Vizitează Italia ca un italian!

Academia Barbatilor

Cu aproape 50 de milioane de turiști pe an, Italia e unul dintre numele grele ale turismului mondial. Un peisaj divers, cu munte și mare, o gastronomie simplă și delicioasă, cultură și artă cât cuprinde, orașe spectaculoase și multe alte argumente care îmbie oaspeții din toată lumea și care plasează Italia pe locul 5 în topul celor mai vizitate țări din lume.

Românii se întrec și ei, an de an, să viziteze Cizma, nu doar pentru că aici se află cea mai mare comunitate românească din lume ci pentru că, efectiv, e imposibil să nu fii atras de minunile acestei țări. În același timp cu puhoiul de turiști care vin din afară, italienii vor și ei, la rândul lor, să-și viziteze propriile locuri. Pentru o vacanță (sau două) pe an, ei aleg cele trei variante de mai jos. De ce să n-o faci și tu?

La mare sau la munte?

Pe măsură ce se apropie vara, italienii caută să se răcorească, îndreptându-se – logic! – ori către mare, ori către munte. Fiindcă au din ambele, ba chiar în privința mării au prea multă. August este luna în care localnicii iau cu asalt zonele de vacanță și în care șoselele țării se aglomerează, indiferent de direcție.

Fiind o peninsulă în formă de cizmă, Italia are norocul de a beneficia de nenumărate plaje, perfecte pentru o vacanță de una sau două săptămâni în decor marin. Satul de pescari Portofino, aflat în nordul Italiei, are reputația de a fi un adevărat hotspot pentru VIP-uri, în vreme ce Rimini, regiune din nord-estul țării, pe coastele Mării Adriatice, oferă 15 kilometri de plaje, de-a lungul cărora se întind hoteluri pentru toate gusturile și buzunarele.

positano

Positano, pe Coasta Amalfi

Insula Sardinia este celebră pentru plajele sale superbe și pentru apele cristaline, de culoare turcoaz, care atrag turiști din întreaga Italie. Mai departe, spre sud, pitoreștile localități San Felice Circeo, Terracina și Santa Severa se lăfăie pe coasta lazială, în apropiere de Roma. Ceva mai jos, Coasta Amalfi, din regiunea Campania, a devenit cunoscută în întreaga lume, fiind o atracție la fel de interesantă și pentru italieni. Cât despre localnicii care-și doresc o vacanță ieftină în sud, aceștia aleg fie plajele din Puglia (nu foarte spectaculoase, totuși, în partea de est) fie pe cele din Sicilia, o insulă care trebuie vizitată măcar o dată-n viață.

În privința muntelui, lucrurile se schimbă iar italienii au de ales între nordicii Alpi și Apeninii care formează coloana vertebrală a peninsulei. Sunt multe variante de petrecere a unei vacanțe la munte în Italia, o alternativă mai răcoroasă decât cea de pe plaje. Vecinătățile Elveției și a Austriei, de la granița de nord, se fac simțite în stațiuni precum Courmayeur, de la poalele Mont Blanc-ului și Cortina dAmpezzo, în regiunea Veneto.

În centrul țării, o vacanță la munte se poate face în Roccaraso, din Abruzzo, în acest fel bifând și vizitarea unor parcuri naționale de o frumusețe aparte. Complementare muntelui, Italia se laudă cu multe lacuri spectaculoase și pitorești, cele mai cunoscute dintre ele fiind cele din nord: Lacul Garda, Lacul Como și Lacul Maggiore, mereu o alternativă elegantă (și deloc ieftină) pentru mare.

Agroturismul

Agriturismo este una dintre foarte popularele forme de turism din Italia. Și asta deoarece în Italia s-au dezvoltat multe ferme independente, care oferă toate condițiile pentru petrecerea unei vacanțe de calitate la țară, combinată, desigur, cu vizitarea regiunilor din Cizmă, fiecare dintre ele având câte ceva de oferit.

agroturism italia

Agroturismul, o variantă încântătoare de vacanță

Nu doar turiștii străini ci și cei italieni aleg această formă de cazare tradițională în care oaspeții sunt invitați să descopere viața la țară în mod interactiv și practic: cursuri de gastronomie, degustări de vinuri, culegerea măslinelor etc. Mesele sunt preparate exclusiv cu produse locale, ecologice, iar carnea, brânzeturile, legumele și fructele sunt atât de gustoase încât nu-ți mai vine să pleci. Cazarea variază, de la camere simple, rurale, deloc scumpe, până la vile de lux și apartamente ale căror prețuri se ridică la cer.

Săptămâna albă

Cortina d’Ampezzo

Cortina d’Ampezzo

Settimana bianca este termenul cu care italienii definesc petrecerea unei vacanțe la munte, în timpul iernii, de regulă între ianuarie și martie. Sporturile de iarnă – schiul, snowboardingul, săniușul – sunt la ordinea zilei în această săptămână iar locurile alese de italieni nu sunt foarte îndepărtate de cele în care aceștia locuiesc.

Probabil cel mai cunoscut loc pentru petrecerea săptămânii albe în Italia este stațiunea Cortina dAmpezzo, din Munții Dolomiți, în care schiul e la putere pe timp de iarnă. Pârtiile din Cortina nu sunt pentru începători dar orașul vechi oferă și celor care nu schiază oportunități de petrecere a timpului, fiind doldora de buticuri elegante și baruri în care se pot servi cocktailuri delicioase.