Volunturismul: Cum să călătorești pentru o cauză nobilă

Academia Barbatilor

Drumul este viața, a spus Jack Kerouac în romanul său On the Road. Te uiți cu plăcere la filme precum The Motorcycle Diaries, Tracks sau The secret life of Walter Mitty, și totuși nu ai avut vreodată curajul să mergi într-o aventură. Nu-ți face probleme, nu o să-ți dăm sfaturi siropoase. Nu o să-ți propunem să renunți la slujbă, să călătorești în toată lumea și să nu te mai întorci niciodată. Nici nu o să-ți sugerăm să renunți la confortului unui loc de muncă sigur, a unui apartament comod și a abonamentului la Netflix.

Atunci… cum? Ai auzit vreodată de volunturism?

Ce este volunturismul?

VolunturismÎn loc să călătoresti de plăcere, ce-ar fi să faci diferența și să dai ceva înapoi? Deși nu este nimic în neregulă cu petrecerea timpului pe plajă și savurarea unui cocktail, ar trebui să fii conștient de impactul negativ pe care îl are turismul asupra mediului – epuizarea resurselor naturale, poluarea și tonele de deșeuri. Printre multe altele.

Există mai mult de 1,2 miliarde de turiști care bântuie planeta în fiecare an, iar unele destinații (prea) populare se luptă să facă față numărului ridicat de oameni zgomotoși și nepăsători. Problema este că unele dintre cele mai uimitoare locuri de pe planetă sunt pe cale de dispariție din cauza încălzirii globale. Și este doar vina noastră.

Călătoritul pentru o cauză nobilă are multe beneficii – vei cunoaste în profunzime țările și comunitățile pe care le vizitezi, vei trăi experiențe pe care nu le-ai fi avut dacă ai fi călătorit în  modul clasic, vei vedea realitatea în mod diferit și vei deveni mai bun. Ca să nu vorbim și de adrenalina de care vei avea parte.

Cum să-ți alegi activitatea

Poți alege dintr-o gamă largă de activități: trekking, ciclism, predare, scufundări, construirea școlilor și a caselor, ajutor la orfelinate… Depinde de preferințele personale, dar merită să menționăm că, din moment ce călătoriile pentru o cauză nobilă au devenit extrem de populare, există foarte multe companii care oferă diverse opțiuni. Nu te alarma dacă vezi doar călătorii de o săptămână sau de două săptămâni, care costă cel puțin 5.000 de dolari.

Alege cu înțelepciune cu cine vrei să lucrezi, pentru a te asigura că banii proveniți din activitățile pe care le faci merg în comunitățile care au nevoie de ei, și nu într-o companie mare.

Probabil te întrebi dacă e corect să plătești acești bani (pe care, cel mai probabil, nici măcar nu îi ai) cu scopul de a-ți investi timpul și energia în activități de voluntariat.

Faptul că vei da din timpul tău și vei face aceste acțiuni, nu înseamnă că nu trebuie să îți plătești propriile cheltuieli, deoarece întregul scop al voluntariatului este să ajuți fără să ceri nimic în schimb. Poți să eviți impactul ecologic al călătoriei și să dai mai multă semnificație vieții tale. În plus, unele organizații donează un anumit procent din banii pe care îi plătești pentru cazare.

Cu toate acestea, dacă nu îți poți permite toate aceste cheltuieli, poți să strângi fonduri pentru călătorie câtă vreme îți convingi prietenii sau familia să te finanțeze, sau apelezi la platformele de crowdfunding, unde poți obține bani de la diverse persoane care vor să îți susțină cauza.

Pentru a afla mai multe despre îmbinarea călătoritului cu voluntariatul, consultă următoarele site-uri:

  • Volunteer World
  • VolunTourism.org
  • Global Service Corps
  • Habitat for Community
  • Cross-cultural Solutions

Dacă nu te poți decide unde să mergi și cum să contribui, iată câteva idei care îți vor spori imaginația și te vor împinge de la spate:

Predă limba engleză copiilor din Costa Rica

Deși Costa Rica este una dintre cele mai stabile țări din America Latină (nu are forțe armate) și are un nivel de trai relativ decent (motiv pentru care i se mai zice „Elveția Americii Centrale”), tot are nevoie de ajutor. Poți contribui prin predarea limbii engleze, asistarea profesorilor la clasă și oferirea unui sprijin suplimentar. Toate acestea, pentru copii săraci.

Cireașa de pe tort este că te vei afla în regiunea de coastă, ceea ce înseamnă că vei avea acces la uluitoarele plaje și la pădurile tropicale pline de faună sălbatică. Prețul este de 1820 USD timp de 3 săptămâni, adică nu chiar ieftin, mai ales dacă luăm în considerare tarifele biletelor de avion, dar poți recurge la una dintre metodele de finanțare menționate mai sus. În ceea ce privește cerințele, evident că trebuie să iubești  copiii și să cunoști limba engleză la un nivel ridicat. (Govoluntouring.com)

Mergi voluntar în Tanzania

VolunturismAvând în vedere că prețurile pentru călătoriile de voluntariat în Tanzania pot fi foarte mari, este bine să știi că există un loc decent, unde poți cheltui doar 20 de dolari pe zi. Hostel Hoff din Moshi, un oraș situat la poalele Muntelui Kilimanjaro, este administrat de o femeie australiană și de soțul ei din Tanzania, și oferă cazare sigură și confortabilă.

Mai mult de-atât, locul este un centru de voluntariat independent. În funcție de calificările și preferințele personale, poți alege să faci voluntariat la spitale locale, centre pentru copii, orfelinate, penitenciare pentru minori, școli și centre de conservare a mediului. În timpul liber, poți să o iei pe cărările muntelui Kilimanjaro.

Fă voluntariat pe Camino de Santiago

Camino de Santiago este o rețea de trasee pentru pelerini, situată în cea mai mare parte pe teritoriul Spaniei. Această opțiune vine cu o ofertă bună – obții cazare gratuită în Santiago de Compostela, o adevărată bijuterie în toate sensurile cuvântului. Orașul vechi cu străzi pietruite și clădiri istorice este ca o călătorie în timp, departe de stresul zilelor noastre. Dar dacă ai impresia că aici nu există viață de noapte, te înșeli amarnic.

În afară de faptul că este centrul tuturor traseelor de pelerinaj, orașul are o viață de noapte vibrantă, grație studenților care frecventează Universitatea Santiago de Compostela. În privința voluntariatului, sarcina ta la Pilgrim Office ar fi să întâmpini pelerinii din toate părțile lumii și să le oferi sfaturi și sprijin. Cu alte cuvinte, îți faci o mulțime de prieteni. (Csj.org.uk)
Citește și: 7 insule spaniole mai puțin cunoscute, pe care să le vizitezi

Construiește case în Rio de Janeiro

Există aproximativ 600 de mahalale sau orășele distruse în Rio. Este greu de crezut că aproape 19% din populația acestui oraș locuiește în favele, fără locuințe adecvate, condiții sanitare, școli, drumuri, etc. Ajutorul tău va îmbunătăți condițiile de trai a celor ce locuiesc aici.

Nu sunt necesare abilități speciale de constructor, deoarece vei fi instruit de îndată ce sosești. Cu toate acestea, este important să ai cel puțin 18 ani și să fii pregătit să lucrezi din greu. Prețul pentru cazare și mâncare este de aproximativ 60 USD pe zi. Dacă toată această muncă te va plictisi, poți opta să vii în februarie sau martie, ca să prinzi și carnavalul de la Rio.

Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că Rio nu este chiar cel mai sigur loc de pe pământ. Din cauza recentei crize economice, rata criminalității e în creștere. Nu te lăuda cu  iPhone-ul sau cu alte bunuri de lux în timp ce umbli pe stradă, asigură-te că te întorci acasă la ora 10, și nu umbla cu lucruri valoroase și prea mulți bani pe plajă. (Lovevolunteers.com)

Protejează și salvează animalele indigene în Australia

Peste 1700 de specii de animale și plante indigene din Australia se află pe cale de dispariție. Dacă iubești animalele sălbatice, atunci aceasta este opțiunea perfectă. Responsabilitățile includ: efectuarea de plimbări lungi în zona de tufăriș, plantarea arborilor de eucalipt, sprijinirea pădurarilor în hrănirea a peste 180 de specii diferite de animale (dintre care unele sunt rănite și orfane) curățarea zonei și alte sarcini ciudate.

Acest sanctuar este situat în Calga, un oraș aflat la doar o oră de mers cu mașina din Sydney. 1890 de dolari pentru două săptămâni, beneficiezi de cazare și mese gratuite, plus o șansă de a interacționa cu urși koala, diavoli tasmanieni, câini dingo, canguri, marsupiali, alpaca și alte creaturi ciudate și drăguțe. În timpul liber (după-amiaza și în weekend), poți explora împrejurimile, Sydney-ul și coasta centrală din New South Wales. Faimoșii Munți Albaștri (Blue Mountains) sunt și ei în preajmă, așa că dacă îți place ciclismul montan, alpinismul sau alte activități sportive similare, acesta este locul potrivit pentru tine (Goeco.org).

Citește și 5 aventuri pe care ar trebui să le-ncerci o dată-n viață