Vinul rosé – istorie, cum se obține, tipuri de rosé-uri

Academia Barbatilor

Sunt doi factori care diferențiază vinul rosé de vinul blush (tipul acela de vin alb-roz, cu gust fructat). Dulceața și faptul că vinul rosé trebuie să provină exclusiv din soiuri de struguri roșii. Să aruncăm o privire mai atentă aupra vinului rosé, unul care e la mare căutare în special pe perioada verii.

E ușor să confunzi un vin rosé cu unul blush – ambele sunt de culoare roz. Un vin rosé își capătă culoarea roz după ce cojile strugurilor din soiurile roșii sunt lăsate la fermentat foarte puțin alături de must. De fapt, culoarea mai palidă sau mai întunecată a vinului este dată tocmai de această perioadă în care coaja intră în contact cu pulpa.

Există, așadar, multe nuanțe a culorii vinului rosé: roz pal, roz petal, roz coral, roz cotton candy, roz cherry red, roz ruby și roz raspberry. Fiecare dintre acestea are gustul său propriu, în funcție de soiurile de struguri folosite la producerea lor.

Cum se produce vinul rosé

Marea diferență dintre un vin rosé și un vin roșu este, precum spuneam, perioada de timp în care cojilor le este permis să intre în contact cu mustul. Odată ce mustul este obținut prin stoarcere, pentru a nu se obține un vin roșu ci un rosé, cojile sunt, de regulă îndepărtate, foarte adesea la numai o zi, sau la doar câteva ore după ce începe procesul de producere a vinului.

Așadar, pentru a fi considerat cu adevărat un vin rosé, acesta trebuie să derive din soiuri de struguri roșii. Vinurile blush sunt de regulă un cupaj de struguri albi și roșii, care creează culoarea roz, motiv pentru care pot fi lesne confundate cu rosé-urile. O altă metodă de obținere a rosé-ului este pur și simplu înlăturarea cojilor și macerare.

Și, în fine, a treia metodă este cea denumită saignée (însângerarea), care presupune vinificarea strugurilor, cu contact mai lung între must și coji, o parte din mustul obținut, care nu a apucat să se coloreze, fiind îndepărtată, urmând apoi să se folosească pentru diluarea culorii vinului roșu, până la obținerea unei anumite nuanțe de roz.

În multe țări, amestecul strugurilor albi și roșii nu e încurajat. Ba chiar, în Franța este interzis prin lege, cu excepția proceselor de producere a șampaniei. Chiar și-așa, însă, producătorii de șampanie de foarte bună calitate preferă să utilizeze metoda saignée.

Istoria vinului rosé

E interesant de menționat că vinurile roz au fost primele tipuri de vinuri produse. Motivul este acela că vechii producători de vin foloseau tehnici care necesitau stoarcerea strugurilor aproape imediat după recoltare. De aceea, vinurile rezultate arătau mai degrabă a rosé-uri decât a vinuri roșii.

Majoritatea tehnicilor de producere a vinurilor roșii nu provin din perioada antică. Atunci, având un timp de macerare redus, chiar și mustul obținut în urma stoarcerii strugurilor prin presarea cu picioarele era de culoare rozalie. Iar acest lucru s-a menținut până în momentul apariției noilor mașini și prese care au adus vinului o pigmentare mai puternică.

Vinurile păstrate timp îndelungat erau mult prea aspre pentru majoritatea oamenilor dar o serie de vinuri din Bordeaux au devenit foarte populare în rândurile cunoscătorilor. Acestea erau vinuri roz, considerate de o calitate superioară, iar bărbații care aveau un palat mai fin, aveau tendința de a le prefera în detrimentul celor roșii.

Până și primele vinuri spumante și primele șampanii erau mai degrabă rosé și până în zilele noastre unele dintre cele mai scumpe vinuri spumante de pe piață sunt rosé. Dar lucrurile nu au stat așa până după cel de-al Doilea Război Mondial, când producția de vinuri blush a suferit o schimbare.

Un producător de vin din Statele Unite, pe nume Bob Trinchero, a modificat procesul de producere a vinurilor sale de culoare roz, care erau, de fapt, blush-uri, cunoscute sub numele de Zindafel. A obținut un vin ceva mai dulce, care i-a plăcut și pe care l-a adus imediat pe piață, schimbând definitiv percepția asupra vinurilor de culoare roz.

Gustul vinului rosé

În mare parte, gustul vinului provine de la coaja strugurelui, în vreme ce culoarea lui îți dă indicii asupra a ceea ce ar trebui să te aștepți de la el. Când alegi un vin rosé, e important să te uiți la ce soi de struguri a fost folosit pentru producerea lui, acest lucru oferindu-ți indicii clare legate de gust și aromă.

Deși nu e neapărat o regulă, rosé-urile care au o culoare mai pală sunt mai seci decât cele care sunt de un roz mai intens, și care, de obicei, au note de căpșuni, pepene galben și, evident, sunt mai dulci.

Caracteristicile fructate ale vinului provin de la două substanțe care se găsesc în coaja boabelor de struguri. Acești doi tioli volatili sunt extrași în timpul procesului de macerare, în care producătorii folosesc o procedură de îmbibare la rece care limitează oxidarea și activitatea microbiană. Tot din cauza acestor doi tioli, rosé-urile trebuie consumate repede, în medie la un an după ce au fost produse, fiindcă altfel gustul și caracteristicile lor se deteriorează în timp.

Vinurile rosé au gusturi diferite, iar pe piață vei găsi cel mai adesea vinuri cu gust fructat, de citrice sau flori. Foarte des, notele rosé-urilor sunt de pepene galben, lămâie, căpșuni, trandafir dar în funcție de tipurile de struguri folosite, acestea pot avea multe arome.

Cum se servește vinul rosé

Cum rosé-ul este, de regulă, un vin fructat, cu note de fructe de pădure, cireșe, pepene galben și citrice, el este ideal pentru lunile de vară și pentru petrecerile în aer liber. Rosé-ul se servește rece (nu înghețat) într-un pahar de vin alb sau de șampanie. Aceste vinuri sunt în mod special foarte revigorante și proaspete, de asemenea sunt foarte versatile și se împerechează bine cu mâncarea care se servește în zonele calde.

Tipuri de rosé-uri

tipuri roseExistă mai multe tipuri de vinuri rosé însă dintre toate, în mod special se disting următoarele:

Provence – de regulă, un rosé mult mai sec, dar unul dintre cele mai bune. Rosé-urile Provence merg foarte bine cu fructe de mare, paste, pește și mușchi de porc. Acest vin se produce doar într-un număr restrâns de 85 de comunități aflate între Nisa și Marsilia, pe Coasta de Azur, fiind realizat din soiul Grenache.

Rosato italian – este numele italienesc pentru vinul rosé, unul care are un gust divers, în funcție de regiune. Sunt multe tipuri de rosé-uri produse în Italia, fiecare cu gustul și aromele lui. De aceea, trebuie să le încerci mai întâi, pentru a vedea care dintre rosato-uri e favoritul tău.

Rosado spaniol – precum rosato-ul italian, rosado e varanta spaniolă a rosé-ului și, din nou, depinde de regiune și climat. Dar cele mai bune vinuri rosé iberice provin din Navarra, acolo unde sunt produse din soiul Garnacha (sau Grenache-ul francez). Ce diferențiază rosé-urile spaniole de cele franțuzești este că acestea folosesc de multe ori soiuri diverse de struguri, precum Merlot și Tempranillo, laolaltă cu Cabernet Sauvignon și Carignan.

Tavel – Tavel (Franța) e o localitate recunoscută deseori drept capitala vinului rosé, având o istorie îndelungată și bogată, care se datorează și turismului, fenomen ce a făcut popular vinul de aici. Soiul de strugure folosit este același Grenache. Vinurile Tavel sunt cunoscute a fi ceva mai robuste, cu note de mirodenii și fructe de pădure.

rose champagne

Champagne – Rosé Champagne e una dintre cele

mai scumpe șampanii de pe piață. Precum vinurile obișnuite, are o culoare care variază de la rozul gri la rozul aprins. Unele șampanii se colorează la final cu un Pinot Noir, pentru a li se aduce o nuanță mai sugestivă pentru dragoste și romantism, lucru blamat de unii și adulat de alții.

Citește și totul despre sangria. Cum să prepari sangria acasă