Top 7 documentare despre gastronomie de văzut pe Netflix

Academia Barbatilor

Viața e scurtă ca să mâncăm lucruri plictisitoare. Având în vedere câte porcării băgăm în noi zi de zi, nu e de mirare că am început să dezvoltăm o fascinație pentru show-urile de gastronomie, care sunt din ce în ce mai multe și mai bine făcute. Și care ne învață, printre altele, cum să mâncăm sănătos. De altfel, show-uri de tip Master Chef sau Chefi la cuțite au dezvoltat în ultimii ani apetitul românilor pentru mâncarea mai bună și mai diversă, deschizându-le orizonturile culinare.

La fel se întâmplă și cu documentarele de pe Netflix, locul în care abonații pot plonja mai adânc în lumea gastronomiei. De acolo aflăm lucruri interesante despre ingrediente, despre bazele bucătăriei, despre cât de sănătoși vrem să fim (și nu suntem) și așa mai departe. Am trecut în revistă cele mai bune 7 documentare de gastronomie de urmărit pe Netflix.

Chef’s Table

Seria Chef’s Table oferă o privire din interior în spatele ușilor închise ale bucătăriilor chefilor de succes din întreaga lume. Conceptul nu e nou, și a mai fost tratat și prin alte documentare, dar acesta oferă un quelque chose în plus, profilurile unor chefi celebri precum Magnus Nilson și Dan Barber find tratate într-o viziune cinematografică.
Citește și: 7 documentare de pe Netflix care te vor ajuta să ai o viață mai sănătoasă

E un documentar pentru cei care vor să știe care sunt personajele ce joacă un rol major în cultura gastronomică a diverselor zone. Pentru francofoni, există și versiunea franceză a show-ului.

Somebody feed Phil

Phil Rosenthal e un comediant care a avut inițial un mare succes la sfârșitul anilor ’90 cu serialul de comedie Everybody loves Raymond. Nu toată lumea l-a iubit pe Raymond, nu toată lumea îl agreează pe Phil, care uneori pare de-a dreptul stupid, dar acest documentar gastronomic on the road are un farmec incontestabil, care te face să-l urmărești pentru a afla traseul culinar prin întreaga lume al acestui mâncău.

Din Cape Town în Mexico City, din Tel Aviv în Copenhaga, Phil e dornic să mănânce, să testeze, să experimenteze, ca un copil care s-a pierdut de părinți într-un mall uriaș. Mall-ul său e lumea largă iar reacțiile lui Phil, după ce gustă ceva, te bântuie și în cele mai ne-culinare vise.

Forks over knives

Un documentar care se concentrează pe zona științifică, ideea principală vizând o alimentație care să nu fie bazată pe produse de origine animală. Așadar, carnivorii sunt preveniți, în vreme ce, probabil, vegetarienii și veganii îl vor urmări cu un zâmbet larg, de genul „v-am zis noi!”.

Fork Over Knives susține, prin vocile profesorului nutriționist și biochimist T. Colin Campbell și ale fizicianului Caldwell Esselstyn, că multe boli, inclusiv obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul pot fi prevenite și tratate dacă ai o dietă bazată pe plante, fără carne procesată și fără preparate provenite de la animale. Olivia Steer heaven!
Citește și: 9 trucuri pe care să le aplici pentru a-ți îmbunătăți vizionările de pe Netflix

Ugly delicious

Ugly delicious e un documentar non-ficțiune, care combină călătoriile, gastronomia și istoria. Fiecare episod propune un preparat sau un concept, arătând cum este făcut acesta în diverse regiuni ale lumii și cum evoluează de-a lungul timpului. De asemenea, fiecare episod examinează istoria culturală, sociologică și culinară a acestor preparate speciale. Precum spunea Mike Hale în review-ul său din New York Times, Ugly delicious este „o formă extinsă a unui eseu de televiziune, îmbrăcat în conversații de globe-trotteri despre mâncare și cultură”.

Cooked

Privind prin prisma a patru elemente naturale – foc, apă, aer și pământ – Cooked diseacă evoluția mâncării de-a lungul secolelor și cum și-a pus aceasta amprenta asupra noastră, reușind să ne interconecteze. De la prima dorință a oamenilor pentru a găti și a împărți mâncarea, serialul „cere” o întoarcere în bucătărie și un studiu mai adânc al ingredientelor și tehnicilor gastronomice pe care le folosim pentru a ne produce plăceri culinare.

The Mind of a Chef

The Mind of a Chef e o serie gastronomică narată de regretatul Anthony Bourdaine (care este și producător executiv al ei), ce combină călătoriile, gastronomia, istoria și știința. Fiecare sezon urmărește un chef diferit (sau o pereche de chefi), examinându-le obiceiurile și filosofiile legate de mâncăruri și de arta culinară în general. Pe lângă faptul că, în principal, documentarul este despre mâncare, el încearcă să pătrundă în mințile oamenilor care gătesc.

Salt, fat, acid, heat

Bazat pe cartea cu același nume, scrisă de chef Samin Nosrat, documentarul propune patru elemente pe care să le folosim întotdeauna pentru un succes culinar garantat: sarea, grăsimea, acidul și căldura. Fiecare sezon al seriei se focusează pe câte unul dintre aceste elemente, prezentând-o pe Nosrat cum călătorește din Italia în Japonia și din Mexic în California, pentru a demonstra cum este utilizat elementul respectiv în gastronomia locală și ce presupune acest lucru atunci când gătim acasă.

Citește și despre top 7 cei mai premiați bucătari din lume