Top 5 documentare de aventură în aer liber

Academia Barbatilor

Privind filme documentare pe diverse canale media, poate că ar trebui să ne exprimăm mai des recunoștința față de aventurierii neînfricați care descoperă lumea – acei temerari care provoacă limitele necunoscutului, împing granițele lumii pe care o știm și refuză obscuritatea. Dacă ești și tu unul dintre cei care au o sete insațiabilă de a cunoaște lumea, acesta este punctul de pornire – vom plonja în lumea celor mai inspirate filme documentare de aventură în aer liber, care nu au cum să nu îți schimbe perspectiva asupra vieții. Documentarele, în mare parte, le poți viziona pe Netflix.

Fish people

Documentarul despre Oamenii-pește din Patagonia este o povestire epică ce ilustrează, în detalii splendide, legătura indisolubilă dintre sufletul omenesc și mare. Fără îndoială, își îndeplinește cu brio obiectivul, aducând în prim-plan șase personalități diferite, personaje în sine și idealiști, ale căror istorie și viață sunt strâns legate și modelate de apă.

De la nisipurile strălucitoare din Hawaii și California, până la țărmurile aurii ale Australiei, regizorul Keith Malloy își conduce narațiunea focusându-se asupra unui grup de indivizi insuficient apreciați, fiecare având o poveste de spus. De la surferi precum Dave Rastovich și Matahi Drollet, până la contemporanii lor, aventurieri ai oceanului, scufundătorul Kimi Werner, insuficient-cunoscutul de către cei tineri regizor Eddie Donnellan și renumitul fotograf Ray Collins,  documentarul Oamenii-pește se concentrează asupra aspectului uman al unei vieți legate de mare. Oceanul intimidează, iar diferiții protagoniști ai lui Malloy par să își asume acest lucru, îl cunosc și îl respectă –  iar el îi eliberează de stresul zilnic, îi spală de nesiguranță și îi călește dincolo de natura capricioasă a firii umane.

Locații: Australia, California, Hawaii
Regizor: Keith Malloy
Data lansării: 2017

Mountain

Probabil că Muntele este unul dintre cele mai costisitoare proiecte documentare desfășurate vreodată, cu peste 2000 de ore de filmare în 22 de țări, urmărind portretizarea epică a celor mai periculoase ascensiuni din lume. Dar, dacă este periculos, atunci, reușita este de-a dreptul epică – iar asta este ceva ce natura introspectivă a lui Jennifer Peedom surprinde perfect în fascinantul său documentar.

Nu este doar unul dintre cele mai ambițioase proiecte vizuale din ultimul deceniu, ci Muntele excelează, cu siguranță, prin încercarea de a descrie eforturile speciei umane de a cuceri vârfurile amețitoare ale celor mai înalți munți de pe Pământ, de la simplitatea reușitei și a înțelegerii și până la perspectiva globală, punctând detalii majore, care sunt deseori inaccesibile cu ochiul liber. În acest sens, documentarul lui Peedom își arată măiestrirea artistică , făcîndu-ne să înțelegem la adevarata sa scală tumultul interior al celor care caută „cântecul sirenă al piscului de munte” și redefinindu-ne înțelegerea asupra unor noțiuni precum „succes”, „virtute” și „triumf” prin prisma perspectivei panoramice. Muntele este, în același timp, și o reflecție asupra faptului că, oricât de grozavi ne-am crede noi, oamenii, suntem insignifianți în comparație cu ce are Pământul mai măreț.

Locații: Antarctica, Austria, Nepal, Noua Zeelandă
Regizor: Jennifer Peedom
Data lansării: 2017

Unbranded

Poate că faptul că am inclus Unbranded  în această listă ar putea părea o abatere de la ce am anunțat că ne propunem să enumerăm acest top, adică documentare de acțiune/aventură. Acest lucru ar putea fi adevărat, într-o oarecare măsură, însă, acest film ne-a atras atenția datorită poveștii, conținutului și cadrelor incontestabil unice. Este unul dintre cele mai uluitoare documentare din ultimul deceniu – filmul urmărește epopeea aspirațională a patru „cowboy” ce își propun să traversese America din Mexic până în Canada, cu o herghelie compusă din mai mult de 16 mustangi sălbatici.

După absolvirea studiilor, cei patru prieteni dezvoltă nevoia de aventură, cunoaștere și înțelegere, deplasându-se de-a lungul frontierelor sălbatice ale Americii – o călătorie de 5000 km întinsă pe 158 de zile, care scoate în evidență diferitele personalități, conflicte și emoții. Cu toate că filmul se pierde în anumite detalii, ideea emergentă, care ține publicul în priză este aceea că, indiferent unde te-ai afla sau cu cine ai fi, forța naturii sălbatice, spiritul său neîntinat, creează legături puternice, care nu vor fi prea ușor tulburate.

Locații: Arizona, Montana
Regizor: Phillip Baribeau
Data lansării: 2016

Under an Arctic Sky

Având o abordare asemănătoare celei din Nordul Soarelui, în documentarul Sub cerul Arctic, fotograful profesionist Chris Burkard oferă publicului o nouă perspectivă de înțelegere profundă a Marelui Nord Alb. Filmul urmărește șase surferi – Sam Hammer, Heidar Logi, Elli Thor Magnusson, Ingo Olsen, Timmy Reyes și Justin Quintal – într-o călătorie înspre cele mai îndepărtate localități din Islanda, una dintre cele mai complexe destinații din lume, în căutarea celor mai bune valuri din apele reci ce scaldă această regiune.

Aici, înfruntând intemperii extreme generate de unul dintre cele mai capricioase sezoane poioase din ultimele două decenii, grupul navighează, traversează întinderi și face surfing încercând să capete o mai profundă înțelegere a calotei înghețate. Dacă linia narativă a filmului nu este suficientă pentru a-ți potoli setea de aventură, viziunea excepțională a lui Burkard nu are cum să nu te seducă prin unele dintre cele mai imaculate cadre vizuale din documentarele realizate până acum și puse în valoare de un scenariu deosebit de interesant și captivant, imaginat întru-totul de însăși Mama Natură. Sub cerul Arctic este mai mult decât un simplu documentar de aventură – el invocă înțelegerea celor mai surprinzătoare cicluri ale naturii, a curiozităților și caracteristicilor sale și explorează ipostaza nu prea comodă a coexistenței și supunerii în fața unor puteri mai mari decât noi înșine.

Locație: Islanda
Regizor: Chris Burkard
Data lansării: 2017

Valley Uprising

Yosemite Valley a devenit rapid una dintre cele mai râvnite destinații pentru alpinism de pe planetă, dar dacă ai crede că marea majoritate a lanțurilor celor mai provocatoare din regiune nu ar fi fost considerate o provocare posibilă în urmă cu câteva zeci de ani, ai putea avea o surpriză. Cu toate că e cel mai recent documentar care încearcă să surprindă istoria fascinantă a alpinismului în acești munți, poate părea ușor dramatizat.

Valea tulbure aduce în prim-plan personalitățile autentice, idealurile și viziunile anacronice care au fost emblematice pentru vremurile în care începea cucerirea piscurilor din Yosemite. Vei descoperi conflictele dramatice dintre pionierii alpinismului din această vale, de la tragedii petrecute pe traseele deja cucerite, la facțiuni opozante de alpiniști, și până la deteriorarea imaginii iconice de „duri” pe care și-o formaseră și la care țineau alpiniștii acestor culmi și la disiparea acestor grupuri celebre de pionieri din cauza diferențelor de personalitate, de calități și obiective.

Deși Valea tulbure pune accentul pe laturile cele mai indigeste, valoarea producției, importanța sa din perspectivă istorică și exhaustiva documentare asupra erei celei mai tulburi ale acestui sport, oferă publicului o imagine unică asupra vieților, istoriilor și tubulențelor care au dus la definirea unei etape .

Locație: California
Regizor: Peter Mortimer, Nick Rosen
Data lansării: 2014

Citește și: Top 7 documentare despre gastronomie, de văzut pe Netflix