Top 5 ceasuri retro pentru piloți

Academia Barbatilor

Inspirate de lumea aviației, ceasurile pentru piloți se detașează grație caracteristicilor impresionante și a designurilor inovatoare. Având un stil unic și funcționalitate de înalt nivel – aceste mici opere de artă indică ora extrem de precis și, în același timp, arată excelent la încheietura mâinii oricărui bărbat cu stil. Prin urmare, dacă ești un tip care-și dorește să fie la înălțime, la propriu și la figurat, aruncă-ți o privire asupra acestor 5 ceasuri retro pentru piloți:

Blancpain Fifty Fathoms Air Command Flyback Chronograph

ceasuri retro pentru piloți

Fifty Fathoms e unul dintre cele mai iconice ceasuri pentru diveri din toate timpurile. Acest ceas special a fost creat în anii 50 pentru Forțele Aeriene Americane, dar cei care au adoptat modelul original au fost cei de la Marină. Ceasul nu a intrat niciodată în producția de masă, așa că exemplele sunt mai rare ca unicornii – iar prețurile la licitațiile publice, pe măsură. Noua versiune, însă, e un înlocuitor de clasă.

Noul Air Command rămâne fidel ideii de bază. Are, desigur, un mecanism nou, care-l face și mai fiabil și care schimbă poziția butoanelor cronografului, iar cadranul a fost modificat un pic, pentru a deveni mai citibil. Însă în afara acestor schimbări, nici un ochi de specialist nu ar mai putea vedea alte modificări.

Bell & Ross BR-03 MA-1 Flight Jacket

ceasuri retro pentru piloți

Bell & Ross nu era în peisajul ceasurilor în anii 50, dar asta nu a fost o problemă pentru a-și inspira designul din acea perioadă. Iar inspirația a venit mai degrabă de la o piesă de îmbrăcăminte decât de la un ceas, și anume de la legendara jachetă bomber a US Air Force. Dacă se întâmplă să deții o asemenea geacă, atunci ceasul e completarea perfectă.

Modelul Bell & Ross, făcut din ceramică de culoare kaki închis, extrem de durabilă, prezintă un cadran pătrat, în două straturi. Numeralele și limbile sunt plasate pe stratul superior, pentru a pune în evidență lumea portocalie de dedesubt. La fel ca geaca, și cureaua este reversibilă în privința culorilor kaki/portocaliu, având exact aceleași nuanțe.

Breitling Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition

ceasuri retro pentru piloți

Modelele de ceasuri Breitling lansate în 2019 nu rup gura târgului. Cu excepția acestuia. Dacă te întrebi de ce Navitimer este un model celebru, atunci Ref. 806 îți va da argumentele cele mai palpabile. Este una dintre cele mai timpurii iterații ale ceasurilor de piloți, modelul stabilind echilibrul dintre look și utilitate, odată cu estetica sa de natură tehnică și cu rama proiectată pentru calculele din timpul zborului.

Re-editarea rămâne fidelă modelului original, chiar și în privința numărului de mărgele de pe ramă (94, în caz că voiai să le numeri). Mecanismul e nou-nouț, însă, iar ceasul a fost produs într-o serie limitată de 1959 bucăți. Dar după felul în care a fost primit, se pare că Breitling are în plan un nou „tiraj”.

Omega Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary

ceasuri retro pentru piloți

În caz că ai pierdut această informație, acum 50 de ani omul a pus pentru prima oară piciorul pe lună. O piatră de hotar în istoria omenirii, la care compania Omega a fost părtașă. Această versiune de oțel a unei versiuni limitate, din aur, lansată mai devreme în acest an, este punctul culminant al acestei aniversări.

Nu este un model atât de retro precum celelalte din această pagină, dar este o variantă nouă a ceasului de aur Apollo care le-a fost înmânat astronauților la întoarcerea din misiunea selenară, prin urmare are un design inspirat din cel al sfârșitului de deceniu 7. În orice caz, cadranul negru cu auriu și rama, combinate cu carcasa de oțel fac din el unul dintre cele mai frumoase ceasuri din seria Speedmaster. Iar la un număr de 6969 bucăți produse, ediția nu e chiar foarte limitată.

Laco Pilot Watch Original Replica 45

ceasuri retro pentru piloți

Toate aceste re-editări sunt, de regulă, extrem de scumpe, dar dacă vrei ceva apropiat de ceasurile primilor piloți militari nu trebuie să spargi neapărat banca. Dacă acest ceas îți amintește de un anume produs al IWC, atunci ai ochi buni: el a fost conceput în anii ’40 pentru Forțele Aeriene Germane și acum e la doar o fracțiune din prețul inițial.

Designul acestui Laco Pilot este minimalist, făcut să fie citit dintr-o privire rapidă. Ceasul e  suficient de mare pentru a ieși în evidență asortat la o uniformă de pilot – are un diametru de 45 mm, dar există și o ediție mai autentică în această privință, de 55 mm.

Citește și: 5 ceasuri de lux, făcute pentru iubitorii de mașini