Top 7 lucruri de făcut gratis în Roma

Academia Barbatilor

Italia e una dintre națiunile mediteraneene și, totodată, una dintre țările cele mai vizitate din lume. Dacă vrei o vacanță frumoasă și știi sigur că nu dai greș, te duci în Italia. Oriunde în Italia. Și, oricum, ai auzit probabil, de zicala „toate drumurile duc la Roma”. Așa că o primă experiență italiană ar trebui să înceapă cu Roma. Un oraș superb, un oraș plin de români la fiecare pas și un oraș în care, dacă nu ai mulți bani în buzunar, poți încerca aceste 7 lucruri gratuite:

Aruncă o monedă în Fontana di Trevi

fontana di trevi
Foto: Pixabay

Fontana di Trevi e unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Italiei. Nu doar pentru că în celebrul film La dolce vita, Anita Ekberg a avut împreună cu Marcello Mastroiani o scenă intrată în istorie, ci pentru că arhitectura acesteia este de-a dreptul excepțională, în stil baroc, cu figuri mitice de jur împrejur.

Restaurată în 2015, Fontana di Trevi atrage milioane de turiști, mulți dintre ei apelând la un obicei stupid, cu o semnificație aparte: aruncă o monedă în ea, cu credința că dacă fac asta se vor întoarce în Roma. Poate te întrebi câți bani „face” Fontana di Trevi zilnic, ca urmare a acestei tradiții? 3000 de euro.

Plimbă-te pe Via Margutta

via margutta
Foto: YouTube

Via Margutta e o alee pietruită aflată în mijlocul Romei, deschisă doar traficului pietonal. Aleea e tapetată de o parte și de cealaltă cu iederă. Strada și-a primit numele după o familie de bărbieri care „operau” aici în secolul 16. Însă Via Margutta a găzduit și nume mari ale artei mondiale, precum Pablo Picasso, care a lucrat într-o galerie, la numărul 54. De asemenea, Via Margutta a apărut într-o scenă din alt film celebru – Vacanță la Roma, cu Audrey Hepburn și Gregory Peck.

Fă un tur gratuit

tur roma
Foto: enjoyrome.com

Roma face parte dintr-un program oferit de organizația New Rome Free Tour. După cum îi sugerează numele, organizația oferă tururi gratuite în Roma și în Italia, în ultimii 10 ani plimbând prin capitala Italiei peste 150.000 de turiști. Pentru a lua parte la aceste tururi, vizitatorii trebuie să-și facă o rezervare, aceasta fiind absolut necesară. Se încurajează bacșișurile, aceasta fiind unica sursă de câștig a ghizilor care vor face turul indiferent de vremea de afară – ploaie, arșiță sau furtună.

Vizitează Pantheonul

pantheon
Foto: Pixabay

Pantheonul a fost construit inițial ca templu, apoi s-a transformat în biserică, după ce ani de zile a fost una dintre cele mai influente clădiri din lumea occidentală. Pantheonul a fost construit de împăratul Adrian, pe locul unui vechi templu ce fusese ridicat de Marcus Agrippa, în 27 î.Hr. Din anul 125, Pantheonul a trecut testul timpului, fiind un monument extrem de bine conservat, care uimește în primul rând prin domul de beton.

E o adevărată minune cum a rezistat Pantheonul raidurilor barbare, în urma cărora toate monumentele romane au fost devastate. În anul 609 a fost transformat în biserică, dar structura lui a fost mult înaintea vremurilor sale, fiind asemănătoare cu o construcție ridicată în zilele noastre. De fapt, compoziția exactă a materialului este necunoscută, ea apropiindu-se de betonul modern.

Mergi la Vatican

vatican
Foto: Pixabay

Din punct de vedere strict geografic, Vatican nu e Italia, ci… o altă țară. Cea mai mică din lume. Dar ea este înconjurată de Roma și oricine ajunge în capitala Italiei vine în istoricul Vatican, casa Papei și locul în care biserica romano-catolică își are „cartierul general”, semnificația religioasă a orașului fiind covârșitoare. Pe lângă biserica în sine, în Vatican sunt multe muzee pe care mari artiști, precum Raphael și Michelangelo le-au decorat cu picturile lor.

Admiră Colosseumul

colosseum
Foto: Pixabay

Colosseumul e un clasic al Romei. O atracție pe care Roma a propus-o din vremuri străvechi, mai exact din anii 70-80, în care a fost construit, pe post de arenă de gladiatori, inițial numită Amfiteatrul Flavian (fiindcă fusese ridicat sub domnia împăraților din dinastia Flaviană – început de Vespasian, terminat de urmașul său, Titus). Astăzi, acest sit magnific e în ruine, dar importanța lui istorică și grandoarea fabuloasă atrag turiștii în mod magnetic. În principiu, trebuie să plătești bilet de intrare, dar dacă știi această regulă, îl vei putea vizita fără bani: în prima duminică a fiecărei luni, intrarea e liberă.

Ascultă-l pe Papă

roma papa
Foto: busy.org

Dacă ești catolic, dacă ai o aplecare către religie sau dacă pur și simplu vrei să-l vezi pe Papă, e bine de știut că în fiecare miercuri dimineață, Papa ține un discurs enoriașilor, iar intrarea e liberă. Rugăciunile încep la ora 10.30, dar turiștii care vor să intre în audiență la Papă sunt sfătuiți să se prezinte în Piața Sf. Petru la ora 8, pentru a trece de formalitățile controlului și pentru a prinde un loc cât mai bun.

Citește și: Vizitează Italia ca un italian