Trei tipuri de pantofi bărbătești indispensabili purtătorului de costum

academia barbatilor

Pantofii sunt esențiali în garderoba masculină, reprezentând elementul cheie al oricărei ținute. Mulți bărbați consideră că pantofii au rolul de a completa costumul, că sunt un simplu accesoriu. Dacă te afli printre aceștia, îți propunem un exercițiu interesant: construiește următoarea ținută pornind de la pantofi. Cu siguranță va fi un outfit reușit, care te va ajuta să realizezi rolul acestora în apariția unui bărbat bine îmbrăcat. Și, pentru că luna octombrie este dedicată vestimentației spilcuite, îți prezentăm astăzi trei tipuri de pantofi bărbătești, clasici și versatili, care nu ar trebui să lipsească din garderoba purtătorului de costum. Ne-am propus să îți recomandăm doar produse a căror calitate nu poate fi contestată și am ales Loake, un brand cu prestigiu international, pe care îi poți cumpăra de AICI .

Există și câteva reguli legate de cromatică, ce te vor ajuta să-i asortezi ușor la costumul potrivit. Descoperă-le mai jos și upgradează-ți vestimentația de birou.

Pantofi Oxford

Iată modelul de pantofi pe care îi poți asorta la costumul office, de luni până vineri, dar care completează cu succes și costumul din trei piese pentru evenimente formale. Și, da, pantofii Oxford pot fi purtați și cu o ținută smart-casual cu jeans, cămașă și sacou. Oxford este cel mai versatil model clasic de pantofi.

Pantoful Oxford are o eleganță subtilă, evidențiată prin forma calapodului, cu tocul mic, și lasă glezna la vedere. Deși permite combinații de nuanțe și texturi de piele, este indicat să alegi modele interesante, în culorile tradiționale – maro și negru. Modelul Loake Aldwych Mahogany, confecționați manual, prin tehnica Goodyear Welted, sunt cel mai bun exemplu.

pantofi bărbătești, pantofi Oxford

Credit foto: sarto.ro

Pantofii bărbătești tip Brogue

Acest model de Oxford bogat în perforații și cusături decorative este considerat mai formal decât pantofii Oxford tradiționali, însă în vestimentația bărbatului modern rămân într-o zonă neutră, între casual și formal.

Deși, inițial, scopul lor era pur funcțional – perforațiile erau menite să permită piciorului să respire – astăzi Brogues sunt considerați o piesă esențială și, în egală măsură, o alegere potrivită atât pentru ținuta de birou, cât și pentru un eveniment casual.

pantofi Brogue, pantofi bărbătești

Credit foto: sarto.ro

Pantofi Monk Strap

Probabil te așteptai ca numărul 3 de pe lista noastră să fie pantofii Derby, însă am ales Monk Strap. Inspirați din încălțămintea pe care o purtau călugării în secolul al XV-lea, pantofii Monk Strap de astăzi au cunoscut o evoluție stilistică extrem de importantă, devenind un model esențial în garderoba oricărui gentleman modern. Monk Strap arată bine atât la un costum de business cât și la o ținută de seară și pot fi integrați cu ușurință într-o ținută simplă, de zi.

pantofi bărbătești, pantofi Monk Strap

Credit foto: loake.ro

Atât stilul, dar mai ales culoarea, sunt două elemente importante de care trebuie să țină cont orice bărbat atunci când alege să poarte un anumit tip de pantof la costumul de business sau la cel de eveniment. Mulți mizează pe negru la orice. Însă este complet greșit. O alegere neinspirată a pantofilor îți poate distruge întreaga ținută. Pantofii negri nu merg la orice. Există trei tipuri de pantofi, atunci când vorbim despre culoare, care trebuie să existe în garderoba unui gentleman – negri, maro și burgund.

Pantofii negri sunt alegerea cea mai sigură pentru un costum negru

Majoritatea bărbaților folosesc pantofii negri la costum negru pentru a merge pe varianta sigură. Este corect și este chiar singura opțiune pe care o au pentru acest costum. Însă întreaga ținută devine foarte sobră și atunci e bine ca această combinație vestimentară să fie păstrată pentru întâlniri importante de business, evenimente de gală sau funeralii. Există, de asemenea, anumite instituții, cum ar fi băncile, în care regulile de etichetă impun costumul negru însoțit de pantofi negri, mai ales pentru angajații din top management.

Sursa foto: Sarto Bespoke

Pantofii negri se încadrează foarte bine și într-o ținută cu costum bleumarin, tonurile de culoare fiind foarte apropiate. Ca variantă de ținută office, poți alege un costum gri deschis cu cămașă albă și cravată,  la care să porți, de asemenea, pantofi negri. La fel, pentru o nuanță mai închisă de costum, precum gri cărbune, poți miza pe aceeași pereche de pantofi. Evită să porți pantofi negri cu costum maro…sau invers.

Pantofii maro sunt ceva mai versatili 

Culoarea pantofilor reflectă și atitudinea celui care îi poartă. Maro este o culoare caldă, care inspiră un aer mai relaxat și mai flexibil. Mergând pe cele cinci exemple de costume esențiale pentru bărbatul modern, pantofii maro merg foarte bine la un costum navy, construind o unitate cromatică, fără să atragă atenția. Având în vedere că un costum gri deschis este potrivit unui dress code mai relaxat la birou sau la o ținută de zi, pantofii maro se încadrează perfect în această ecuație de stil, mai ales dacă adaugi o cămașă cu imprimeu. Nu același lucru se întâmplă în cazul costumului gri cărbune, care inspiră o atitudine mai formală, similară costumului negru. Combinația cu pantofi maro este de evitat în ambele cazuri. Asocierile ton pe ton, așa cum spuneam mai devreme, sunt cele mai sigure opțiuni.

Astfel, pantofii maro se asortează perfect cu un costum maro, dar ai grijă să nu folosești aceeași nuanță. Este bine ca pantofii să fie un ton mai închis decât costumul pentru a nu atrage atenția în partea de jos a ținutei.

costum bleumarin oantofi maro

Sursa foto: Sarto Bespoke

Pantofii burgundy, pentru temerari ai stilului 

Acești pantofi sunt o variantă elegantă dar cu mai multă personalitate și se încadrează perfect în ambele situații, atât în mediul business cât și la o ținută mai formală, de seară. Arată perfect atât la un costum navy, la un costum gri deschis într-o ținută de office cu dress code relaxat sau alături de un costum gri cărbune într-o ținută classy. Pantofii burgundy oferă acel contrast elegant ținutei, atunci când sunt asociați unui costum maro. La fel ca și în cazul pantofilor maro, fiind dintr-o zonă cromatică similară, pantofii burgundy merg doar în anumite situații, uneori chiar la costum negru în funcție de nuanța de burgund. Nu te avânta să porți această culoare dacă nu ești sigur pe simțul tău estetic.

Despre Loake

Cu o tradiție de peste 130 de ani, pantofii bărbătești Loake sunt cusuți manual în Anglia folosind piele naturală de calitate superioară și tehnica de sutură Goodyear Welted, cel mai înalt standard pentru construcția pantofilor.

Pantofii Loake Goodyear Welted sunt prelucrați de aproximativ 130 de mesteșugari talentați. Pentru realizarea unei perechi sunt implicate până la 75 de componente și 200 de operațiuni diferite, iar procesul durează în medie opt săptămâni.

În plus, brandul Loake este unul dintre cele mai versatile din lume, oferind acces la o varietate de peste 160 de modele, create pe 36 de forme diferite ale calapodului, cu o gamă de 5 structuri de lățime ale acestuia și măsuri intermediare.