Top 7 arte marțiale pentru autoapărare

Academia Barbatilor

Necesitatea cunoașterii unei forme de auto-apărare e evidentă pentru orice bărbat care trebuie să aibă grijă nu doar de el însuși ci și de prietena, soția, sora sau orice altă femeie din jurul lui. Vrei să practici o artă marțială și nu știi de care dintre ele să te apuci? Mai jos ai cele mai eficiente 7 arte marțiale pentru auto-apărare.

Jiu Jitsu

jiu jitsuȚara de origine: Japonia. Cunoscută și sub numele de Jujitsu sau Jujutsu. I se mai spune: „Arta supleței”. Practicanți celebri: Ice-T, Kano Jigoro.

Istorie: multe dintre artele marțiale populare din ziua de azi, precum judo, aikido și jiu jitsu brazilian derivă din jiu jitsu. E o artă marțială străveche, dezvoltată de japonezi și deprinsă de către samurai drept una dintre tehnicile fundamentale de luptă ale acestora.

Samuraii erau de-a dreptul nimicitori atunci când își foloseau armele, precum săbiile sau arcurile, dar în cazul în care erau dezarmați, aveau nevoie de un mod de auto-apărare. Jiu jitsu s-a dezvoltat în ideea de a ajuta acești temuți războinici să lupte fără a dispune de vreo armă.

Jiu jitsu este una dintre cele mai de efect arte marțiale din lume deoarece folosește agresivitatea atacatorului, și momentul în care se manifestă aceasta, întorcându-le împotriva lui. Când este atacat, un luptător de jiu jitsu va redirecționa energia inamicului în modul în care dorește. Această redirecționare face atacul inutil și oferă luptătorului oportunitatea de a declanșa un contraatac.

Deși jiu jitsu a fost dezvoltată pentru samuraii dezarmați, această formă de artă marțială este foarte eficientă atât împotriva atacatorilor înarmați cât și a celor dezarmați.

Taekwondo

taekwondoȚara de origine: Coreea. Cunoscută și drept: Tae Kwon Do, TKD. I se mai spune: „Calea mâinii și a pumnului”. Practicanți celebri: Barack Obama, Steven Seagal, Jessica Alba, Willie Nelson.

Istorie: în ultimii 5000 de ani, taekwondo și Coreea s-au dezvoltat simultan. Inițial au existat nouă kwans (școli sau dojos) de taekwondo, care erau recunoscute de guvernul coreean. Fiecare kwan avea propriul ei stil de taekwondo. În 1955, cele nouă kwan s-au unit și au format un unic kwan, astfel apărând stilul taekwondo popular în zilele noastre.

În filmele cu arte marțiale, dacă vezi luptători care uzează de lovituri rapide și înalte, aceștia probabil că luptă în stil taekwondo. Tocmai aceste lovituri puternice au făcut din taekwondo una dintre cele mai de efect arte marțiale. Deși e mai degrabă caracterizat de loviturile cu piciorul, taekwondo e cunoscut și drept „calea mâinii și a pumnului” (deși, literalmente, tae = picior, kwon = pumn, do = cale sau disciplină). Este unica artă marțială din această listă care a fost adoptată ca sport olimpic.

Krav Maga

krav magaȚara de origine: Israel. Supranumită: „Combat de contact”. Practicanți celebri: Haim Gidon, Kobi Lichtenstein, Eyal Yanilov.

Istorie: Krav Maga (adică combat de contact în ebraică) este una dintre cele mai bune arte marțiale de auto-apărare din lume. Stilul este creația lui Imi Lichtenfeld, un renumit wrestler, pugilist și gimnast.

La jumătatea anilor 30, grupurile anti-semitice luaseră amploare în multe regiuni din Cehoslovacia, terorizând comunitățile evreiești, din care însuși Lichtenfeld făcea parte. Pentru a-și proteja prietenii și familia, acesta a adunat un grup de tineri voluntari care să patruleze pe străzi și să apere comunitățile de evrei împotriva bandiților anti-semiți. Krav Maga s-a născut din luptele stradale la care au luat parte aceștia.

Krav Maga are ca scop principal neutralizarea rapidă a agresiunilor inemice. Mișcările sunt simple și nu tocmai „curate”. De multe ori vei auzi că… „dacă arată bine, probabil că nu ai de-a face cu Krav Maga”.

Există trei „stâlpi” filosofici ai acestei arte marțiale: 1. Neutralizează amenințarea. Acesta e principiul de bază. / 2. Execută simultan atacul și apărarea. În loc să blochezi așteptând oportunitatea unui atac, blochezi într-un mod care deschide oportunitatea unui contraatac. / 3. Atacă zonele vulnerabile ale corpului: ochii, fața, beregata, gâtul, degetele și vintrele. Conform punctului 3, nu există o etichetă a luptei, stilul fiind potrivit pentru situațiile de viață și moarte, plasând supraviețuirea mai presus de fair play.

Aikido

aikidoȚara de origine: Japonia. Supranumită: „Calea armoniei și spiritului”. Practicanți celebri: Steven Seagal, Matt Larsen.

Istorie: această foarte eficientă formă de artă marțială a fost creată de Morihei Ueshiba. În multe feluri, aikido nu este similară cu orice artă marțială tradițională. De pildă, luptătorii de aikido pun pe același plan atât siguranța personală cât și pe cea a atacatorului. Mai degrabă decât să-și înfrângă inamicul, scopul luptătorului de aikido este să găsească o soluție de pace și înțelegere.

Ueshiba nota cândva: „A controla agresivitatea fără să provoci o accidentare este arta păcii”. Aikido este, în același timp, o artă marțială de o înaltă spiritualitate (ai = armonie, ki = spirit sau energie, do = cale).

Totodată, aikido este una dintre cele mai complicate arte marțiale japoneze. Dacă vrei să înveți rapid cum să te aperi, nu apela la aikido ci la o altă artă marțială, precum Krav Maga. Pe undeva, aikido derivă din jiu jitsu. Combină blocarea articulațiilor și aruncările cu mișcările corporale ce manevrează sabia și sulița în combat. De asemenea, aikido implică foarte mult redirecționarea și manipularea energiei atacatorului.

Wing Chun

wing chunȚara de origine: China. Cunoscută și ca: Ving Tsun. Practicanți celebri: Ip Man, Bruce Lee, Robert Downey Jr., Christian Bale.

Istorie: această artă marțială are o istorie care amestecă lucrurile reale cu legenda. Mulți sunt de acord că a apărut în secolul 17, ca stil de luptă dezvoltat și predat de călugării budiști. Cea mai populară poveste a istoriei Wing Chun-ului este cea a unei călugărițe budiste, Ng Mui. Se spune că ea a creat Wing Chun ca stil care poate fi folosit împotriva oricăror lucruri legate de mărimea, greutatea sau sexul unei persoane.

Mui a dezvoltat mișcările Wing Chun bazându-se pe cele ale animalelor, în mod particular pe cele ale cocorului. Combinația acestor mișcări permite luptătorului să blocheze și să atace cu o eficacitate sporită.

Luptătorii de Wing Chun sunt unii dintre cei mai bine pregătiți luptători din lume. Echilibrul este unul dintre fundamentele acestei arte marțiale. Luptătorul are mereu în vedere să nu fie prins pe picior greșit și cu o apărare știrbită. Similar cu Krav Maga, el atacă și se apără în același timp. În plus, spre deosebire de multe alte arte marțiale, loviturile din Wing Chun sunt mortale.

Jiu Jitsu brazilian

jiu jitsu brazilianȚara de origine: Brazilia. Cunoscut și ca: BJJ, Gracie Jiu Jitsu. Practicanți celebri: Carlos Gracie, Joe Rogan, Chuck Norris, Paul Walker.

Istorie: Precum aikido, jiu jitsu brazilian este o versiune adaptată de jiu jitsu. Multe dintre mișcările din judo favorizează luptătorii mai puternici și mai masivi. Helio Gracie, cel mai mic dintre frații Gracie, a simțit că el are în permanență un dezavantaj în lupta cu frații săi. Așa că, mai degrabă din frustrare, a dezvoltat acest stil special, punând bazele jiu jitsului brazilian, ce folosește mai mult pârghiile decât forța brută pentru a controla lupta.

Nicio listă a artelor marțiale nu ar fi completă fără jiu jitsul brazilian. Aproape toți luptătorii de MMA și UFC au fost antrenați intens în BJJ. Stilul îi învață pe luptători să folosească distribuția unitară a propriei greutăți pentru a se apăra împotriva oponenților mai mari și mai puternici. Un mix de mișcări care include strangularea, fixarea și blocarea încheieturilor.

Muay Thai

muay thaiȚara de origine: Thailanda. Cunoscută și ca: box thailandez. Supranumită: „Arta celor 8 membre”. Practicanți celebri: Tony Jaa, Buakaw Banchamek.

Istorie: Boxul thailandez are rădăcini adânci, fiind sportul național al Thailandei și arta marțială care reprezintă cultura tradițională thailandeză. Stilul provine de la vechii soldați thailandezi, transmițându-se din tată-n fiu către generațiile noi.

Națiunea thailandeză s-a aflat de-a lungul istoriei sub o presiune constantă din partea vecinilor care au dorit s-o invadeze, prin urmare, în bătăliile permanente ce aveau loc, soldații mai slabi erau uciși, doar cei puternici reușind să supraviețuiască și să dezvolte tehnici de luptă pe care le pasau apoi generației următoare. Pe măsura trecerii anilor, Muay Thai s-a dezvoltat într-un stil din ce în ce mai puternic.

Boxul thailandez este, de altfel, una dintre cele mai bune arte marțiale pentru auto-apărare, tehnica ei bazându-se pe convertirea diverselor părți ale corpului în tot atâtea arme ce pot fi folosite împotriva adversarului. Mâinile devin pumnale și săbii, coatele lovesc ca un ciocan sau o macetă, genunchii taie ca un topor iar picioarele pocnesc ca niște bastoane, în vreme ce labele picioarelor și antebrațele protejează corpul ca o armură.