Top 5 parfumuri cu vetiver pe care să le porți vara asta

academia barbatilor

Parfumurile cu vetiver sunt cele mai apreciate esențe olfactive masculine, mai ales în sezonul cald și de tranziție. Aroma sa proaspătă, lemnoasă, ușor afumată injectează acea doză puternic masculină unui parfum, ceea ce îl face un ingredient extrem de popular în industria cosmetică pe acest segment, fiind folosit mai ales în parfumeria de nișă și parfumeria masculină. Astăzi, 20% din parfumurile pentru bărbați îl conțin.

Citește și: Jean-Philippe Clermont: „Parfumul îți îmbracă sufletul, îți definește personalitatea”.

Dar ce este vetiverul?

O plantă tropicală – chrysopogon zizanioides – care provine din sudul Indiei, Indonezia și Sri Lanka, dar care este, de asemenea, cultivată și în alte regiuni precum insula Reunion, Filipine, insulele Comore, Japonia, vestul Africii și America de Sud. Uleiul de vetiver se extrage din rădăcinile pantei și cel mai mult se produce în Haiti (80%), Java și Reunion.

parfumuri cu vetiver

Sursa foto: Pinterest

Vetiverul din parfumuri

Uleiul de vetiver este una dintre cele mai fine esențe orientale, cu o aromă persistentă. Ca ingredient în parfumuri, acesta este un excelent fixator pentru componentele volatile și se combină cel mai bine cu baze de vanilie, lemn de santal, patchouli și trandafiri. Iar ceea ce este și mai interesant, complexul său chimic îl face de neînlocuit cu un substitut de natură sintetică.

Pentru că suntem deja în sezonul vetiverului, iată 5 parfumuri pe care trebuie să le porți în această vară.

Creed Original Vetiver

Un parfum clasic, lemnos condimentat, cu note de vârf de mandarină, ghimbir și bergamotă, note de mijloc de stânjenel, vetiver de Haiti și lemn de santal, pe o bază de mosc și Ambergris, Creed Original Vetiver oferă purtătorului un aer natural de eleganță. Îl poți purta atât la un costum gri cărbune în ținuta office, cât și la o ținută smart casual.

parfumuri cu vetiver

Sursa foto: Pinterest

Terre d’Hermes Eau Intense Vetiver

Parfumul, creat inițial în 2006 de către master parfumierul Jean-Claude Ellena, a primit o reeditare contemporană. Creatorul său actual, Christine Nigel l-a încărcat cu note proaspete de vetiver care se simt de la prima pulverizare, alături de alte note de bază cu lemn ambrat, patchouli și olibanum. Parfumul este proaspăt, cu note de vârf de bergamotă, grapefruit și lămâie și note de mijloc de mușcată și piper de Sichuan.

parfumuri cu vetiver

Sursa foto: Pinterest

Ermenegildo Zegna Essenze Collection Haitian Vetiver

Compoziția acestui parfum este bazată pe note de vetiver cultivat special pentru Ermenegildo Zegna în Les Cayes, în zona de sud-vest din Haiti. Alături de vetiver se conturează un amestec rafinat de bergamotă, iris, neroli și semințe de morcov, într-un parfum cu o aromă lemnoasă intensă.

parfumuri cu vetiver

Sursa foto: Pinterest

Tom Ford Grey Vetiver

Un parfum ușor, lemnos, cu note de vârf de grapefruit, floare de portocal și salvie, note de mijloc de nucșoară, rădăcină de stânjenel și pimento, pe o bază de vetiver, ambră și lichen, ideal pentru ținute relaxate de vară. Acesta oferă prospețime pentru întreaga zi și are o aromă seducătoare.

parfumuri cu vetiver

Sursa foto: Pinterest

Guerlain Vetiver

O adevărată capodoperă olfactivă care a prins contur în 1959, Guerlain Vetiver for Men este încă un parfum apreciat, cu vetiver și note de citrice, note verzi și lemnoase în mijloc, îmbogățite cu mentă și tutun. O esență pentru bărbatul matur, caldă și uscată precum frunzele toamnei, care declanșează nostalgie.

parfumuri cu vetiver

Sursa foto: Pinterest

Citește și: 6 parfumuri proaspete cu care să te bucuri de primăvară