Top 5 parfumuri cu bergamotă pentru bărbați

Academia Barbatilor

Bergamota este una dintre cele mai des utilizate note în parfumurile de pretutindeni. Și, din acest motiv, există o abundență de parfumuri de bergamotă, inclusiv pentru bărbați. Care sunt cele mai bune?

Ce este bergamota

bergamota
Foto: sommail

Bergamota este un arbust pitic, ce face parte din specia citricelor. Fructul acestuia nu este comestibil, dar e utilizat în numeroase domenii, în special în cosmetică și în medicina naturistă. Originară din orașul italian Bergamo (dar produs în cantități mari în sudul Italiei, mai exact în provincia Calabria), bergamota seamănă cu lămâia și portocala, având culori ce variază, în funcție de gradul de coacere a fructului, de la verde la galben.

Dar nu fructul în sine e popular, ci parfumul produs de el, proaspăt și amar, dar cu o dulceață fructată. Aceste trei elemente formează o notă parfumată complexă, care o recomandă a fi folosită în numeroase produse cosmetice. Datorită prospețimii, parfumurile cu bergamotă sunt foarte pretabile pentru zilele călduroase de vară. Hai să vedem care sunt cele mai bune parfumuri cu bergamotă pentru bărbați:

Dior Homme Cologne

Dior Homme Cologne

Dior Homme Cologne e un parfum foarte proaspăt, cu arome de citrice, care se deschide cu o notă fructată, de bergamotă. Împreună cu ea „primești” un vibe rece, care-ți dă impresia de citrice înghețate. După o scurtă perioadă, aceste note citrice sunt acompaniate de o foarte ușoară notă florală, de grapefruit înflorit. Baza parfumului adaugă un subton moscat, care completează perfect acest parfum curat și magnetizant.

Dior Homme Cologne e un parfum care se recomandă a fi purtat pe parcursul zilelor călduroase, de vară. Aroma de citrice, combinată cu vibe-ul rece îi conferă un miros extrem de proaspăt, cu care nu poți da greș. Parfumul e inofensiv și foarte ușor de purtat, fiind o alegere bună pentru orice ocazie, casual, formală sau sport.

Yves Saint Laurent l’Homme Sport

Yves Saint Laurent l’Homme Sport

YSL l’Homme Sport e un parfum sport, proaspăt, cu note citrice și lemnoase. Se deschide cu o aromă vioaie de bergamotă, la care se adaugă una subtilă, de aldehide. Notele de mijloc sunt lemnoase și de coriandru, în vreme ce notele de bază sunt de ambră și cedru. L’Homme Sport e un parfum curat și sigur, ușor de purtat, poate puțin cam prea „normal” pentru unii bărbați.

Precum Dior, Yves Saint Laurent l’Homme Sport trebuie purtat în zilele călduroase, fiind pretabil pentru ținute (și evenimente) casual. La fel de bine, acest parfum strălucește la birou sau în sala de sport, adică acolo unde trebuie să porți un parfum care să nu fie excesiv de puternic sau să polarizeze olfactiv.

Versace Man Eau Fraiche

Versace Man Eau Fraiche

Un alt parfum fresh, dar cu accente acvatice. Versace Man Eau Fraiche se deschide cu note proaspete și ușor condimentate, de cardamon, lămâie, palisandru, bergamotă și starfruit, continuă după uscare cu note lemnoase, de cedru, taragon, salvie și piper și păstrează ca bază un subton condimentat, scoțând în prim plan moscul, șofranul, ambra și sicomorul.

Versace Man Eau Fraiche e un parfum care primește, de regulă, o mulțime de complimente, fiind pretabil pentru zilele de vară. Nu este cel mai potrivit parfum pentru evenimentele formale, în schimb e excelent pentru situațiile casual, în special pentru petrecerile în aer liber – pe plajă sau în grădină. Un parfum pentru momentele în care nu trebuie să iei prea multe lucruri în serios.

Acqua Di Parma Blu Mediterraneo Bergamotto Di Calabria

Acqua Di Parma Blu Mediterraneo Bergamotto Di Calabria

Are o denumire lungă ca o zi de vară, dar acest parfum de la Acqua Di Parma e extrem de proaspăt și prezintă arome plăcute, de bergamotă, care se remarcă încă de la deschidere. Condimentatele note de ghimbir fac pereche bună cu bergamota, după uscarea pe piele, laolaltă cu cedrul și notele florale. Notele de bază sunt de mosc, benzoină și vetiver.

Acqua Di Parma Blu Mediterraneo Bergamotto Di Calabria se poartă, la rândul lui, în zilele de vară, fiind, ca orice parfum pe bază de bergamotă, foarte „curat” și sigur, excelent pentru ținutele și evenimentele casual. Nu e un parfum care durează foarte mult, dar asta nu-i răpește din mirosul extraordinar, care primește multe aprecieri.

Tom Ford Venetian Bergamot

Tom Ford Venetian Bergamot

Bergamota venețiană de la Tom Ford produce un parfum ceva mai cald ca frații săi vitregi de mai sus. Acesta se deschide cu note de bergamotă amestecate cu cele de piper. După o vreme, apar notele florale, care adaugă subtilitate și dulceață, pentru ca, la final, notele de bază să pluseze cu condimente sub formă de ambră, tonka și lemn de santal.

Tom Ford Venetian Bergamot se poartă în zilele de vară dar, fiind ceva mai cald și mai dulceag, poate fi pretabil și în perioadele mai reci. În general, nu poți da greș cu acest parfum, ce poate fi abordat atât la evenimentele casual cât și la cele formale.

Citește și: 5 parfumuri pentru bărbații de 18 ani