Totul despre vinul Cabernet Sauvignon

Academia Barbatilor

Când ne gândim la un pahar de vin roșu, automat ne gândim la un Cabernet Sauvignon. Acest vin de culoare roșu-închis și taninos este unul dintre cele mai populare tipuri de vin, soiul de struguri din care e produs crescând în soluri și climate variate, din întreaga lume. De asemenea, vinul acoperă o gamă largă de stiluri și arome, astfel că e foarte ușor să găsești un Cabernet Sauvignon pe gustul fiecăruia.

Ce este Cabernet Sauvignon

cabernet sauvignon
Foto: Tono Balaguer

Așadar, Cabernet Sauvignon e o varietate de struguri roșii, cunoscută pentru boaba mică, dar cu coaja groasă și rezistentă, bogată în tanini, cultivată în diverse regiuni ale lumii. Vinul rezultat din acest soi de struguri este unul aromat, care se maturează bine și care e foarte bun inclusiv în combinație cu alte soiuri de struguri. După ce a fost creat soiul, varietățile de Cabernet Sauvignon au fost adoptate de producători în mai multe regiuni ale Franței, îndeosebi datorită faptului că se cultivă ușor și sunt extrem de durabile.

Istoria vinului Cabernet Sauvignon

cabernet sauvignon
Foto: Karen Wibbs

Cultivatorii din sud-vestul Franței au produs pentru întâia oară vin din soiul Cabernet Sauvignon în secolul 17, când au încrucișat strugurii Cabernet Franc cu cei din soiul Sauvignon Blanc. Rezultatul a fost o varietate de struguri mai rezistentă la condițiile meteorologice extreme, atât la îngheț cât și la temperaturi ridicate. Viticultorii din regiunea Bordeaux au recunoscut imediat potențialul acestui soi și au început să producă vinuri delicioase care și-au căpătat rapid popularitatea.

Producătorii au fost încântați în special de faptul că nivelul de tanin din acești struguri este foarte ridicat (și sănătos), ceea ce înseamnă că vinul poate rezista în sticle pe perioade îndelungate. Ei au constatat că vinul răspunde incredibil de bine la maturarea în butoaie de stejar, iar stejarul le aduce noi și minunate arome. Rezultatul a fost obținerea unor vinuri corpolente, cu un nivel mediu de aciditate, care se poate asocia la perfecție cu diverse preparate. Viticultorii din Bordeaux au început apoi să se joace cu acest soi de struguri, amestecându-l împreună cu altele, precum Merlot-ul, de aici rezultând cupaje care și-au căpătat rapid notorietatea mondială.

Regiunile în care se produce Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon se produce în numeroase regiuni din întreaga lume, în stare pură sau în cupaje. Cea mai cunoscută este regiunea Bordeaux, din Franța, dar sunt și alte zone renumite pentru vinurile Cabernet Sauvignon, precum:

  • Toscana (Italia), unde se amestecă strugurii Cabernet Sauvignon cu soiuri roșii, locale
  • California. Vinurile californiene sunt puternice și fructate, având un excelent potențial de maturare
  • Washington. Un stat american în care se produc Cabernet Sauvignon-uri de clasă mondială
  • America de Sud. Chile și Argentina sunt producători relativi noi de Cabernet Sauvignon-uri, vinurile de aici fiind fructate și, de regulă, foarte bune ca preț.

În România se cultivă îndeosebi în podgoriile Dealu Mare, Odobești, Miniș-Măderat, Murfatlar, iar în Republica Moldova la Purcari.

Aromele vinului Cabernet Sauvignon

E un truism răspândit în lumea viticultorilor cum că vinurile au gustul propriului lor terroir (cuvânt fără corespondență în limba română, care încorporează toate trăsăturile distincte ale unei anumite zone viticole, cu efect asupra gustului și calității vinului). Aromele subtile găsite într-un Cabernet Sauvignon pot varia în funcție de regiunea în care este produs acesta, ba chiar pot varia de la podgorie la podgorie.

Oricum, în general, acești struguri produc vinuri cu arome familiare, între acestea fiind distincte cele de cireșe negre, ciocolată, eucalipt, tabac și ardei. Deoarece Cabernet Sauvignon-ul are o afinitate deosebită pentru butoaiele de stejar, vinul depozitat în ele împrumută caracteristicile respectivelor recipiente, pe măsură ce îmbătrânește căpătând arome din ce în ce mai subtile.

Cum se depozitează și cum se servește vinul Carbernet Sauvignon

cabernet sauvignon
Foto: jordanwinery.com

Multe vinuri Cabernet Sauvignon n-au nevoie de maturare pentru a ajunge la profilul lor maxim și pentru a-și îmblânzi taninii – este cazul strugurilor crescuți în climate mai calde, precum cele din America de Sud, care se consumă relativ repede după îmbuteliere. Dacă achiziționezi, însă, un vin mai vechi din acest soi, depozitează-l la o temperatură de 10-12 grade, într-un mediu cu umiditate controlată, departe de lumina soarelui, de vibrații și de fluctuații termice. Culcă sticla pe o parte, pentru a ține dopul umed și pentru a evita oxidarea. Unele Carbernet Sauvignon-uri se pot păstra și până la 20 de ani, în vreme ce altele trebuie deschise rapid.

Este ideal să servești un Cabernet Sauvignon la o temperatură ceva mai joasă decât cea a camerei, adică undeva la 13-15 grade. Datorită taninilor și a aromelor îndrăznețe, vinul face casă bună cu cărnurile grase, roșii, dar și cu aromele ușor afumate ale cărnurilor făcute la grătar. Mielul e o altă opțiune foarte bună. Sunt unele persoane cărora le place să bea un Cabernet Sauvignon și atunci când savurează o ciocolată neagră sau preparate cu gusturi similar de puternice.

Citește și: Totul despre vinul Merlot