Top 7 cocktailuri clasice din Italia

Academia Barbatilor

Știm foarte bine care sunt clasicele băuturi italienești. Vinul, prosecco, campari, limoncello, grappa, sambuca… și probabil am putea continua. Dar în cazul în care ești un mare băutor de cocktailuri, n-ar fi rău să știi care sunt cocktailurile clasice ale Italiei, și câte ceva din istoria lor. Pe care să o împărtășești și prietenilor, când vă întâlniți la bar. Iată, așadar, un top 7 al cocktailurilor clasice din Italia:

1 L’Americano

americano
Foto: bhofack2

Ingrediente: 4 cl Campari, 4 cl Vermut roșu, restul sifon

Creat în Italia, în primii ani ai secolului 20, a primit numele de la, evident, americani și stilul lor de a bea „on the rocks”, din pahare de tip old-fashioned (în acea perioadă, majoritatea băuturilor se serveau în cupe, fără gheață).

Legenda acestui cocktail spune că el a fost inventat în onoarea boxerului Primo Carnera, supranumit „Americanul”, primul european care a câștigat titlul mondial la box, la categoria grea, în Statele Unite. Și totuși, aceasta este doar o legendă urbană, fiindcă evenimentul respectiv a avut loc în anul 1933, ceea ce ar fi însemnat că Americano ar fi fost creat după Negroni. Lucru care nu s-a întâmplat.

2 Milano-Torino

milano-torino
Foto: punchdrink.com

Ingrediente: 4 cl Campari, 4 cl Vermut, Punt&Mes (fără sifon)

Milano-Torino este o variațiune a cocktailului Americano, creat pentru a sărbători inaugurarea autostrăzii A4, care conectează orașele Milano și Torino. Ingredientele sunt, de fapt, Campari din Milano și Punt&Mes, un vermut din Torino. Cocktailul aduce, astfel, simbolic, cele două orașe la un loc, exact cum a făcut autostrada dată în folosință în 1932.

3 Bellini

bellini
Foto: AlexPro9500

Ingrediente: 10 cl vin spumant, 4 cl suc de piersici albe

Cocktailul Bellini a fost inventat de Giuseppe Cipriani, proprietarul barului Harry’s, din Veneția, în anul 1948, cu ocazia expoziției dedicate lui Giovanni Bellini, cunoscut drept Giambellino. Băutura trebuie preparată neapărat cu suc de piersici albe (cu pulpă) și nu cu suc din conservă, cum se obișnuiește deseori. Din acest motiv, este un cocktail sezonier, care nu se poate prepara în orice perioadă a anului, prin urmare nu încerca să bei un Bellini adevărat în mijlocul iernii.

4 Negroni

cocktailuri din italia
Foto: Karandaev

Ingrediente: 3 cl gin, 3 cl Campari, 3 cl Vermut roșu

Un Aperitivo clasic, pe bază de bitter, născut în Florența, în jurul anului 1919, grație unui conte pe nume Camillo Negroni. Acesta căpătase o pasiune pentru gin, în perioada pe care și-o petrecuse în Anglia. La întoarcerea în Florența, contele frecventa cafenele istorice, precum Rivoire și Caffe Casoni (în prezent, Caffe Giacosa). Legenda spune că Negroni s-a născut din rugămintea făcută de conte barmanului Fosco Scarselli, de la Casoni, de a-i prepara Americano înlocuind sifonul cu gin. Variațiunile băuturii o includ pe cea numită „sbagliato” – în care prosecco ia locul sifonului.

5 Puccini

puccini
Foto: mamaisacookingclassesinvenicearea.blogspot.com

Ingrediente: 10 cl vin spumant, 4 cl suc de mandarine

Barmanul Renato Haussmann, de la hotelul Posta, din Cortina d’Ampezzo, credincios conceptului preparării cocktailurilor cu fructe de sezon, a creat această versiune a cocktailului Bellini, folosind mandarine din Calabria. Băutura a avut un succes atât de mare, încât, pe lângă faptul că a devenit „Cocktailul de casă” al hotelului Posta, a intrat pe lista băuturilor AIBES – asociația italiană a barmanilor și susținătorilor acestora.

6 Cardinale

cardinale
Foto: supereva.it

Ingrediente:  4,5 cl gin, 3 cl vermut sec, 2 cl Campari

Cardinale a fost inventat de un cardinal, care frecventa des hotelul Excelsior, aflat pe celebra Via Veneto, din Roma. El a sugerat rețeta barmanului, iar ideea a avut un mare succes printre clienții localului. Entuziasmat, barmanul a decis să o boteze Cardinale, nume care a rămas consacrat.

7 Lo Spritz

aperol
Foto: Roxiller

Ingrediente: 1/3 vin spumant, 1/3 Aperol, Campari sau Select, 1/3 sifon

Spritz a fost creat în perioada dominației habsburgice în Veneto, adică pe parcursul secolului 19. Soldații, precum și comercianții, diplomații și muncitorii din regiunea Veneto au căpătat rapid obiceiul de a bea în localurile de tip osteria, cu toate că nu se simțeau foarte fericiți cu vinurile locale, care aveau un procentaj mai ridicat de alcool decât berea cu care erau obișnuiți. Așa a apărut rugămintea adresată proprietarilor de restaurante de a „spritza” un pic de apă în vin, pentru a-l face mai puțin tare. Spritz-ul original a fost, de fapt, inițial, compus din vin roșu, diluat cu apă rece.

De-a lungul anilor, Spritz-ul a „crescut”, apărând o mulțime de variante în privința băuturilor adăugate în el, de la cele mai tari, precum Aperol, Bitter sau Select (ultima, produsă exclusiv în Veneția), până la bitter-uri dark, precum China Martini sau Cynar, cu coajă de lămâie scufundată în băutură sau cu lămâia pur și simplu stoarsă în pahar.

Citește și: 5 cocktailuri inspirate de filme Oscar