Unde să joci golf în București. 10 lucruri interesante despre golf

Academia Barbatilor

Golful e sportul bogaților. Cel puțin, așa spun cei care nu au ținut niciodată o crosă de golf în mână și vorbesc din… auzite. Ce-i drept, golful nu e un sport ieftin, dacă ne gândim la cât costă un echipament complet și la faptul că se practică, de cele mai multe ori, în locații exclusiviste. Pe de altă parte, unii îl consideră un sport încântător, în vreme ce alții îl găsesc teribil de plictisitor. Nu intrăm în această dispută.

Unde să joci golf dacă locuiești în București

În București (și împrejurimi) nu sunt foarte multe locuri în care să practici golful, dar cu toate acestea, există câteva terenuri la care nu e greu de ajuns. Mai greu e să capeți statutul de membru al cluburilor respective, pentru că acestea sunt destul de exclusiviste:

Clubul Diplomatic București

Adresa: Șoseaua București-Ploiești 2B

 

golf bucuresti

Clubul Diplomatic

Clubul Diplomatic are o istorie veche de aproape 100 de ani. În 1923 a fost inaugurat terenul, clubul funcționând ca unul privat, sub numele Asociația Sportivă Country Club. Este cel mai vechi club de golf din București și chiar dacă adăpostește un teren cu numai 6 găuri, este un loc care oferă un ambient sportiv de excepție, în cadrul natural al Parcului Herăstrău. Poți deveni membru al Clubului Diplomatic dacă îndeplinești una dintre aceste condiții.


Golf & Country Club Bucharest

Adresa: Zurbaua, Ilfov

 

Golf & Country Club Bucharest este un club privat, având ca partener principal Swiss Golf & Leisure Development, societate comercială responsabilă pentru coordonarea construcției și gestionarea facilităților clubului. Președintele clubului este Florin Segărceanu, iar clubul are două direcții de dezvoltare: o academie de golf, care include un drive range și un practice green, unde se pot exersa loviturile de distanță și jocul de apropiere, și un teren cu 18 găuri, aflat încă în stadiul de proiect, care va fi la standarde internaționale, putând găzdui competiții de golf omologate de PGA.

Rafinamentul clubului constă în atenția cu care sunt selectați membrii acestuia, fiind acceptate doar personalități importante din viața politică, socială, culturală și din mediul de afaceri.


Lac De Verde Golf Club

Adresa: Str. Carierei 44, Breaza

golf bucurești

Foto: Booking

Deși Lac De Verde nu se află în București, ci în Breaza, localitate aflată la 120 km distanță de București, complexul de agrement de aici e cunoscut ca fiind unul de înaltă calitate, care înglobează mai multe activități: paintball, pescuit sportiv, tenis, etc. Între acestea, se distinge, însă, terenul de golf cu 9 găuri, adiacent fiind un centru de golf indoor.

Dacă vrei să devii membru al acestui club de golf, ai la dispoziție trei variante, cu plata anuală, cea mai ieftină costând 200 de euro pe an (membru la distanță) și cea mai scumpă 700 euro. În cadrul clubului se oferă cursuri de golf, constând în lecții private pentru începători, avansați sau jucători cu handicap, care se desfășoară atât outdoor cât și indoor și se încheie cu un examen. După un curs de minim 20 de ședințe, jucătorul primește o „licență”, care este echivalentă cu înscrierea într-un Club cu Handicapul de 36, oriunde în lume.

O șansă la 67 de milioane

Șansele de a introduce mingea consecutiv, din prima, în toate găurile unui teren sunt de una la 67 milioane. Și totuși, se pare că John Hudson, cunoscut golfer din anii 70, este unicul jucător profesionist care a reușit acest lucru. Recordul său datează de la Turneul Martini, din Norwich, iar recordul este neegalat. De remarcat că găurile 11 și 12 se aflau la distanțe de 178 metri, respectiv 284 metri.

Cu găurile-n nori

Terenul de golf aflat la cea mai mare înălțime din lume se află la Tactu Golf Club, din Morococha, Peru. În cel mai jos punct al lui, terenul se situează la o înălțime de 4369. Din păcate, Tactu este scos din uz de la jumătatea anilor 90 și a fost acoperit de buruieni.

Câte „gropițe” are o minge de golf?

golf bucurești

Mingea de golf și „gropițele” ei

Adânciturile din mingiile oficiale de golf sunt alintate cu numele de „gropițe”. De fapt, regulile jocului spun că o minge profesionistă trebuie să aibă fix 336 de „gropițe”.

Splash!

În fiecare an, peste 125.000 mingi de golf ajung în apele care înconjoară gaura cu numărul 17 a terenului TPC Sawgrass, din Ponte Vedra Beach, Florida. În timpul turneului Players din 2013, s-au pierdut 44 de mingi, dar două dintre ele au „ajuns” în mass media, devenind celebre: în încercarea disperată de a câștiga pentru a doua oară turneul, Sergio Garcia a pierdut două mingi în apă, și odată cu ele, și șansa de a redeveni campion la TPC Sawgrass.

Președinții maniaci

golf bucurești

Obama, un mare amator de golf. Foto: Review

Dwight Eisenhower, John F. Kennedy, Barack Obama – iată doar câțiva dintre președinții americani asociați în dese rânduri cu jocul de golf. Dar lumea uită că Woodrow Wilson a fost, de asemenea, un golfer pasionat. Ba chiar atât de pasionat încât juca și pe zăpadă, utilizând mingi de culoare neagră.

Ilegal

Începând cu anul 1457, golful a fost interzis de către parlament în Scoția, pe motiv că interferează cu pregătirea militară a soldaților. Interdicția s-a repetat de încă două ori de-a lungul secolului, în 1471 și 1491. Aproape 300 de ani mai târziu, a luat ființă cunoscutul Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, cel mai vechi și cel mai prestigios club de golf din lume, aflat în St. Andrews, Fife (Scoția), supranumit „Casa Golfului”.

Nudiștii

golf bucurești

Golf la… La Jenny. Foto: Hua Hin Today

Incredibil, dar se pare că există un grup de persoane cărora le place să practice golful în pielea goală. Primul teren de golf pentru nudiști a fost înființat într-o stațiune din Franța și se numește La Jenny. Are 9 hectare și 6 găuri, este foarte popular și include și un hotel.

Un cuvânt… olandez

Contrar a ceea ce se spune, cuvântul „golf” nu este un acronim al expresiei Gentlemen Only, Ladies Forbidden. Mai ales că, din ce în ce mai multe femei au început să practice acest sport, doar în Statele Unite existând peste 6 milioane de „golferițe”. Golf provine, de fapt, din cuvântul olandez kolve, care înseamnă club. Mai târziu, acesta a fost modificat de scoțieni în glove sau gouf.

Golf pe lună

Cine ajunge pe Lună și scotocește bine, va găsi acolo mingi de golf. Două. Astronautul NASA și aviatorul naval american Alan Shepard, cunoscut drept al cincilea om care a pus piciorul pe lună, a lansat acolo cele două mingi în data de 6 februarie 1971.

Citește și: 5 rachete de tenis cu care să-ți domini adversarul în această vară