Top 7 seriale spaniole pe care să le vezi pe Netflix

Academia Barbatilor

Spaniolii fac filme excelente. Și nu ne referim aici doar la producțiile lui Pedro Almodovar. Ba mai mult: spaniolii fac seriale excelente. Iar dacă scotocești un pic prin Netflix, îți vor sări în ochi o mulțime de seriale produse în Spania, care ar putea să-ți ocupe timpul în orice seară „cinefilă” pe care ți-o propui, singur sau împreună cu prietenii. Am selectat în cele ce urmează 7 dintre cele mai bune seriale spaniole de văzut pe Netflix:

Money Heist

Despre Casa de Papel (cum are titlul în spaniolă) vorbește toată lumea. După 3 sezoane, acest serial a creat o adevărată isterie, nu puțini fiind cei care și-au comandat deja celebrele costume roșii, însoțite de masca lui Dali. Povestea urmărește viața lui „El Professor”, probabil unul dintre cele mai inteligente personaje din istoria serialelor de televiziune. Acesta recrutează câțiva dintre cei mai buni oameni pe diverse segmente, pentru a pune la cale un jaf istoric. Un plan diabolic infiltrează echipa Profesorului în Monetăria Spaniei, acolo unde jefuitorii se pun pe tipărit… bani pe care urmează să-i fure. Întrebarea este: vor reuși să iasă nevătămați de acolo?

Velvet

Dacă ai nevoie de un „start” într-ale serialelor spaniole, atunci Velvet e cel mai potrivit. Serialul e centrat pe Galeriile Velvet și pe Alberto, proprietarul acestora, care are o relație secretă de amor cu Ana, una dintre croitoresele companiei. Un fel de Mad Men în combinație cu Romeo și Julieta, care în plan secundar urmărește un grup eclectic de angajați, între care Mateo, mâna dreaptă a lui Alberto, croitoreasa Doña Blanca și Pedro, romanticul rezident al magazinului companiei.

Locked Up

Un serial în care protagoniste sunt niște femei aflate în închisoare, care încearcă să supraviețuiască trecând prin tot felul de situații (inclusiv evadări) poate face deliciul oricărui bărbat. Locked Up (sau Vis a Vis, cum este titlul original) te ține în priză, făcându-te să vezi sezon după sezon (sunt patru) cu sufletul la gură pentru a vedea ce se întâmplă cu Macarena Ferreiro, ajunsă la pârnaie fiindcă a fost trădată și manipulată de iubitul ei infractor, dar și colegele ei, mai mult sau mai puțin malefice.

Cable Girls

Cunoscut în Spania sub numele Las Chicas del Cable, Cable Girls e un serial a cărui acțiune se petrece în anii 20 ai secolului trecut și care urmărește povestea primei companii de telefonie spaniole, apărută în Madrid. În principal, focusul este pe viețile a patru femei care sunt angajate la această companie și a căror slujbă devine mai mult decât un job pentru ele. De fapt, serialul prezintă emanciparea femeilor din acea perioadă a societății spaniole, fiind totodată un story cu multe întorsături și situații neprevăzute, care a primit numeroase aprecieri pozitive.

La Catedral del Mar

Un serial regizat de Jordi Frades, bazat pe romanul cu același nume, scris de Ildefonso Falcones. La Catedral del Mar are doar un sezon (8 episoade), iar acțiunea lui se petrece în Barcelona secolului 14, în vremea în care în orașul catalan se construia catedrala Santa Maria del Mar. Arnau Estanyol ajunge în localitate ca sclav și urcă treptele ierarhiei sociale către o viață confortabilă, provocând invidia dușmanilor săi, care-l raportează inchizitorilor. Un serial despre problemele sociale din Barcelona medievală aflată sub controlul sever al Bisericii Catolice.

Morocco – Love in times of war

Localizat în Maroc, în perioada războiului Rif (desfășurat între marocani și spanioli), serialul urmărește viața medicilor și surorilor medicale care tratează răniții, în urma unei acțiuni a Crucii Roșii spaniole, trimisă în Maroc la inițiativa Reginei Victoria Eugenie. Printre aceștia, Julia – care speră să-și găsească logodnicul dispărut și care nu se aștepta să se îndrăgostească de Fidel, bărbatul „fatal” al spitalului.

Elite

Un serial original Netflix, pe segmentul teen, ce urmărește viețile a trei elevi din clasa mijlocie, care sunt transferați la o școală de fițe din Madrid. În loc să stea ca niște momâi, așa cum se așteptau toți, cei trei ajung la confruntări majore cu elevii bogați, în urma acestora rezultând o crimă. Având o distribuție juvenilă, Elite țintește mai degrabă adolescenții și tinerii, dar este suficient de incitant cât să capteze atenția oricui.

Citește și: 7 documentare de pe Netflix care te vor ajuta să ai o viață mai sănătoasă