Cum să porți cea mai versatilă piesă vestimentară: vesta pentru bărbați

Avatar

Vesta pentru bărbați a fost neglijată pentru prea mult timp. Este o piesă cu mult potențial și cu o mare versatilitate. Vesta e un articol de îmbrăcăminte popular încă din secolul al XVII-lea fiind, mai întâi, o componentă a costumului cu trei piese. După Al Doilea Război Mondial, vesta a devenit din ce în ce mai populară, fiind purtată și fără costum. Deoarece la origine este doar o parte a costumului cu trei piese, a fost mai mult purtată pe sub sacou fără a i se da prea multă importanță.  Astăzi vom analiza trei moduri creative în care poți purta vesta.

Vesta de costum

Are un rol important în anatomia costumului cu trei piese, dar poate fi purtată și fără sacou. Pe timpul verii, atunci când temperaturile sunt ridicate, poți renunța la sacou și poți purta doar vesta. De asemenea, o poți purta cu altă pereche de pantaloni croiți după măsura ta și cu niște pantofi loafer. Această ținută poate fi purtată, de asemenea, și la un eveniment de zi sau la un cocktail party. Te sfătuiesc să îți faci veste la comandă, în atelierul unui croitor. Poți alege culori precum bleumarin, gri sau chiar maro.

Vesta purtată în stil smart-casual

Vesta poate fi purtată și la ținute mai relaxate, deși le va oferi acestora un aer mai elevat. Poți ”fura” vesta de la costum ca să o porți cu blugi sau cu pantaloni chinos, cu o cămașă și pantofi sau ghete din piele întoarsă. Ba chiar și pantofi sport. Totuși, există pe piață o mulțime de  veste croite dar cu influențe casual. Le vei găsi ca piese de sine stătătoare, care nu fac parte din compoziție niciunui costum.

Recomand acest tip de ținută pentru casual friday și în general pentru momentele când vrei să te simți relaxat dar vrei să adaugi o notă boemă ținutei tale.

Vesta sport matlasată

Vesta sport a fost asociată mult timp doar cu antrenamentele jucătorilor de fotbal pentru că le oferă mobilitate mai bună decât o jachetă la antrenamentele de iarnă. Între timp, designerii și-au dat seama că această piesă are valoare și au restilizat-o, concepând astfel o variantă mai elegantă a acesteia: vesta matlasată. Este făcută din fâș care poate fi umplut chiar și cu puf de gâscă. Dețin una și crede-mă că iarna nu mai am nevoie de geci groase și grele. În 2014-2015, revista britanică de stil masculin GQ a promovat vesta sport matlasată sugerând că aceasta poate fi purtată chiar și la costum.

Cum să alegi vesta potrivită măsurilor tale?

Când vine vorba de vesta de costum, ai grijă la cum stă pe tine. Dacă este prea strâmtă, vei arăta caraghios. Și nu vrei ca atunci când te așezi pe scaun ca nasturii să pocnească. Dacă este prea largă vei arăta la fel de caraghios și vei da impresia că nu te pricepi la așa ceva.

Ah, și dacă tot este vorba de nasturi, lasă ultimul nasture de jos desfăcut.

De asemenea, este foarte important să alegi corect lungimea vestei, mai ales dacă ești un tip înalt. Vesta trebuie să acopere betelia pantalonilor și să nu lase vizibilă țesătura cămășii în zona curelei. Pentru a nu pica în cealaltă extremă, cumpărând o vestă prea lungă, fă următorul test: stai în picioare și ridică mâinile. Acum vesta potrivită ție va lăsa 1 cm cămașa la vedere.

Ține minte, reverul vestei trebuie să ajungă la baza gulerului cămășii.

fit corect vesta barbati

Când vine vorba de vesta matlasată, trebuie să ții cont de combinația în care o porți dar și de anotimp. De exemplu, vesta mea umplută cu puf de gâscă poate fi purtată pe sub un sacou atunci când temperaturile sunt aproape de zero grade sau chiar sub zero dacă nu stau prea mult în frig. Dacă deja temperatura trece de 10 grade, atunci cu siguranță voi transpira în ea. Deci ține cont de umplutură și de concentrația acesteia. De asemenea, îți recomand să mergi pe culori care nu ies în evidență. Preferata mea, atunci când este vorba despre vesta matlasată, este burgundul.

Ca sistem de închidere, le recomand pe cele cu fermoar, dar am văzut că sunt unele care au și fermoar și capse. Acestea sunt mai practice și în caz că se strică vreun sistem îl poți folosi imediat pe celălalt.