Uleiul de pește și beneficiile lui pentru bărbați

Academia Barbatilor

Suntem siguri că ai auzit multe lucruri (neplăcute) despre uleiul de pește. Poate că l-ai și testat, dacă prin copilărie mama ta a trecut prin perioada „să facem copilul sănătos”. Mai jos o să găsești, însă, câteva informații interesante pe această temă, care-ți pot schimba percepția asupra unui produs alimentar ce te poate ajuta să-ți îmbunătățesti considerabil sănătatea și viața.

Însă înainte de a discuta pentru ce se folosește uleiul de pește și despre beneficiile sale asupra sănătății, trebuie menționat faptul că e foarte importantă calitatea lui, mai ales că aceasta variază foarte mult de la un produs la altul. Din această cauză, nu e ușor să găsești un ulei de pește care să te facă să te simți bine în fiecare zi, dar poți testa diverse variante pentru a vedea apoi care dintre ele ți se potrivește.

uleiul de pește

Foto: Pixabay

Pe lângă faptul că uleiul de pește îți oferă cantități mari de omega 3 (în special DHA și EPA), va trebui să reduci semnificativ cantitatea de acizi grași omega 6 din dieta cotidiană. Este important și raportul omega 3-omega 6, nu doar cantitatea de omega-3.

Cei mai mulți bărbați au prea multe grăsimi omega 6 în alimentație. Cel mai ușor mod de a scădea nivelul de omega 6 este de a stopa consumul de alimente ambalate (care conțin cantități mari de uleiuri omega 6, adăugate pentru a prelungi durata de valabilitate) și de a înlocui uleiul vegetal cu ulei de măsline atunci când gătești.

3 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi un ulei de pește de calitate:

1 Caută „formula cu trigliceride”

Majoritatea concentratelor de ulei de pește de pe piață sunt sub formă de ester etilic sintetic. În cazul în care produsul nu menționează în mod specific „cu trigliceride”, atunci probabil că este sub formă de ester etilic. Chiar dacă este mai scumpă și se găsește mai rar, formula cu trigliceride este mai bună fiindcă se absoarbe mult mai bine în organism.

2 DHA și EPA ridicat

Principalul motiv pentru a consuma uleiul de pește este legat de nivelurile ridicate de DHA și EPA, acestea fiind cele mai benefice forme de omega 3. Chiar dacă uleiul de in (de exemplu) este bogat în omega 3, el are niveluri scăzute de DHA și EPA. În uleiul de in există ALA (o altă formă de omega 3), însă ALA se transformă greu în DHA și EPA. Uleiul de pește pur are un nivel scăzut de DHA și EPA, prin urmare… caută o formulă concentrată.

Problema este că atunci când e în formă concentrată, procesul de concentrare convertește forma cu trigliceride naturale în formă de ester etilic. Așadar, trebuie să te asiguri s-a făcut conversia esterilor etilici în trigliceride. Caută o cantitate de 200 mg de DHA și >300 mg EPA per capsulă de 1000 mg. (cu trigliceride). Poate părea complicat, dar… vrei varianta câștigătoare, nu-i așa?

3 Uită-te după cele mai scăzute niveluri de mercur și metale grele

uleiul de peșteSe știe că mercurul și alte metale grele sunt extrem de toxice pentru oameni. Una dintre problemele oceanelor noastre poluate este că peștele ajunge să fie contaminat cu aceste porcării.

Desigur, unii pești sunt mai afectați decât alții, iar unele dintre tehnicile moderne de distilare pot elimina marea majoritate a mercurului și a metalelor rămase. Hamsiile sunt un exemplu de pește care are un nivel scăzut de astfel de contaminanți.

Care sunt beneficiile uleiului de pește

Ok, acum că știi cum să cauți ulei de pește de calitate, să discutăm despre beneficiile pe care le are asupra sănătății, în special pentru bărbați. Iar motivul pentru care există atât de multe beneficii în administrarea uleiului de pește este pentru că omega 3 (DHA și EPA) este piatra de temelie a celulelor din organism. Omega 3 reglează hormonii, testosteronul și prostaglandinele.

Anti-inflamatoare, dureri articulare, migrene, durere generală

Omega 3 care se găsește în uleiul de pește reduce semnificativ inflamația. DHA și EPA sunt antiinflamatoare. Grăsimile omega 6, pe de altă parte, sporesc inflamația. E adevărat că avem nevoie și de omega 6 în dieta noastră, dar majoritatea oamenilor au prea mult omega 6 în organism. Așadar, un raport 1-1 de omega 3-omega 6 este considerat ideal. Multe persoane au cel puțin un raport de 1:15.

Omega 3 și acizii grași omega 6 concurează pentru aceiași receptori. Omega 6 mărește cantitatea și efectul prostaglandinelor. Omega 3, pe de altă parte, reduce numărul prostaglandinelor și diminuează efectele acestora.

Astfel, uleiul de pește este o alternativă sănătoasă la ibuprofen și aspirină. Reducerea proceselor inflamatoare din organism poate ameliora durerea articulară, migrena cronică, accelerează timpul de recuperare după antrenamente și îmbunătățește starea generală de sănătate.

Depresie, anxietate și indispoziție

Bărbații care întâmpină stări depresive sau cei care au, în general, o stare proastă, au adesea niveluri scăzute de DHA și EPA. Acestea trebuie obținute prin dietă, deoarece organismul nostru nu le poate produce. S-a demonstrat că obținerea acestor acizi grași prin alimentație contribuie la prevenirea depresiei și la diminuarea simptomelor.

Există o legătură între inflamații și anxietate. Iar cercetătorii au descoperit și alte mecanisme prin care uleiul de pește ar putea ameliora simptomele de anxietate.

Oricum, chiar dacă nu suferi de depresie clinică sau anxietate, creșterea cantității de omega 3 îți poate îmbunătăți starea de spirit.

Sănătatea inimii – scăderea trigliceridelor, prevenirea atacurilor de cord și moartea

Acesta este un domeniu în care au fost efectuate multe cercetări. După cum am menționat mai sus, calitatea și tipurile de ulei de pește diferă foarte mult. Uleiul de pește (cu EPA ridicat) reduce semnificativ nivelul de trigliceride și îmbunătățește starea de sănătate la pacienții cardiaci care iau deja medicamente pe bază de statine și au niveluri ridicate. Este unul dintre cele mai populare suplimente recomandate de medicii cardiologi.

Sănătatea creierului

Nivelurile ridicate de DHA și EPA  îmbunătățesc, de asemenea, sănătatea creierului și încetinesc procesul de pierdere a memoriei.

Citește și ce sunt suplimentele sexuale naturale pentru bărbați