Top 7 cei mai premiați bucătari din lume

Academia Barbatilor

Steaua Michelin este, fără îndoială, cea mai înaltă distincție pe care o poți primi din partea industriei culinare internaționale. Bucătarii din întreaga lume își dedică viețile pentru a câștiga măcar o singură stea Michelin, drept recunoaștere a excelenței lor. Sunt câțiva aleși care au reușit să adune un număr uluitor de stele Michelin în constelația lor, doborând barierele și standardele. Hai să aruncăm o privire asupra celor mai premiați bucătari din lume:

Joël Robuchon – 32 de stele

bucătari premiați

Foto: upi.com

Joël Robuchon, cunoscut drept „bucătarul secolului” – titlu atribuit de către celebrul ghid Gault Millau – a fost premiat de-a lungul vieții cu 32 de stele Michelin, mai multe ca oricare alt chef modern. Robuchon, plecat dintre noi în 2018, a fost cunoscut drept pionierul bucătăriei post-nouvelle, iar perfecționismul său s-a tradus prin preparate franțuzești, autentice și memorabile.

Joël deținea 12 restaurante, răspândite pe tot globul. Robuchon este și fostul mentor al unui alt bucătar talentat de pe această listă – Gordon Ramsay. La fel ca faimosul său mentor, acesta are un temperament vulcanic, iar ambii chefi au avut o relație tensionată, după ce Robuchon a aruncat o farfurie în fața lui Ramsay, acesta părăsind furtunos bucătăria.

Alain Ducasse – 21 de stele

bucătari premiați

Foto: Taste Buds

Alain Ducasse este bucătarul care, în prezent, are cele mai multe stele Michelin la activ – 21. De asemenea, este primul chef care a deținut trei restaurante (în locații diferite) cu trei stele Michelin.

Renumitul bucătar a deschis peste 25 de restaurante pe tot cuprinsul globului – între care restaurantul de renume mondial, Alain Ducasse at The Dorchester, care deține trei stele Michelin. Acest bucătar monegasc este cunoscut pentru perfecționismul său, nu doar în privința mâncării,  ci în fiecare detaliu al restaurantelor pe care le deține. Nimic nu scapă de scrupulozitatea lui Ducasse: linguri, vase de unt, fețe de masă, fontul de pe meniu, galeriile ferestrelor…

Pe lângă faptul că este as în gastronomia franceză, Ducasse este singurul bucătar de pe această listă care și-a trimis mâncarea în spațiu. În 2015, cheful a trimis preparate către astronauții care se învârteau pe orbită, la bordul Stației Spațiale Internaționale, acțiune pe care Ducasse a denumit-o drept „cucerirea ultimei frontiere”… în materie de gastronomie.

Gordon Ramsay – 16 stele

bucătari premiați

Foto: Heightline

Renumit pentru comportamentul său vulcanic din bucătărie și pentru preparatele sale excepționale, Gordon Ramsay e cunoscut în întreaga lume, cu atât mai mult cu cât numele scoțianului este legat de 17 restaurante de pretutindeni, el primind un total de 16 stele Michelin. Restaurantul său principal, Gordon Ramsay din Chelsea, Londra, are trei stele Michelin, primite încă din anul 2001.

Ca și renumitul său mentor, Joël Robuchon, Ramsay își pierde ușor cumpătul, acest lucru umbrind realizările lui culinare din ultimii ani. În 2014, Ramsay a izbucnit în lacrimi după ce restaurantul său din New York a pierdut două stele Michelin, dar acest regres i-a sporit ambiția. La un moment dat, Ramsay era pe locul 34 într-un top al celor mai bogate vedete din lume (pe aceeași poziție cu Beyonce).

Te poți bucura de preparatele acestui bucătar notoriu la Gordon Ramsay’s Savoy Grill. Situat într-unul dintre hotelurile londoneze cele mai reprezentative (The Savoy), restaurantul extravagant e sinonim cu eleganța, ajungân de notorietate în special după ce vedete precum James Dean și Lord Attenborough au cinat aici.
Citește și: 7 lecții de business de la Gordon Ramsay

Martin Berasategui – 8 Stele

bucătari premiați

Foto: Marca

Martin Berasategui este premiat cu opt stele Michelin, mai mult decât oricare alt bucătar spaniol. Berasategui este, de asemenea, unul dintre puținii bucătari din lume care are două restaurante deținătoare a trei stele Michelin.
Citește și: Totul despre sangria. Cum să prepari sangria acasă

Acest bucătar excepțional din Țara Bascilor, a câștigat prima sa stea la vârsta de 25 de ani și a deschis primul său restaurant, Restaurante Martin Berasategui, în anul 1993, acesta primind a  treia stea Michelin în anul 2001. După deschiderea restaurantului său principal, de lângă San Sebastian, succesul a venit pe bandă rulantă pentru Berasategui, care a inaugurat alte trei restaurante premiate în Tenerife și în Barcelona.

Thomas Keller – 7 stele

bucătari premiați

Foto: thomaskeller.com

Este posibil ca ghidul Michelin să nu reprezinte onoarea supremă pentru bucătarii din Statele Unite, dar Thomas Keller ar contrazice pe deplin această afirmație.

Keller are cinci restaurante. Unul dintre acestea, French Laundry (care deține trei stele Michellin), se pregătește să sărbătorească 25 de ani de existență, fiind declarat drept cel mai bun restaurant din lume. De două ori! Keller, originar din California, este cunoscut pentru gastronomia sa în stil francez, având, din acest motiv, o imagine de excepție în Hexagon.

Yoshihiro Murata – 7 stele

bucătari premiați

Foto: Foodism

Japonezul Murata are patru restaurante în întreaga lume, un total de șapte stele Michelin și se mândrește cu crearea unei bucătării japoneze autentice. Murata subliniază importanța utilizării ingredientelor locale și caută întotdeauna surse locale pentru fiecare dintre restaurantele sale.

Cel mai recent proiect a lui Murata, un restaurant numit Tokimeite, situat în luxosul cartier Mayfair, din Londra, aduce somon proaspăt din Scoția. Extinderea imperiului său culinar în Europa nu este singurul semn al succesului global de care are parte. Heston Blumenthal, un alt bucătar celebru, a studiat sub tutela lui Murata în Japonia când avea 30 de ani, britanicul considerând că japonezul a avut o influență majoră asupra stilului său culinar.

Carme Ruscalleda – 7 stele

bucătari premiați

Foto: El Espanol

Acest bucătar catalan este singurul chef de sex feminin care are în palmares șapte stele Michelin. Ruscalleda deține două restaurante – Sant Pau din Barcelona și Sant Pau de Tòquio, din Tokyo.

Ea pune întotdeauna accentul pe produse sezoniere și pe bucătăria catalană tradițională – în amintirea copilăriei petrecute la o fermă din Catalunya. La fel ca alți bucătari celebri, Ruscalleda este perfecționistă: când a primit a treia stea Michelin pentru restaurantul ei, ea a declarat: „Încă n-am ajuns la vârf.”

Citește și cum să prepari un burger excelent