Top 7 cele mai devastatoare incendii din istorie

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, Top 7

Catedrala Notre Dame a ars și tristețea a cuprins Franța și întreaga lume, la vederea distrugerii unui monument de o asemenea valoare istorică. Până la elucidarea anchetei care să ne dezvăluie cauzele incendiului, nu putem trage concluzii de niciun fel. Dar, neintrând în teoriile conspiraționiste, un lucru e cert: cu focul nu te joci.

Fără-ndoială, Notre Dame va fi restaurată în câțiva ani. Dar privind înapoi în istorie vedem că aceasta consemnează multe incendii devastatoare, care au distrus mai mult decât o catedrală și care au lăsat cicatrice adânci. Orașe întregi au ars, pentru ca mai apoi să fie refăcute. Care au fost cele mai devastatoare incendii din istoria omenirii? Să trecem câteva în revistă:

7 Montreal (1852)

incendii devastatoare

Foto: Montreal Gazzette

Marele incendiu din Montreal (1852), a fost un dezastru la care lumea se aștepta în bună măsură: o combinație de ghinion, vreme rea și management defectuos, după cum au caracterizat-o istoricii canadieni. Lipsa apei din oraș a jucat un rol decisiv în acest tragic incident și a fost principalul motiv pentru care a durat atât de mult până când autoritățile au reușit să țină focul sub control.

Nu mai puțin de 10.000 de oameni au ajuns pe străzi în urma acestui incendiu, din totalul de 57.000 locuitori ai orașului. Incendiul a dus, ulterior, la construirea unui rezervor uriaș de apă și la demiterea inginerului-șef al orașului, care coordonase companiile de voluntari ce luaseră parte la stingerea focului.

6 Londra (1212)

incendii devastatoare

Pictură anonimă

Al doilea dintre marile incendii medievale londoneze (primul a avut loc în anul 1135), cunoscut și drept „marele incendiu din Southwark”, a fost fără dubiu unul dintre cele mai devastatoare din această perioadă a omenirii. S-a declanșat pe 10 iulie 1212 în Southwark, cartierul aflat la sud de London Bridge, și, conform relatărilor, mai mult de 3000 de persoane au murit, foarte multe chiar pe pod, acolo unde se refugiaseră de flăcări, dar unde au fost prinse ca într-o capcană, de ambele părți. Populația Londrei la acea vreme era de 40.000 de oameni.

Catedrala St.Mary Overie a fost distrusă în întregime, la fel Our Lady of the Canons, împreună cu toată strada High Street și cu London Bridge, pe care regele John permisese construcția de magazine din lemn și chiar a caselor.

5 Kursha-2 (1936)

incendii devastatoare

Foto: Russia Beyond

Kursha-2 a fost o comunitate industrială din Meșciora centrală, oblastul Ryazan, construită imediat după Revoluția din Octombrie, în vederea exploatării pădurilor din zonă. Localitatea a fost distrusă complet într-un incendiu izbucnit pe 3 august 1936, care a dus la pierderea vieților a 1200 de oameni, acesta fiind considerat cel mai mare dezastru de acest gen din istoria Uniunii Sovietice.

Incendiul a fost amplificat de prezența unui tren încărcat cu lemne, care inițial trebuia să aibă rolul de a evacua femeile și copiii de la fața locului, dar care a fost cuprins de flăcări și a ars împreună cu toți pasagerii, ce nu au apucat să fie evacuați.

4 Peshtigo, Wisconsin (1871)

incendii devastatoare

Foto: Green Bay Press Gazette

Mulți au auzit de marele incendiu din Chicago, izbucnit în anul 1871, însă puțini știu că un al doilea a avut loc în același timp, la doar câteva sute de km distanță, în statul american Wisconsin. Și a fost mult mai devastator, fiind responsabil de morțile a 2500 de oameni – cel mai mare număr de victime din istoria incendiilor americane.

Incendiul a izbucnit în seara zilei de 8 octombrie 1871 în orășelul Peshtigo, iar trupurile victimelor nu au putut fi niciodată găsite. Puținii martori oculari care au avut norocul să scape au spus că incendiul a declanșat o tornadă atât de puternică încât a luat pe sus case, vite și oameni. Pagubele materiale au fost de milioane de dolari.

3 Roma (64 î.Hr.)

incendii devastatoare

Foto: Ancient Pages

În noaptea zilei de 18 iulie, anul 64 î.Hr., în zona comercială a Romei a izbucnit unul dintre cele mai devastatoare incendii din Antichitate, care a distrus cea mai mare parte a orașului, mai exact două treimi. Alimentate de vântul estival, flăcările s-au răspândit rapid deasupra structurilor de lemn ale orașului imperial. Înainte de a se putea face ceva, focul a devastat aproape totul, pe parcursul a șase zile.

În ciuda binecunoscutelor povești, care îl prezintă pe Nero drept autor al incendiului, nu există nicio dovadă că împăratul l-ar fi pus la cale. Cu toate astea, el s-a folosit de incendiu pentru a trage foloase politice, trâmbițând faptul că responsabilitatea dezastrului aparține comunității creștine din Roma.

2 Smyrna (1922)

incendii devastatoare

Foto: The Pappas Post

Smyrna era unul dintre cele mai prospere orașe europene la începutul secolului 20, găzduind o largă populație de greci și armeni. În timpul războiului greco-turc (1919-1922), forțele armate ale Greciei au pus stăpânire pe Smyrna (pe 15 mai 1919). După ce turcii au recucerit orașul (9 septembrie 1922), un număr mare de greci și armeni au pierit, ca parte a genocidului grecesc, orchestrat în acei ani.

Deși nimeni nu poate fi sigur când a izbucnit marele incendiu din Smyrna, istoricii sunt de părere că data exactă este 13 septembrie 1922. Incendiul a durat 9 zile, fiind stins într-un final, pe 22 septembrie, lăsând în urmă nu mai puțin de 100.000 de victime, greci și armeni.

1 Tokyo (1923)

incendii devastatoare

Foto: The Atlantic

În 1923, capitala Japoniei a fost zguduită de un puternic cutremur, urmat de un incendiu care a avut ca rezultat moartea a circa 142.000 de oameni (38.000 dintre ei au pierit dintr-o suflare, aflându-se într-un spațiu deschis din mijlocul orașului, care a fost măturat de flăcările răspândite de vânt).

Ceea ce face din acest dezastru unul unic este combinația factorilor care au pus „umărul” la producerea lui: de pildă, cutremurul a avut loc la ora prânzului, când multe persoane găteau, ceea ce a dus la răspândirea flăcărilor în mai multe părți ale orașului, acestea fiind „ajutate” de un taifun care tocmai se afla în apropierea coastei. Ulterior cutremurului s-a format un tsunami, care și-a adus și el contribuția la dezastrul general, mai exact la distrugerea a 570.000 de locuințe și lăsarea pe drumuri a 1,9 milioane de oameni. Tokyo a fost reconstruit rapid, „la timp” pentru a fi apoi distrus din nou de bombardierele americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bonus: București (1847)

incendii devastatoare

Foto: via Historia

Și Bucureștiul a fost martorul a mai multe incendii, cel mai devastator având loc pe 23 martie 1847, în ziua de Paști. Focul cel Mare, cum a fost cunoscut în istorie, a dus la distrugerea a 1850 de clădiri (o treime din numărul total al clădirilor Capitalei) și la moartea a 15 oameni.

Incendiul a izbucnit la casa culceresei Drugăneasca (al cărui fiu a descărcat arma greșit, în urma unui obicei care sărbătorea ziua de Paști cu descărcări de puști și pistoale), propagându-se în zona de est a Bucureștiului unde a mocnit continuu vreme de câteva săptămâni. Pagubele s-au ridicat la suma de 55 milioane de lei, iar știrea legată de incendiul bucureștean a făcut înconjurul Europei, multe țări trimițând ulterior ajutoare. Boierul Gheorghe Bibescu, domnitor al Țării Românești, a donat 230.000 de lei, sultanul Turciei 161.000 de lei, Mihail Sturdza, domnitorul Moldovei, 35.775 lei ș.a.m.d.

Tot în 1847, dar după incendiu (mintea românului cea de pe urmă…) s-a înființat și serviciul de pompieri al Capitalei. Până la acel moment, incendiile erau stinse cu ajutorul voluntarilor.

Citește și 7 lucruri mai puțin cunoscute despre Catedrala Notre Dame, din Paris