Trăiește-ți visul! Cum să fii propriul tău angajat

Academia Barbatilor

I-ai întâlnit sau i-ai văzut prin filme: acei oameni care au scăpat de rutina job-ului de la 9 la 17, trăiesc într-o casă frumoasă, au timp să socializeze și să-și susțină familia. Ți-i imaginezi pe un șezlong, savurând un cocktail și conectându-se la laptop pentru doar o jumătate de oră, timp în care câștigă o sumă uriașă de bani, după care se duc să mai tragă un pui de somn.

Pentru majoritatea dintre noi, ideea de a lucra pe cont propriu pare a rămâne un vis frumos, mulțumindu-ne cu programul zilnic de lucru într-un domeniu care nici măcar nu e tocmai ceea ce ne-am dori. Suntem atât de preocupați de implicațiile unei eventuale renunțări la un job fix, încât nici măcar nu ne mai gândim că am putea să schimbăm ceva și să pornim într-o aventură pe cont propriu.

Sigur, imaginea de mai sus este idilică. Dar oamenii ăștia chiar există, iar filmele în care „joacă” sunt filmele propriilor lor vieți. Ei au avut curaj, au găsit oportunități, au vrut altceva.

Ce vrei să faci mai exact?

propriul tău angajatPrimul obstacol pentru mulți îl reprezintă cunoașterea afacerii pe care ar putea-o desfășura pe cont propriu. Acest lucru ține în bună măsură de încrederea în sine. Întreabă-te dacă ideea pe care ai avut-o acum zece ani la o petrecere ar (mai) putea fi pusă în aplicare. Nu-i așa că primul gând este să o lași naibii de idee și s-o etichetezi drept o fantezie trecătoare?

Dacă chiar vrei să scapi de colivie și să fii independent, trebuie să analizezi fiecare idee și fiecare calitate pe care o ai pentru a le transforma în ceva tangibil. Acest lucru implică organizare. Multă. Este o mare diferență între o viziune idilică și o căutare activă.

Fă o listă cu toate aceste idei, gândește-te la dorințele și nevoile oamenilor și folosește-te de ceea ce ai, indiferent dacă este vorba despre abilități, cunoștințe sau pur și simplu o idee genială și inovatoare care te lovește dintr-o dată. Aceste lucruri ne duc către următorul pas:

Ce ești capabil să faci?

Nu te poți ascunde odată ce devii independent. Nu poți da vina pe altcineva atunci când lucrurile nu merg așa cum sperai. Tu ești unicul răspunzător. Nu spune nimeni că este ușor să renunți la o carieră într-o corporație pentru a fi pe cont propriu.  Dar în mod cert este posibil și merită tot efortul.

Prima metodă este să găsești un domeniu care nu necesită să te folosești de abilități pe care nu le ai sau care-ți lipsesc, astfel încât să nu ai de-a face cu această problemă ceva mai încolo.

Dacă te simți (și chiar ești) puțin mai îndrăzneț, poți apela la a doua metodă: dezvoltarea de aptitudini și competențe. De pildă, în cazul în care ești o persoană care nu se descurcă cu marketingul pe rețelele sociale, atunci investește timp și resurse ca să înveți tot ce se poate învăța în această zonă.

Ce știi despre industrie?

Ideea ta de afaceri poate veni din surse diferite. Poate că ai câteva cunoștințe de bază de care te poți folosi. Sau poate că ai fost mereu curios în legătură cu un anumit subiect, dar niciodată nu ai mers mai departe.

Dacă e vorba de prima variantă, e un punct de pornire. Asta înseamnă că ai o oarecare expertiză și ai pornit cu dreptul. Dar nu te culca pe-o ureche: nu înseamnă că nu trebuie să te documentezi. Vei vedea că fiecare industrie se mișcă și se schimbă în mod constant, prin urmare atunci când începi propria afacere, gândește-te că va trebui să muncești de două ori mai mult pentru a ține pasul cu ultimele tendințe.

Dacă ai mai lucrat în acel domeniu înainte e și mai bine! Ai început o aventură minunată, în care vei descoperi lucruri noi și interesante în fiecare zi, pe care le vei adăuga la cunoștințele deja dobândite. Va trebui să munceșți pe brânci și să te documentezi enorm, astfel încât să ajungi la un nivel care-ți oferă dreptul de a vorbi cu autoritate despre profesia aleasă.

Unde vei lucra?

propriul tău angajatDe obicei suntem mai eficienți și mai motivați la locul de muncă sau la școală atunci când există o senzație de confort în spațiul în care lucrăm. Experții spun însă că aceasta nu trebuie să fie peste măsură de confortabilă. Ideea este să ai o zonă organizată și ordonată în care să-ți desfășori activitatea. Dar nu uita că vorbim despre muncă, nu de o pauză de masă extinsă. Prin urmare, ai câteva opțiuni din care poți să alegi

Dacă ai ceva bani, poți investi în închirierea unui spațiu de lucru. Dacă locuieșți în oraș sau în  împrejurimi, există clădiri de birouri care închiriază spații inteligente pentru cei care au propria lor afacere (și care se numesc hub-uri). Vei fi înconjurat de oameni care gândesc la fel și cu care chiar ai putea colabora. Acest lucru te va motiva, deoarece îți vei pierde banii dacă nu vei fi  productiv în timpul petrecut la birou.

O altă opțiune o reprezintă clădirile publice care au spații ce pot fi transformate în spații de lucru. Multe biblioteci publice au în prezent astfel de spații, aici având și suficiente cărți din care te poți documenta. O opțiune viabilă dacă munca desfășurată necesită un nivel redus de zgomot.

Dacă niciunul dintre aceste locuri nu ți se potrivesc, atunci ia în calcul posibilitatea de a lucra de acasă. Dar nu sărbători încă. Majoritatea oamenilor consideră că nu este foarte dificil să lucrezi în propriul cămin. E de înțeles – te simți confortabil, ești înconjurat de lucruri familiare și poți să mănânci de câte ori dorești. Dar, amintește-ți: spațiile de lucru bune nu trebuie să fie complet confortabile.

Așadar, dacă ai de gând să lucrezi de acasă, pune-ți biroul într-un spațiu care nu are stimuli meniți să-ți distragă atenția, astfel încât să te poți dedica pe deplin afacerii pe care o conduci. Nu-ți permiți să nu fii disciplinat.

Unde sunt clienții tăi?

Să sperăm că ai indentificat deja publicul-țintă. Te-ai documentat și știi care-i produsul sau serviciul dorit de clienții tăi. Tot ce trebuie să faci acum este să răspunzi la apeluri.

Clienții tăi stau pe loc, dar tu, precum pasărea paradisului, va trebui să îți arăți culorile și să ieși în evidență. În jurul tău se organizează evenimente de networking și ar fi o idee bună să mergi la fiecare dintre ele. Dacă ești timid și retras, va trebui să lucrezi la asta. Cel puțin până când găsești câțiva aliați.

Ce faci dacă totul merge prost?

După cum spun mulți oameni care desfășoară activități independente, stresul muncii nu dispare atunci când lucrezi singur. El doar se transformă. Te-ai săturat să lucrezi multe ore? Ei bine, măcar ești plătit și dacă ești în vacanță sau bolnav. Sistemul de pensii este deplorabil? Poți avea o schemă de pensii. Nu ai avut o creștere salarială timp de un un an? Ai pe cineva care îți poate crește salariul.

Mulți antreprenori se întreabă adesea ce vor face dacă afacerea lor nu mai funcționează, motiv pentru care este important să ai întotdeauna un plan de rezervă.

Citește și cum să faci networking de calitate