Tot ce trebuie să știi despre vinul de Porto

Academia Barbatilor

Peisajele fabuloase ale văii fluviului Douro, dealurile care se ondulează, luncile acoperite cu podgorii și meadrele apei – iată doar câteva suficiente motive pentru a vizita această zonă. Și totuși, frumoasa regiune portugheză nu e doar o simplă atracție turistică. Ea este epicentrul producției celebrului vin de Porto. Și, fie că ești un cunoscător sau un novice într-ale vinurilor, nu strică să arunci o privire peste aceste informații legate de vinul de Porto, care eventual să te însoțească într-o călătorie portugheză.

Istoria vinului de Porto

Vinul se produce în Portugalia, cu precădere în Valea Douro, de sute de ani. În secolul 17, într-o perioadă în care importul de vin francez și britanic fusese restricționat, producătorii de vin din Portugalia au început s-o ducă foarte bine, iar orașul Porto a devenit un important centru pentru comerțul viticol.

În jurul anului 1850, portughezii au descoperit că adăugarea de brandy în vin avea ca rezultat un vin fortificat, cu un gust dulce, care plăcea foarte mult clienților britanici. Așa s-a născut vinul de Porto.

Valea Douro

Dincolo de frumusețea ei, Valea Douro este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din lume, ea făcând deja parte din Patrimoniul UNESCO. Regiunea este una de tip DOC, ceea ce înseamnă că vinul de Porto se poate produce doar aici, în conformitate cu reguli și standarde extrem de stricte.

Valea Douro oferă condiții speciale, ideale pentru viticultură, o combinație perfectă între climatul cald, tipul de sol și cele peste 50 de soiuri de struguri. De-a lungul fluviului Douro vei găsi o sumedenie de quintas, ferme care aparțin de podgoriile respective și în care vizitatorii sunt bineveniți pentru a face degustări de vinuri.

Cum se face vinul de Porto

În urmă cu multă vreme, procesul de producere a vinului de Porto necesita o muncă serioasă, fiindcă fiecare etapă trebuia realizată manual. În zilele noastre, odată ce vinul e fermentat, se adaugă un alcool neutru de struguri, pentru a crește conținutul alcoolic și pentru a se stopa procesul de fermentație. Apoi, vinul e pus în butoaie de stejar pentru maturare, iar în acest stadiu încep să apară diferențele de calitate, în funcție de perioada de timp petrecută în butoi.

Tipuri de vin de Porto

vinul de porto

Porto Ruby (roșu)

Porto Ruby este cel mai cunoscut vin de Porto și, probabil, cel mai popular. Vinul de Porto roșu se clasifică în Ruby, Late Bottled Vintage și Vintage. Ruby e cel mai tânăr dintre cele trei, fiind maturat pentru o perioadă de maxim trei ani și desemnat a fi băut imediat. Late Bottled Vintage presupune că a fost maturat pentru 4-6 ani înainte de a fi îmbuteliat, permițând dezvoltarea unui caracter mai puternic, dar ceva mai ușor decât cel al vinului de Porto Vintage.

Pentru producerea vinurilor Vintage se folosesc cei mai buni struguri dintr-o recoltă unică a anului respectiv, iar un an vintage e declarat doar acela în care recolta a fost excepțională (statistic, cam trei ani din zece). Vinurile Vintage sunt făcute pentru a fi păstrate ani de zile, permițând aromelor să se dezvolte pe de-a-ntregul.

Porto Tawny

Principala diferență între Tawny și Ruby este mărimea butoiului folosit pentru maturare. Soiurile Tawny sunt maturate în butoaie mai mici, care permit vinului să oxideze, astfel căpătând o culoare specifică, de roșu închis – tawny. Savurat în special în perioada vacanțelor, vinul Porto Tawny are, de regulă, o aromă condimentată și un gust reminiscent de fructe uscate și nuci.

Porto White (alb)

Apărut în anii 30, vinul de Porto alb este foarte puțin maturat și are un gust sec, proaspăt, cel mai bine servindu-se răcit, ca aperitiv. Într-o zi călduroasă în Douro, nu există băutură mai bună ca un pahar de vin de Porto alb, servit de la gheață, împreună cu câteva frunze de mentă și o felie de limetă.

Porto Pink (rozé )

Vinul de Porto rozé e relativ nou apărut, fiind întrucâtva similar cu vinul roșu, dar îmbuteliat foarte devreme pe parcursul procesului de maturare. Rezultatul e un produs de o culoare roz-pal, cu gust de fructe de pădure și pepene galben, destinat a fi băut foarte rece, pe parcursul zilelor călduroase de vară sau pentru a fi folosit în cocktailuri răcoroase.

Vila Nova de Gaia

Dacă te afli în centrul orașului Porto, privește peste pod și vei vedea Vila Nova de Gaia, locul în care se află multe depozite de vin. Aici sunt aduse vinurile de Porto transportate pe apele fluviului, de la producătorii din Douro și tot aici e locul în care vinurile sunt maturate și depozitate. Multe dintre cramele din Vila Nova de Gaia oferă tururi și degustări, în timpul cărora poți afla mai multe despre istoria și producția vinurilor de Porto.

Cu ce se mănâncă vinul de Porto

Foto: Arbors at Antelope

Diversele varietăți de vin de Porto presupun diverse posibilități de „asortare” gastronomică. Porto Ruby merge foarte bine cu deserturi, precum plăcinte cu fructe. Lattle Bottled Vintage se asociază cu deserturi de ciocolată, în vreme ce vinurile Vintage merg alături de brânzeturi albastre precum Roquefort.

Tawny poate fi așezat lângă deserturile cremoase, cu nuci, precum crème brûlée sau biscotti cu migdale. Savurat ca aperitiv, vinul de Porto alb merge cu antipasti și cu antreuri clasice, precum măslinele și alte delicatese.

Cum se depozitează vinul de Porto

Pentru a i se asigura condiții optime, vinul de Porto se depozitează departe de razele soarelui, într-un loc răcoros, cu temperatură constantă. Ca orice vin cu dop de plută, se recomandă a fi depozitat culcat, pentru ca dopul să fie în permanență umed. Vinul Vintage are tendința de a face depuneri, așa că necesită o decantare înainte de servire – e bine să fie lăsat câteva ore pentru a se permite sedimentarea, înainte de a fi decantat cu mare atenție.

Citește și: Vinul de Madeira, un răsfăț pentru iubitorii de vinuri