Top 7 cele mai frumoase drumuri europene de parcurs cu mașina

Academia Barbatilor

Europa e un continent perfect pentru a fi explorat la volanul unui automobil. Distanțele dintre țări sunt relativ scurte, așa că poți vedea diverse locuri pe parcursul unei călătorii nu foarte îndelungate. Și deși atât sistemul european de autobuze cât și cel feroviar sunt foarte bine puse la punct, nimic nu se compară cu a te urca în propria mașină și a pleca în călătorie, oprindu-te unde ai chef. În acest context, îți propunem 7 drumuri europene pe care să le parcurgi în această vară cu mașina.

1 Transfăgărășan (România)

transfagarasan drumuri europeneNu e de mirare că, aflat în căutarea „celui mai bun drum pentru a șofa”, Jeremy Clarkson a declarat că l-a găsit tocmai în mijlocul României. Și că el se numește, greu de pronunțat pentru alții, Transfăgărășan.

Adevărul este că neaoșul Transfăgărășan e una dintre cele frumoase șosele din lume. „Creație” a lui Nicolae Ceaușescu, care a vrut să se asigure că în cazul unei invazii sovietice a României există un drum rapid care să permită traversarea Carpaților, dar și ca să ușureze prelucrarea maselor lemnoase din Făgăraș, Transfăgărășanul a fost construit cu hei-rup între 1969 și 1974, fiind o „concurență” directă pentru cealaltă șosea superbă a României, Transalpina (care fusese finalizată inițial în 1939, drept „Drumul regal”).

Șoseaua te duce la o altitudine maximă de 2042 m și, cine a străbătut-o la volanul unei mașini, știe că „oferă” șoferului o mulțime de curbe periculoase, precum și așa numitele „ace de păr”, delectându-i în același timp pe pasageri cu priveliști fantastice, care includ cetatea Poenari, lacul și cascada Bâlea. Din păcate, din cauza vremii neprielnice, Transfăgărășanul este deschis doar 4 luni pe an (1 iulie – 30 octombrie).

2 Grossglockner Hochalpenstrasse (Austria)

drumuri europene Grossglockner HochalpenstrasseO mulțime de automobiliști și bikeri se îndreaptă în fiecare vară către Grossglockner Hochalpenstrasse, șoseaua alpină care traversează Parcul Național Hohe Tauern. Sunt 37 de munți care se înlănțuie pentru a oferi privitorilor un peisaj încântător, altitudinea maximă la care urcă șoseaua ce înglobează 36 de „ace de păr”, fiind de 2504 m.

Și dacă șoferul este supus „caznelor” drumului, nu în aceeași stare sunt pasagerii, care se delectează cu peisajele dramatice ce includ stânci ascuțite, pajiști verzi, dealuri împădurite, lacuri și ghețari. Unul dintre locurile care merită și trebuie vizitat atunci când parcurgi Grossglockner Hochalpenstrasse este muzeul Alpine Nature Show, care pune în lumina reflectoarelor ecosistemele zonei.

3 Cheile Verdonului (Franța)

st croix drumuri europene

Lacul St. Croix

Provence este cea mai seducătoare regiune a Franței iar o experiență la volan trăită aici îți va rămâne în suflet pentru toată viața. Șoseaua care trece prin Cheile Verdonului oferă o savuroasă călătorie pe un drum care există de secole și care este de o extraordinară splendoare nu doar fizică ci și spirituală.

Drumul începe lin, apoi îți transformă călătoria într-una din ce în ce mai solicitantă dar și mai frumoasă, purtându-te prin sate precum Tourtour, în care străzile boltite și meterezele adaugă un plus de savoare.

Dar cireașa de pe tort e dată de prezența cheilor Verdonului, râul șerpuind de-a lungul stâncilor înalte de 600 metri, care formează unul dintre cele mai dramatice peisaje europene. În jurul lacului Saint-Croix și a Mânăstirii Thoronet, lucrurile se mai domolesc iar peisajul se transformă într-unul la fel de magic.

4 Drumul romantic (Germania)

drumul romantic

Bavaria și drumul romantic

Cu ale sale castele de poveste, palate, orașe fortificate și minuni ale naturii, această rută ce parcurge sudul Germaniei, mai precis prin regiunea Bavaria și prin Baden-Württemberg, nu și-a construit cu ușurință numele dar și-l merită cu prisosință.

Încă de la Wurzburg Residenz poți sesiza arhitectura romantică a unui palat impunător a cărui scară centrală se înaltă către un tavan pe care e pictată o frescă de Tiepolo, reprezentând patru continente. În vecinătate se află satul viticol medieval Tauberbischofsheim, apoi, urmând cursul râului Tauber, ajungi în stațiunea Bad Mergentheim. La Weikersheim găsești un castel înconjurat de un șanț de apărare iar meterezele de la Rothenburg ob der Tauber te vor fascina în egală măsură.

După simpaticul orășel fortificat Dinkelsbühl, șoseaua traversează peisajul în care se înalță Ries, un crater format în urma căderii unui meteorit gigantic, în urmă cu 15 milioane de ani, după care traversezi Dunărea la Donauwörth, pentru a ajunge la poalele Alpilor, trecând prin localitatea Landsberg am Lech și sfârșind, cu dragoste în suflet și-n priviri, la Füssen. O încântare!

5 Ring of Kerry (Irlanda)

ring of kerry

Parcul Național Killarney

Ring of Kerry e o șosea care înconjoară, practic, peninsula irlandeză Iveragh, oferind călătorilor peisaje remarcabile generate de Parcul Național Killarney, cu ale sale lacuri și câmpuri verzi și cu muntele Macgillicuddy’s Reeks, care străjuiește zona.

Poți face o pauză din călătorie în istoricul Cahersiveen sau în Glenbeigh, unde vei găsi o plajă frumoasă, schimbând peisajul montan cu unul marin, în care influența Atlanticului e covârșitoare.

În cel mai îndepărtat punct al peninsulei se află câteva mici porturi de pescari, la Ballinskelligs și Portmagee, de unde poți pleca într-o călătorie spre insulele Skellig și, mai departe, către insula Valentia aflată, parcă, la capătul Pământului. Te întorci apoi prin Sneem, cu al său fort străvechi de la Staigue și continui către Kenmare, unde te poți opri să mănânci la unul dintre restaurantele de calitate din zonă. Înainte de a te întoarce la Killarney te bucuri și de frumoasele priveliști de la Moll’s Gap.

6 Riviera franceză

riviera franceza

Foto: frenchrivieraluxury.com

Știm cu toții că Riviera franceză, de pe Coasta de Azur, înseamnă o înșiruire de localități care mustesc de vedete, cazinouri, restaurante, hoteluri, vile de lux și plaje de top pe care deseori întâlnești femei care se bronzează topless.

Cu toate astea, Riviera are și sătucuri de pescari, unde bătrâni colindători ai mării își întind plasele în umbra bisericilor medievale, după-amiaza. Și în ciuda luxului pe care-l simți la fiecare pas în orașele despre care aminteam mai sus, nu ești niciodată departe de momentul în care să plonjezi în cultura locului, de la galeriile de artă dedicate lui Picasso, Matisse sau Chagall, la ruinele romane și palatele papale. Toate acestea le poți vedea dacă șofezi liniștit pe Rivieră, unul dintre cele mai frumoase și mai șic drumuri europene.

7 Coasta Amalfi (Italia)

amalfi drumuri europene

Coasta Amalfi. Foto: topflight.ie

Italia e frumoasă oriunde iar cei care au vizitat-o pot băga mâna în foc pentru asta, dar una dintre șoselele despre care se poate spune că este la crème de la crème e cea de-a lungul Coastei Amalfi, cu prelungire pe Coasta Sorrentină.

Orășele dichisite, cu hoteluri elegante, încântătoare sătucuri de pescari, cu restaurante pescărești de calitate, degustări de limoncello, făbricuțe de hârtie și unele dintre cele mai frumoase temple antice grecești (da, grecești!) din lume.

Cât despre șoseaua în sine, aceasta poate fi un adevărat coșmar pentru șofer, în special în lunile aglomerate de vară, în care uneori, cu greu pot încăpea două mașini ce vin din sensuri opuse. Ca să nu mai vorbim de autocare. Dar cineva trebuie să se sacrifice pentru binele comunității… turistice, nu-i așa?

Citește și un top 7 al celor mai bune tururi cu bicicleta din Europa