Top 7 filme care au ca temă fotbalul

Academia Barbatilor

Fotbalul și cinematografia nu au fost „prieteni” foarte buni de-a lungul timpului. Motivele țin, probabil, și de faptul că acest sport se transpune rareori foarte bine pe marile ecrane, dramele ce se petrec în interiorul stadioanelor de fotbal fiind aproape imposibil de redat cu emoție într-un scenariu bun. În plus, americanii, care știu să facă filme bune și, mai ales, să le și promoveze, nu prea știu ce înseamnă bucuria și frumusețea adusă de acest sport, ei concentrându-se mai degrabă pe sporturile lor naționale: fotbalul american și baseballul.

Cu toate acestea, s-au produs și câteva filme bune ce au ca temă fotbalul, de la cele cu subiecte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial la comedii moderne. Să trecem în revistă 7 dintre cele mai bune, pe care ți le propunem spre vizionare atunci când clocotește în tine sângele de microbist:

Escape to victory (1981)

Cu: Sylvester Stallone, Michael Caine, Pele

Drumul spre victorie a adus laolaltă actori și fotbaliști de top. Microbiștii anilor 80 au avut marea surpriză de a-i descoperi în postura de actori pe Bobby Moore, Pele, Ardiles, Van Himst, Deyna, într-o poveste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care „aliații” sunt capturați de naziști și, pentru motive destul de neclare, sunt obligați să joace un meci amical la Paris. Antrenorul Michael Caine i-a selecționat pe cei de mai sus, plus Sylvester Stallone, plus jumătate din echipa Ipswich Town cu intenția de a le da o lecție nemților pe terenul de joc.

Fără a da spoilere, trebuie menționat ceea ce spune legenda, și anume că Stallone și-a trecut în contract că el trebuie să înscrie golul victoriei. Toate ar fi fost minunate și chiar de înțeles, mai puțin un amănunt care nu avea cum să scape: Sylvester avea rol de portar. Cum s-a rezolvat problema? Caută filmul și vei vedea.

Goal! (2005)

Cu: Kuno Becker, Alessandro Nivola

Unii consideră că Goal! e cel mai bun film având ca temă fotbalul. Nu știm dacă este așa, dar povestea lui are ceva emoție: Santiago Munez, un emigrant mexican care lucrează în California, visează să ajungă jucător profesionist de fotbal. Și pentru are talent cu carul, și pentru că e bine să visezi (mai ales în filme) un căutător de talente îl vede și îl propune la Newcastle United, clubul din Premier League. Ajungând din însorita Californie în ploiosul Newcastle, Santiago realizează că realitatea nu urmează întotdeauna firul visului. Dar nici nu se îndepărtează prea tare.

După primul Goal au urmat încă două, dar acestea nu au mai avut impactul și succesul primului, chiar dacă, în al doilea, de pildă, Munez se dovedește atât de bun încât primește o ofertă chiar de la Real Madrid. Dar nu, aceasta nu este povestea lui Ronaldo!

Green Street (2005)

Cu: Elijah Wood, Charlie Hunnam

Spre ce te îndrepți după ce ai jucat rolul principal în cea mai tare trilogie fantasy a momentului? Spre ce te îndrepți după ce o lume-ntreagă te știe drept o piticanie care face o călătorie epică pentru a arunca un inel într-un vulcan? Ei bine, dacă te numești Elijah Wood, atunci intri în lumea filmelor cu violențe pe stadioane.

Green Street (sau Green Street Hooligans) spune povestea unui student la Harvard care se trezește prins în mijlocul unui adevărat război declanșat între fanii a două cluburi de fotbal din Anglia: Milwall și West Ham United. Bonus – omul e prins cu cocaină, deși nu e chiar cocaina lui. Treabă complicată.

Filmul – și violențele pe care le documentează – nu prea are de-a face cu fotbalul în sine, ca sport. Bandele rivale se luptă până la moarte, iar acest lucru face parte din rivalitatea sportivă. Din păcate, cea urâtă, pentru că pelicula are sâmburi de adevăr inspirați din realitate: „huliganii de pe Green Street” chiar au existat și au făcut prăpăd.

Fever Pitch (1997)

Cu: Colin Firth, Ruth Gemmell

Nimeni nu a descris mai bine ideea de a fi fanul unei echipe de fotbal precum a făcut-o scriitorul Nick Hornby în cartea Fever pitch. Pasiunea, obsesia, teama, toate sentimentele ce întregesc existența unui suporter la sfârșitul secolului 20 fac parte integrantă din acest roman. Filmul este adaptarea cinematografică a lui, într-o versiune ușor diferită, punând accent mai degrabă pe povestea de dragoste.

Acțiunea se derulează pe ediția campionatului englez din 1989, la finalul căreia Arsenal a devenit campioană, Colin Firth intrând în rolul unui super-fan, care trăiește și respiră pentru „tunarii” lui. Atât job-ul, cât și viața amoroasă reprezintă lucruri secundare pentru el, iar parcursul echipei favorite este vital.

The Damned United (2009)

Cu: Michael Sheen, Colm Meaney

Antrenorul Brian Clough era tot ceea ce avea nevoie fotbalul britanic la un moment dat. Progresist, cu mentalitate avangardistă, cu o personalitate imensă și cu dorința de a o duce pe Derby County pe culmile gloriei. La acea vreme Leeds United domina fotbalul din Anglia, iar rivalitatea dintre cele două team-uri există și în ziua de azi. Povestea este despre dușmănia dintre Clough și Don Revie, omologul său de la Leeds. Dar e numai o poveste, fiindcă, în realitate, nu e nici măcar apropiată de adevăr.

Versiunea dramatică a evenimentelor din film se concentrează pe cele 44 de zile dezastruoase ce au urmat după ce Clough i-a luat locul lui Revie la Leeds United. Colm Meany joacă rolul lui Revie, în vreme ce Michael Sheen strălucește în pielea egomaniacului Clough.

Final Score (2018)

Cu: Dave Bautista, Pierce Brosnan

Final Score e un fel de Die Hard desfășurat în interiorul unui stadion de fotbal, cu Dave Bautista în rolul unui fost soldat care vizitează familia prietenului său mort, din Londra. Văzându-se în postura figurii paterne adoptive a fiicei acestuia, el o ia pe stadion, la un meci al echipei West Ham United. Fata, o adolescentă britanică, e intrată într-o zonă periculoasă a existenței, dar Dave speră că o va repune pe linia dreaptă.

După care… teroriștii preiau controlul jocului, sigilează stadionul și încearcă să găsească un politician aflat în mulțime. Iar Batista încearcă să-i oprească. Ca o pată de culoare, o bombă își face și ea de cap prin zonă, ca să sporească tensiunea momentului. Fotbal de clasă mondială!

Shaolin Soccer (2001)

Cu: Stephen Chow, Wei Zhao

Iată și o comedie, dar una spumoasă, care vine tocmai de la chinezi. Sing e un maestru de arte marțiale, al cărui scop în viață este să promoveze beneficiile spirituale și practice ale acestui sport în societatea modernă. El experimentează diverse metode, dar niciuna nu are rezultate pozitive. Până când se întâlnește cu Fung Picior de Aur, un fost fotbalist legendar din Hong Kong, care acum șchioapătă, semn lăsat de trădarea unui fost coleg, ajuns un bogat om de afaceri. Fung îi dă lui Sing o idee genială: ce-ar fi să devină antrenorul lui în fotbal iar Sing să promoveze kung fu-ul prin intermediul fotbalului? O idee probabil bună și pentru amărâta de națională a României.

Citește și: 7 filme pe care nu le înțelegi după prima vizionare