Tuturor ne place ca în sezonul rece să ne bucurăm de o ceașcă de vin fiert, în special atunci când afară iarna a pus stăpânire pe tot ce mișcă (și nu numai). Această băutură aduce un plus de farmec Sărbătorilor de iarnă, a căror „magie” e potențată de aromele condimentelor puse la fiert. Vinul fiert e o băutură pe care europenii o fac, de regulă, cu vin roșu, căruia îi adaugă diverse mirodenii (uneori, chiar și stafide). Se servește cald sau fierbinte și, în general, este alcoolic, deși există și unele variante ne-alcoolice. Vinul fiert are o istorie îndelungată, iar oamenii îl beau cu bucurie încă din Antichitate.
Vinul fiert a fost inventat de romani
Vinul fiert a fost inventat de romani (deși sunt unele surse care spun că romanii i-au copiat, de fapt, pe grecii antici), care încercau să facă vinurile de proastă calitate să pară mai bune și să fie mai aromate. Romanii denumeau acest vin Conditum Paradoxum, iar o versiune a lui s-a păstrat până în ziua de azi. O carte de rețete de datează din secolul 5 sau 6, scrisă de un tip pe nume Apicius, detaliază un pic rețeta „miedului”: o parte vin, o parte miere, amestecul era pus la fiert, după care avea loc o reducție. Se adăugau piper, frunze de dafin, șofran și curmale.
În Evul Mediu, vinul fiert a devenit popular
Vinul fiert și-a luat avânt în Evul Mediu. Se credea faptul că mirodeniile adăugate acestuia fac oamenii mai sănătoși și băutura mai gustoasă. Selecția de vinuri folosite nu era grozavă, dar să nu uităm că la acea vreme oamenii nu prea beau apă, care era plină de impurități și, deseori, contaminată, motiv pentru care izbucneau și multe epidemii. Așa că orice variantă de băutură era binevenită, inclusiv pentru copii. Iar vinul fiert era una foarte convenabilă.
S-a descoperit că prima oară când s-a folosit termenul „fiert”, ca verb legat de băuturi, acesta însemna „a încălzi, a îndulci și a aromatiza cu mirodenii”. Se întâmpla în anul de grație 1618, adică în Evul Mediu târziu. Ideea venise, însă, ceva mai devreme, din moment ce o regăsim în cartea Good Housewife’s Jewel, scrisă de britanicul Thomas Dawson, în anul 1596:
„Se ia un galon de vin alb, un kilogram de zahăr, scorțișoară, ghimbir, piper lung, cuișoare, nucșoară. Trebuie să strivești ușor fiecare condiment apoi să le lași pe parcursul unei zile întregi într-un castron. După care să le treci de două ori prin băutură pentru a-și face efectul. Apoi, bei”. Simplu, nu?
Vin fiert, de Sărbători
Percepția oamenilor asupra vinului fiert s-a adâncit în epoca Victoriană, în Anglia, când acesta a devenit o băutură fină, care se servea – cu moderație – în special în preajma Sărbătorilor de iarnă. Însuși Charles Dickens a scris despre o rețetă de vin fiert, numită Smoking Bishop, în romanul A Christmas Carol, publicat în 1843. După care, versiunile moderne de vin fiert au primit îmbunătățiri: portocale, nucșoară, vinul a devenit sec (deși a rămas de proastă calitate) și s-a adăugat un pic de brandy.
Unde bem vin fiert

Foto: 123rf.com
De regulă, în târgurile de Crăciun, în zilele friguroase de iarnă. Sunt, însă, multe baruri care în sezonul rece introduc în meniu vinul fiert, în tot felul de combinații. Dar la fel de bine putem face vin fiert acasă, iar în sprijinul acestei idei, mai jos găsești câteva rețete de vin fiert, în funcție de țara din care provin sau de perioada istorică. Nu uita, însă, că vinul fiert se bea doar atunci când temperatura lui începe să scadă, și nu când este extrem de fierbinte, imediat după fierbere.
Folosește pentru aceste rețete o sticlă de vin roșu bun (dar nu foarte scump), pe care îl pui la fiert într-o oală mai mare. Adaugă combinația de condimente, apoi bucură-te de sărbători cu un plus de aromă tradițională.
Rețete de vin fiert
Franța – vin chaud

Foto: 123rf.com
Ingrediente:
2 bețe de scorțișoară
20 de cuișoare
1 portocală feliată
½ ceașcă de coniac
Portugalia – vinho quente

Foto: carone.com.br
Ingrediente:
½ sticlă vin roșu de Porto
½ sticlă vin de Madeira
1 portocală feliată subțire
2 bețe de scorțișoară
10 cuișoare
Spania – vino caliente
Ingrediente:
1 clementină cu coajă, feliată
4 fâșii de coajă de lămâie
2 lingurițe de zahăr
1 băț de scorțișoară
1 păstaie de vanilie, tăiată în două
¼ ceașcă de brandy de Jerez
1 linguriță de nucșoară
Germania – Glühwein

Foto: super-rezepte.com
Ingrediente:
¼ ceașcă de zahăr
1 steluță de anason
½ lămâie, feliată
3 cuișoare
3 păstăi de cardamon
Scandinavia – Gløgg

Foto: meny.no
Ingrediente:
1 sticlă de vin roșu de Porto
½ sticlă brandy
10 bețe de scorțișoară
½ ceașcă de stafide
1 ceașcă migdale
1 linguriță semințe de cardamon
2 cești zahăr
Coaja de la o portocală
Evul Mediu – Hippocras

Foto: thecultivatedlife.wordpress.com
Ingrediente:
2 bețe de scorțișoară, zdrobite
24 cuișoare
3 cești de apă
½ ceașcă miere
1 ardei iute
Roma Antică – Piment
Ingrediente:
10 șuvițe de șofran
½ bucată ghimbir, zdrobită
½ lingură semințe cardamon
¼ ceașcă miere
Citește și despre 8 piețe de Crăciun din Europa, pe care să le vizitezi în acest an