie-Therese Walters, într-un castel pe care l-a cumpărat în ideea de a se retrage la bătrânețe. Ideea din spatele acestei lucrări era de a exagera formele feminine ale subiectului, pentru a produce o imagine a fertilității și de a încapsula dragostea și dorința, sentimente nutrite pentru amanta lui.

5 Nu Couché de Dos, de Amedeo Modigliani

Valoare: 26,9 milioane dolari

Nu Couche de DosVânzarea acestei piese pentru exorbitanta sumă de aproape 27 milioane de dolari a stabilit un nou record de preț pentru o operă semnată de artistul italian. Similar cu lucrarea de la punctul 10, pictura este imediat recunoscută a fi o „Modigliani”.

La licitație, dar și în comentariile ulterioare, oamenii au rămas impresionați de prețul cu care s-a vândut această lucrare (estimarea inițială se situa între 20 și 25 de milioane de dolari). Este un exemplu excelent al muncii artistului, care intră în top 5 cele mai valoroase nuduri ale tuturor timpurilor.

4 Les Femmes d’Alger (versiunea O), de Pablo Picasso

Valoare: 31,9 milioane dolari

Les Femmes d'Alger O„Versiunea O”, pictura finală a seriei lui Picasso, a fost realizată în anul 1955, fiind vândută pentru 31,9 milioane de dolari în noiembrie 1997, ca parte a colecției Ganz, la casa de licitații Christie’s, din New York. Alte trei versiuni din seria deținută de familia Ganz au fost, de asemenea, licitate în același timp. „Versiunea O” a fost cumpărată de către distribuitorul britanic de artă Libby Howie, pentru un colecționar anonim care locuiește în Londra.

3 Benefits supervisor sleeping, de Lucien Freud

Valoare: 33,6 milioane de dolari

Benefits supervisor sleepingPictată în anul 1995 de către Lucien Freud, Benefits supervisor sleeping este considerată de unii critici de artă drept cea mai bună lucrare a sa din anii 90. Aparent de-a dreptul urâtă, dar cu atât mai interesantă fiindcă nu se conformează standardelor de frumusețe, pictura prezintă imaginea unei femei rubensiene, tolănită pe o canapea.

În mod surprinzător, această lucrare a câștigat și titlul neoficial de cea mai valoroasă lucrare de artă a unui artist în viață. Un motiv în plus pentru care Freud este considerat unul dintre cei mai influenți și mai importanți artiști ai epocii moderne.

2 Study of nude with Figure in A Mirror, de Francis Bacon

Valoare: 39,7 milioane de dolari

Study of Nude with Figure in a Mirror, 1969După moartea artistului, în 1992, tabloul de față a fost vândut pentru doar 1 milion de dolari. Cu toate acestea, în anii care au urmat, valoarea pieselor de artă contemporană a crescut brusc, făcând din Francis Bacon unul dintre cei mai căutați artiști ai lumii, lucrările lui ajungând printre cele mai valoroase.

Această pictură grotescă a unei femei întinse pe o canapea e unul dintre puținele tablouri din listă care nu a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor, comparativ cu prețul estimat, fiind pur și simplu de neînțeles cum poate valora atât de mult, câtă vreme estetica ei e cel puțin dubioasă.

1 Nude in a Black Armchair, de Pablo Picasso

Valoare: 45,1 milioane de dolari

cele mai scumpe nuduri picassoAvând în vedere ceea ce am văzut până acum în listă, era inevitabil ca locul întâi să fie revendicat de o altă pictură aparținând lui Pablo Picasso. Incredibila popularitate a lucrărilor sale a doborât recorduri la licitații, iar lucrarea Nud în fotoliu negru a desăvârșit starea de fapt a lucrurilor. Realizată în 1932, pictura este plină de culoare, sugerând forme feminine voluptuoase, dar și o plantă care simbolizează  fertilitatea.

Este un alt exemplu al creației din perioada în care avea o relație cu amanta lui, fiind o pictură care s-a impus drept unul dinte cele mai valoroase nuduri realizate vreodată.

Citește și cum să începi să colecționezi artă