Top 7 munți foarte greu de cucerit

Academia Barbatilor

Alpinismul e un sport extrem care ia caimacul atunci când vine vorba de satisfacția finală. Dar una e să urci pe un munte prietenos, într-o drumeție, și alta e să te cațeri pe munții care stau cu vârfurile în nori, în condiții climatice foarte grele. Și totuși, visul unor aventurieri este de a ajunge sus, cât mai sus, cucerind înălțimile pentru a povesti apoi lumii întregi cum e acolo, unde aerul e rarefiat și peisajele înconjurătoare îți taie răsuflarea, la propriu.

Citește și: Călătorești cu rucsacul în spate? Iată ce trebuie să știi

Nicio avalanșă, nicio prăbușire de stânci, niciun vânt puternic – nimic nu poate sta în calea celui care-și propune să cucerească un munte. Dacă ai această chemare și vrei să devii alpinist profesionist, iată care ar trebui să fie 7 dintre cele mai importante ținte pe care să le setezi la începutul carierei, urmând a le atinge atunci când capeți suficient de multă experiență:

1 Annapurna, Nepal

munți greu de cucerit annapurna

Foto: Pixabay

Credeai că numărul 1 este Everestul, așa-i? Ei bine, nu! Cel mai greu de cucerit munte din lume se află tot în mijlocul Nepalului, având o înălțime de 8091 m. Doar 191 persoane au încercat să-i atingă vârful, nu mai puțin de 63 dintre ele pierind în urma expedițiilor, fapt ce transformă Annapurna în vârful cu cea mai mare rată a mortalității printre alpiniști. Este al zecelea cel mai înalt munte din lume, dar în mod cert, cel mai greu de urcat.

Anul 2014 a fost cel mai „negru” din istoria expedițiilor pe Annapurna. O furtună de zăpadă, urmată de o avalanșă, a curmat viețile a 43 de oameni. Zăpada a căzut continuu vreme de 12 ore, alți 500 de alpiniști aflându-se în situația de a fi evacuați de pe munte. În aceste condiții, să încerci să urci pe Annapurna e o decizie grea și extrem de temerară.

2 K2, Pakistan/Granița cu China

munți greu de cucerit k2

Foto: beautifulworld.com

K2, cunoscut și ca Muntele Chhogori, se află la granița dintre Pakistan și China, și este un alt vârf ce are o reputație nu tocmai bună atunci când vine vorba de rata mortalității, care se situează la un procent ridicat: 19,7%. K2 este al doilea cel mai înalt vârf al lumii (8611 m), după Everest, iar cucerirea lui nu e deloc o joacă de copil printre alpiniștii profesioniști, în special atunci când vremea rea și avalanșele își fac de cap.

Unii alpiniști care decid să-l cucerească aleg o scurtătură poreclită „Gâtul de sticlă”, care face ascensiunea mai rapidă, însă extrem de periculoasă. Statisticile spun că 13 din 14 decese de pe acest munte au avut loc aici. Una dintre persoanele care au reușit să treacă prin „Gâtul de sticlă”, și care s-au întors pentru a spune povestea, este alpinista americană Vanessa O’Brien. Ea a cucerit K2 în anul 2017, devenind prima femeie din istorie care a făcut acest lucru, celelalte cinci precedente încercări feminine soldându-se cu eșecuri fatale.

3 Kanchenjunga, India/Granița cu Nepal

munți greu de cucerit

Foto: Thrillophilia

Cu o înălțime de 8586 m, Kanchenjunga e un alt uriaș la care visează alpiniștii de talie mondială, el aflându-se pe locul trei în clasamentul înălțimilor. Un munte impresionant, cu piscul veșnic acoperit de zăpadă, care s-a dovedit a fi un „ucigaș” pe măsură, rata mortalității printre alpiniștii care au încercat să-l cucerească fiind de peste 20%. Majoritatea dintre aceștia au fost victimele avalanșelor, ale înghețului și ale hipotermiei. Privind jumătatea plină, însă, 200 de expediții au avut succes.

Ultimul versant de pe Kanchenjunga presupune o urcare în plan aproape vertical, pe o distanță de peste 300 de metri, fapt ce face din acest munte o încercare extrem de fizică.

4 Matterhorn, Elveția/Granița cu Italia

munți greu de cucerit matterhorn

Foto: Pixabay

4478 m. O înălțime care-i poate face pe unii să creadă că Matterhorn e ca o prăjiturică în comparație cu uriașii de peste 8000 ai Himalayei. Să nu ne grăbim cu concluziile, pentru că, în termeni de escaladă, Matterhorn este extrem de greu de cucerit. De altfel, această imagine aparent facilă îi face pe mulți doritori de a atinge norii să aglomereze zona, echipați cu frânghii, căști și pantofi corespunzători. Și totuși…

Citește și: 7 festivaluri nebune din întreaga lume

Între 1865 și 1995 s-au înregistrat 500 de decese printre cei care au dorit să escaladeze acest munte. Iar de atunci, media deceselor pe an este de 12. Matterhorn și-a căpătat renumele unuia dintre cele mai greu de cucerit vârfuri ale munților Alpi. Alpiniștii știu că aici apar furtuni după-amiaza, așa că programarea ascensiunilor e foarte importantă în extra-sezon.

5 Everest, Nepal/Granița cu China

munți greu de cucerit everest

Foto: Wikipedia

Nicio listă cu munții greu de cucerit nu poate fi completă fără menționarea celui mai popular dintre aceștia, totodată cel mai înalt din lume. Cu cei 8848 m ai săi, Everestul și-a câștigat de mult notorietatea, atrăgând anual sute de curajoși care-și doresc o ascensiune istorică. Au fost 7500 de încercări soldate cu succes, dar la fiecare 100 dintre ele, în medie, 1,4 au avut finaluri tragice.

Și totuși, numărul mare de ascensiuni reușite polarizează din ce în ce mai mulți doritori, ceea ce duce la o supra-aglomerare a pantelor Everestului. Mai rău este că multe persoane își imaginează că e floare la ureche să urci pe cel mai înalt munte din lume și își pierd viețile în avalanșe. O altă cauză a accidentelor de pe Everest o reprezintă furtunile de zăpadă. Rata mortalității este de 5,5% și chiar dacă, aparent, Everestul pare mai ușor de cucerit decât vecinii lui, nu ar trebui subestimat.

6 Denali, Alaska

munți greu de cucerit

Foto: Pixabay

Statele Unite găzduiesc acest munte înalt de 6190 metri, cunoscut mai degrabă sub cealaltă denumire a lui: Mount McKinley. Aflat în Alaska, în vecinătatea Polului Nord, Denali e un vârf foarte dificil de escaladat, statistic numai 50% dintre expediții soldându-se cu succes. O expediție aici durează 2-4 săptămâni și ceea ce-l face pe Denali să aibă o reputație proastă este faptul că se găsește într-o zonă seismică. Prin urmare, dacă te prinde un cutremur la înălțime, șansele de avalanșă cresc corespunzător.

Deși nu e neapărat înalt, în comparație cu munții din Himalaya, plasarea geografică a muntelui Denali îi pune pe alpiniști în dificultate, atmosfera la înălțime fiind atât de rarefiată încât participanții la expediții întâmpină adesea dificultăți de respirație. Combinația de  cutremure, latitudine nordică, rău de înălțime și vreme extremă face din Denali unul dintre cei mai greu de „ucis” munți. Iar decesele a peste 100 de persoane care au sfârșit pe versanții lui stau mărturie.

7 Nanga Parbat, Pakistan

munți greu de cucerit

Foto: Wikipedia

Cel mai simplu mod pentru a spune despre un munte că e greu de urcat este să urmărești o statistică legată de numărul de încercări. Dacă Everestul prezintă circa 300 de încercări de ascensiune pe an, Nanga Parbat a fost cucerit prima oară abia în 1953, după ce luase deja 62 de vieți. Rata mortalității este de 5,5%, așa că nu e de mirare porecla căpătată de acest vârf: „Mâncătorul de oameni”. Iar faptele dovedesc că Nanga și-o merită pe deplin: de pildă, într-o expediție din 1934, 16 germani au fost uciși dintr-o suflare, urmare a unei avalanșe.

De asemenea, se știe că pe Nanga Parbat condițiile meteo sunt extrem de dificile. E acoperit în permanență cu zăpadă și cu gheață, acesta fiind unul dintre motivele pentru care vârful nu a fost niciodată atins de cineva pe timp de iarnă, anotimp în care e de evitat.

Citește și un interviu cu Costin Miu, ghid montan: „Nu muntele trebuie cucerit, ci propriile noastre temeri și limite”