Top 7 cele mai tari scene de bătaie din filme

Academia Barbatilor

Amintește-ți un pic: care erau scenele din filme care-ți plăceau cel mai mult, când erai mic? Sau nu chiar așa de mic. OK, dincolo de cele în care actrițele se dezbrăcau. Bingo! Scenele de bătaie. Fie că era vorba de westernuri, de filme polițiste, cu super-eroi sau science-fiction, atunci când se cafteau două sau mai multe personaje, nivelul adrenalinei atingea cote paroxistice. Să rememorăm 7 scene de bătaie din filme, care au făcut isterie în rândurile cinefililor:

1 Neo vs. Agent Smith, în Matrix (1999)

Filmul The Matrix a avut un impact uriaș în momentul în care a fost lansat. Până la el nu se mai făcuse o asemenea producție iar efectele speciale erau de-a dreptul… wow! Momentul culminant al filmului a fost atunci când Keanu Reeves și Hugo Weaving s-au aflat față-n față pentru o bătălie epică, una care avea să schimbe definitiv filmele de acțiune americane.

Combinația de elemente de kung-fu real și mișcările de luptă generate pe computer era fantastică. Poate că acum, când ochii noștri s-au obișnuit deja cu atâtea efecte, lucrurile nu ni se mai par la fel de spectaculoase, însă cocktailul fraților Wachowski a întrecut la acea vreme, adică acum aproape 20 de ani, orice scenă de bătaie care se făcuse vreodată.

2 The Bride vs. The Crazy 88, în Kill Bill, vol. 1 (2003)

Kill Bill, filmul regizat de Quentin Tarantino, a înglobat obsesia regizorului de a combina toate elementele pe care acesta la prețuiește atunci când vine vorba de un film de acțiune. Cam multe elemente, ar putea spune unii, dar mintea lui Tarantino s-a dovedit a fi deseori prea puțin limitată. Așa a rămas și când a fost vorba de bătaia dintre Uma Thurman și o armată de cascadori întruchipați în The Crazy 88.

Tarantino ar fi petrecut, se pare, luni întregi numai pentru a scrie această scenă și pentru a fi sigur că e cea mai bună scenă de bătaie din istoria cinematografiei. Ce-i drept, scena e mai sângeroasă ca multe altele din saga Kill Bill și prezintă mai multe moduri în care poți „felia” un atacator cu o sabie de samurai. Mai multe chiar decât îți poți imagina. Dacă am avea un top al scenelor în funcție de cantitatea de sânge fals folosit, probabil că aceasta ar fi pe primul loc. Nu avem, dar asta nu ne împiedică s-o așezăm pe podium.

3 Oh Dae Su și un ciocan vs. un coridor plin de bandiți, în Oldboy (2003)

Multe scene de bătaie sunt filmate și executate într-un flux de montaje. Nu e cazul acesteia, în care protagonistul se află într-un coridor plin cu pușcăriași cu care se bate „dintr-o bucată”, într-o scenă filmată da capo al fine, fără montaj. Din acest punct de vedere, e o bijuterie. Oh Dae Su pune cu botul pe labe fiecare atacator, într-o bătălie elaborată, executată în timp real, pe care, de la un moment dat, e nevoit să o poarte având un cuțit înfipt în spate.

Sigur că Oh Dae Sun iese victorios, iar cel mai remarcabil fapt este că scena s-a încheiat, practic, fără ca cineva să se rănească. O piesă de rezistență dintr-un film clasic al anilor 2000, care a stârnit multe aplauze prin sălile de cinema și nu numai.

4 Luke Skywalker vs. Darth Vader, în Star Wars: Imperiul contraatacă (1980)

I am your father! Una dintre replicile celebre în istoria cinematografiei are loc pe parcursul acestei scene. Însă dincolo de ea, ce copil nu a visat măcar o dată să se bată în săbii de laser, precum au făcut-o Luke și Darth Vader în Imperiul Contraatacă? Nicio listă cu scene de bătăi din filme nu poate fi completă fără aceasta. Fiindcă acest duel în lasere a devenit un punct de reper pentru cultura pop a filmelor s.f. George Lucas a regizat multe scene de bătaie dar niciuna nu a atins dramatismul acesteia.

5 Scena din bucătărie, în The Raid 2 (2014)

The Raid 2 e un film indonezian regizat de Gareth Evans, despre o operațiune executată de forțele speciale aflate în război cu polițiștii corupți din Jakarta. Pelicula nu a avut un box office fantastic dar a avut parte de unele dintre cele mai sângeroase scene de luptă, laolaltă cu cele mai spectaculoase bătăi cu mâinile goale din filmele de acțiune ale ultimilor ani.

Există o bătaie cu un ciocan, care se desfășoară într-o parcare și există această bătaie ce are loc într-o bucătărie, o operă de artă de-a dreptul coregrafică. E ca și cum cineva ar fi făcut un film porno de tortură, în care a jucat Bruce Lee. Greu de privit dar absolut magistrală.

6 Jackie Chan vs. un mall întreg, în Police Sory (1985)

Dacă voiai o scenă de bătaie care să iasă perfect, trebuia să-l angajezi pe Jackie Chan. Actorul (totodată, regizorul) este recunoscut pentru scenele de bătaie în care a jucat sau pe care le-a regizat, dar niciuna nu a fost mai reușită precum cea din Police Story.

S-ar putea spune că este un adevărat miracol faptul că Chan și echipa lui au ieșit teferi după această scenă și că nu s-au înregistrat victime de niciun fel. În caz că nu ai văzut filmul, pregătește-te pentru o producție acrobatică, în care scenele de luptă sunt mai periculoase ca un plonjon într-un râu cu crocodili. Iar în caz că l-ai văzut, știi bine că scena din mall poate fi pusă să ruleze la infinit pe orice ecran aflat în fața unui iubitor al filmelor de acțiune.

7 Donnie Yen vs. 10 băieți, în Ip Man (2008)

Înfometarea și abuzurile la care este supus maestrul wing chun Ip Man (interpretat de Donnie Yen) nu îl pot pune pe tușă. Furia lui Ip Man împotriva soldaților și a crimelor făcute de aceștia erupe în această scenă de bătaie în care se confruntă cu zece oponenți odată. 10 meseriași într-ale karatelor, care ar putea să-l pună la pământ. Dar… neah! Maestrul Ip îi ia la rând pe fiecare și-i face praf de stele căzătoare, fiind mai rapid ca viteza sunetului. O scenă frumoasă și greu de privit, în urma căreia unul dintre cei 10 galbeni măricei avea să sufere o dislocare de șold.

Citește și 10 lucruri interesante despre seria James Bond