Vinul de Madeira, un răsfăț pentru iubitorii de vinuri

Academia Barbatilor

Probabil ai auzit de vinul de Madeira, dar nu ai avut ocazia să-l guști niciodată. După cele pe care le vei citi mai jos, te rugăm să-l cauți, să-l testezi, apoi să ne scrii impresiile tale.

Vinul de Madeira e un vin licoros, care se produce în insula portugheză Madeira, aflată în apele Oceanului Atlantic. Un vin disponibil în diverse varietăți – sec, dulce, etc – și care se servește, de regulă, ca vin pentru desert, în funcție, desigur, și de gradul lui de îndulcire. În Madeira se produc atât vinuri roșii, cât și vinuri albe, iar soiurile de struguri folosite la producerea acestora sunt de o calitate excelentă. Câteva dintre sortimentele de vinuri de Madeira sunt obținute prin adăugarea de sare și piper, astfel că acestea sunt mai degrabă folosite în gastronomie, pentru prepararea diverselor feluri de mâncare.

Aceste vinuri portugheze licoroase sunt cunoscute pentru modul unic în care se produc, după un protocol unic. Ele sunt obținute din patru soiuri de struguri care cresc pe frumoasa insulă portugheză: Malvasia, Bual, Verdelho și Sercial, acestea acoperind toată gama de arome, de la cele seci, la cele dulci. După prepararea vinului, acesta e expus la temperaturi ridicate, de circa 60 de grade Celsius, pe perioade îndelungate de timp, după care se supun unor nivele variate de oxidare. În dorința de a spori cantitatea de alcool din vin, se adaugă o băutură spirtoasă, obținută tot din struguri, acesta fiind procesul în care vinul devine licoros.

Cum a fost descoperit vinul de Madeira

vinul de madeiraVinul de Madeira a fost descoperit accidental, în secolul 15. Insula Madeira, aflată în Atlantic, la 770 km sud-vest de Lisabona, era un nod important de realimentare pentru navele care traversau oceanul, pe rutele comerciale ale acestuia. Vinurile de Madeira erau luate la bord pe post de provizii, în fiecare butoi fiind adăugat brandy pentru a păstra calitatea vinului pe parcursul îndelungatelor călătorii maritime. Căldura de pe nave îmbunătățea în mod consistent vinurile, făcându-le mai robuste și mai complexe, mai stabile și cu o capacitate mai ridicată de îmbătrânire.

În secolul 18, producătorii de vinuri au început să experimenteze, replicând procesul de creare a vinului de Madeira de pe nave, pe uscat. Inițial, ei au folosit căldura de la soare pentru a încălzi butoaiele. Acesta e cunoscut drept procesul Canteiro, și este utilizat și în zilele noastre. Astăzi, după ce vinul este făcut licoros prin adăugarea alcoolului din struguri, de 96 de grade, vinurile sunt păstrate în butoaie de diverse dimensiuni, cu capacități între 300 și 650 de litri, în locuri în care temperaturile pot ajunge la 30 de grade iar umiditatea ajunge și până la 90%. Pe parcursul acestui proces se pierde prin evaporare circa 4-5% din cantitatea de vin.

Cum se produce vinul de Madeira

vinul de madeiraRevenind la procesul inițial de producere, ceva mai târziu au fost create „cuptoare” speciale și sere pentru a încălzi butoaiele de vin. În anii recenți, procesul de seră a fost modificat. Acum, vinurile se păstrează în containere, în mare parte acestea fiind din oțel inoxidabil, care sunt încălzite de „veste” cu apă fierbinte. Acest lucru permite vinului să fie păstrat la temperatura dorită, de 45-50 de grade Celsius, pentru o perioadă de trei luni. Serele moderne pot fi foarte mari, având capacități de 20.000 – 100.000 de litri. După procesul de încălzire, vinul e lăsat să se răcească gradual.

În urma procesului de tip Canteiro sau al celui de seră, calitatea vinurilor e testată cu grijă, o atenție deosebită fiind acordată și potențialului de maturare. Perioada pentru care un vin este lăsat la maturat e o decizie bazată pe calitatea și stilul vinului respectiv. Vinul este maturat în butoaie vechi de lemn, perioadele fiind, de regulă, de 3, 5, 10 sau 15 ani, cel mai bun vin vintage de Madeira fiind, însă, cel care îmbătrânește timp de minim 20 de ani.

În mod cert, vinurile de Madeira sunt cele mai durabile vinuri produse pe planetă. Un vin vintage de Madeira poate fi bun și după un secol sau mai mult, putând fi deschis, băut o parte, apoi resigilat și păstrat fără să-și deterioreze calitățile încă alte câteva luni.

Citește și 20 de lucruri inedite despre vin