Vodca, o băutură pentru gentlemeni? Cum se prepară și cum se degustă vodca

Academia Barbatilor

Vodca este împărăteasa spirtoaselor. O băutură versatilă care poate fi găsită în aproape oricare bar al planetei și care poate fi întâlnită într-o varietate de arome la fel de numeroase precum cele ale înghețatei. Cu toate acestea, vodca e un alcool neîmblânzit, pe care trebuie să-l înțelegi și să-l cunoști pentru a nu-l lăsa să te domine cu sălbăticie. Mai jos încercăm să oferim câteva informații interesante despre vodcă, în așa fel încât, de-acum, să privești cu alți ochi această băutură.

Un pic de istorie

Vodca este, la bază, un alcool neutru care nu are un parfum, un gust sau o culoare aparte. O definiție simplă, așa-i? Lucrurile stau ușor confuze atunci când vorbim despre originile acestei băuturi. Multă lume crede că vodca s-a născut în peisajul înghețat al sălbaticei Rusii și că este făcută din cartofi. O preconcepție. Istoria (și știința distilării) a arătat câteva răspunsuri interesante care ne pot apropia mai mult de adevăr.

Cuvântul vodcă se traduce prin „mica apă”, atât în rusă cât și în poloneză. Iar acest lucru nu e surprinzător, din moment ce ambele țări își revendică băutura. Documente care datează cu mai bine de o mie de ani în urmă, din regiunea est-europeană, vorbesc despre producerea, distilarea și consumul ei. Rusia, Polonia și țările scandinave au propriile lor rețete de vodcă dar totodată au și un lucru comun, în privința utilizării ei inițiale.

Vindecători și medici ai timpurilor apuse făceau tincturi medicinale din vodcă pentru a trata simptomele diverselor boli. Oameni de știință talentați și-au dat seama de la bun început de proprietățile antibacteriene ale acestei băuturi. Unii istorici ruși susțin că vodca a fost produsă întâia oară într-o mânăstire din Moscova, la începutul secolului 15. În același timp, Suedia revendică faptul că a produs vodcă încă de acum 800 de ani. Dovada legată de „cine a fost primul” nu există sau rămâne o dispută între istorici. Concluzia pe care o putem trage însă este că Mama Rusie nu a fost neapărat unicul loc în care s-a născut vodca.

mendeleev

Mendeleev nu a inventat doar Tabelul Periodic al Elementelor

Și totuși, ca fapt divers, se spune că omul responsabil cu descoperirea procesului de fabricare al vodcăi cu un conținut de alcool de 40% este nimeni altul decât inventatorul Tabloului Periodic al Elementelor: profesorul Dmitri Mendeleev.

Cum se produce vodca

Ajungi să faci vodcă după ce recoltezi cereale fermentabile, precum secară sau grâu, la fel de bine cartofi sau fructe. Produsul cules este fiert  apoi, în apă proaspătă, filtrată. Ulterior, mixul este încălzit, transformându-se amidonul în zahăr. Rezultatul devine un „piure” care este fermentat de drojdie într-o vas de fermentație și transformat în alcool. Precum orice altă băutură spirtoasă, drojdia e necesară pentru fermentație și pentru producerea alcoolului. Acest proces durează 2-4 zile.

Produsul fermentat e separat de drojdie, clarificat și disitilat în distilatoare verticale, acest proces putând fi repetat de câteva ori pentru a rafina băutura. Vodca este distilată de cel puțin trei ori (așa cum o cere legea, în majoritatea țărilor) iar cu cât o distilezi mai mult, cu atât mai mare va fi concentrația de alcool, ținând cont de faptul că produsul devine din ce în ce mai pur. Odată ce se termină procesul de distilare se adaugă apă purificată pentru a obține procentul de alcool dorit. Apa e unicul „aditiv” introdus pentru acest lucru, exact ca în procesul de producție al bourbonului sau scotchului.

Produsul rezultat nu are gust sau culoare. La final, vodca trebuie filtrată printr-o substanță naturală, precum cărbunele, pentru a i se înlătura orice impuritate. Ceea ce rezultă este o vodcă de bază, primară. Acum, în funcție de brand, și de standardele acestuia, se pot repeta părți ale procesului, pentru a se obține un produs mai bun. Multe branduri europene se focusează pe conservarea calităților cerealelor de bază, în vreme ce producătorii occidentali filtrează și distilează împreună cu o aromă. Unii producători adaugă la final un procent foarte mic de zahăr sau glicerină, pentru a potența aromele.

Cum se degustă vodca

vodca

Foto: 123rf.com

Nu e greu să faci o degustare de vodcă, atâta vreme cât o faci cum trebuie. Trebuie mai întâi să uiți tot ce știi despre degustări și să… începi cu nasul.

1 Mirosul e esențial

Aroma e responsabilă pentru 80% din felul în care percepem gustul. Aroma vodcăi este un factor-cheie privind felul în care o bei – simplă, cu gheață sau într-un cocktail. Așa că degustarea acestei băuturi cu… nasul este cel mai bun mod pentru a avea parte de toate calitățile ei.

Ai nevoie de un pahar curat și de o sticlă de vodcă fără arome incluse. Experții recomandă să ții vodca la gheață cu trei ore înainte de a fi servită. Începe prin a turna 60 ml în pahar. Du paharul la nas, deschide gura și inhalează ușor, pe nas. Dacă în acest moment ești lovit de aromă iute de alcool atunci ai de-a face cu o vodcă prost făcută, care nu a fost distilată suficient. O vodcă bună va avea note nazale ușoare, medii și grele. Acum iei paharul și învârți ușor băutura în el. Pașii anteriori au fost meniți să te facă să descoperi notele medii ale produsului.

2 Gustul urmează

Ia o înghițitură și las-o să-ți spele limba, pe întreaga suprafață a ei. E posibil să dai peste o textură sațioasă, urmată de un finisaj dulce sau sărat, în funcție de brand. Dacă adaugi o picătură de apă, vei scoate și alte note ascunse, fapt ce te va ajuta să scapi de ideea că vodca nu are gust sau miros.

Este vodca o băutură pentru gentlemeni?

„Stirred, not shaken!”

Nu vom discuta acum despre diversele branduri de vodcă – o vom face într-un articol separat. Dar ne vom întreba dacă vodca este o băutură pentru gentlemeni, câtă vreme percepția acesteia trimite mai degrabă către… poveștile tenebroase din Vaslui.

Dar vodca a fost în atenția gentlemenilor încă de la invenția care se numește shakerul de cocktailuri. Gustul tăios, intensitatea ascunsă și abilitatea de a fi amestecată în cocktailuri a făcut-o alegerea oricui dorea să adauge un pic de clasă în paharul său. Poate de aceea, James Bond bea Martini Vodka (shaken, not stirred, precum o spune personajul) și nu Manhattan. Vodca e o băutură elegantă iar Bond știe cel mai bine ce înseamnă eleganța.