Top 5 cele mai rapide mașini electrice din lume

Academia Barbatilor

S-a parcurs un drum lung până la apariția modelului Toyota Prius, primul automobil electric modern. Apoi, s-a popularizat ideea producerii mașinilor electrice pe scară largă. După care, Elon Musk a adus bucuria conducerii lor. Acum ne aflăm într-o altă epocă a automobilelor electrice, una în care am început să măsurăm, printre altele, timpul în care acestea ajung de la 0 la 100 km/h. Cu alte cuvinte, iată care vor fi în curând cele mai rapide 5 mașini electrice din lume:

Faraday Future FF91 (sport crossover)

cele mai rapide mașini electrice
Foto: cnet.com

De ani de zile, compania californiană Faraday Future s-a confruntat cu întârzieri în producție și cu acuzații de tot felul de practici obscure. Trecând peste toate astea, Faraday Future a anunțat anul trecut lansarea în 2019 a sport crossover-ului de lux FF91. Informațiile oficiale au fost întrucâtva misterioase, dar lumea a aflat că FF91 va avea un motor capabil să dezvolte 1050 CP și să ajungă de la 0 la 100 km/h undeva în jur de 2,5 secunde. Tracțiune pe patru roți și un cuplu care promite multă agilitate. Cu o estimare de 482 km parcurși într-un singur ciclu de încărcare, e posibil ca mult-așteptatul FF91 să fie în curând cel mai bun EV în privința combinației viteză-distanță.

Tesla Roadster (sport)

cele mai rapide mașini electrice
Foto: teslarati.com

Este indubitabil faptul că Tesla a revoluționat, apoi a setat conceptul standard de automobil electric modern. În 2020, iconicul producător va aduce pe piață inovatorul Tesla Roadster, o bijuterie atât la exterior cât și la interior. Cifrele sunt pur și simplu incredibile: Tesla anunță că Roadster va ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 1,9 secunde. În testele pre-producție, Roadster a parcurs o jumătate de kilometru în 8,8 secunde, iar Elon Musk a promis o viteză maximă de peste 400 km/h. Mai multe despre această minune? Patru locuri și un acoperiș de sticlă, retractabil, care se pliază cuminte în portbagaj. În plus, o autonomie de 1000 km (!) grație bateriei de 200 kWh.

Rivian R1T (pickup sport)

cele mai rapide mașini electrice
Foto: insideevs.com

Un pickup electric e așteptat de ceva vreme, iar noua companie Rivian promite să livreze cât de curând modelul R1T. Bazat pe un șasiu electric non-standard, R1T oferă tot ce-și poate dori un proprietar de pickup: practicabilitate, durabilitate și mult cuplu, la care se adaugă viteză și accelerație de Porsche. Modelul de vârf aduce 700 CP și un cuplu de 1120 nm, grație celor patru motoare electrice individuale. Rivian ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 3 secunde și e capabil să care în remorcă 5 tone și în portbagaj alte 725 kg. Poate parcurge maxim 645 km la o singură încărcare și chiar dacă nu este cea mai rapidă mașină electrică, în mod cert e cel mai practic pickup de pe planetă.

Aspark Owl (street race car)

cele mai rapide mașini electrice
Foto: Aspark

În lumea automobilistică sunt mulți care se bat cu pumnii în piept. Aspark Owl promite că va zdrobi recordurile de viteză iar video-urile de la finalul anului trecut arată că există un mare sâmbure de adevăr: se pare că japonezii sunt capabili de 1,9 secunde pentru a ajunge de la 0 la 100 km/h. Ba chiar sunt voci care afirmă că s-a calculat până și un neverosimil timp de 1,6 secunde. Ca să înțelegem, asta înseamnă că Aspark Owl e mai rapidă decât un Bugatti Chiron. Aceste cifre stratosferice se datorează unei caroserii de fibră de carbon care cântărește undeva sub 870 de kilograme. Motorul quad al lui Owl dezvoltă 1150 CP iar vestea bună este că va fi o mașină de curse stradală legală. Care va putea fi cumpărată la un preț minimal de „doar” 3,5 milioane de dolari.

Automobili Pininfarina Battista (concept hipercar)

cele mai rapide mașini electrice
Foto: Automobili Pininfarina

Nu cu mult timp în urmă, un timp sub 2 secunde obținut pentru ajungerea de la 0 la 100 km/h era aproape imposibil din punct de vedere fizic. Dar automobile precum Aspark Owl ne fac să gândim că am înțeles greșit legile fizicii. De curând, celebrul constructor italian Automobili Pininfarin a dezvoltat o subsidiară de automobile electrice, anunțând lansarea hipercarului Battista. Din punct de vedere al cifrelor, conceptul are toate argumentele pentru a deveni un hipercar deținător de recorduri: mai puțin de două secunde pentru ajungerea de la 0 la 100 km/h și o viteză promisă de 400 km/h. Se vor vinde doar 150 de bucăți, la un preț de cel puțin 2,5 milioane dolari, un mizilic în comparație cu concurența.

Citește și: Top 7 cele mai rapide mașini din lume