Vrei să-ți faci un implant dentar? Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi

Academia Barbatilor

În cazul în care stai prost cu dantura sau există un dinte care ți-a dat bătăi mari de cap și nu se mai poate face nimic în privința lui, pentru că nici „vecinii” nu mai au cum să-l ajute, probabil va trebui să iei în calcul eventualitatea unui implant dentar. Ai auzit vrute și nevrute despre implanturile dentare, de la lucruri de bine la cele care aparent sunt menite să te sperie și care te îndepărtează de ideea în sine. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai de gând să-ți faci un implant dentar:

Ce sunt implanturile dentare?

implant dentar
Close up cropped half face portrait of attractive, trendy, stylish, experienced, brunet, toothy man with wide beaming smile and healthy teeth, isolated on grey background

În termeni simpli, implantul dentar înlocuiește dintele care-ți lipsește din diverse cauze, de la un accident la o problemă medicală legată de gingia care ți-a slăbit dintele și l-a făcut să cadă.

Un implant acționează ca o rădăcină artificială în dinte, una care e compusă din materiale precum ceramică sau titaniu. După ce această rădăcină a fost plasată în mod chirurgical în locul destinat, urmează să fie montată și o coroană sau o punte, după caz.

Există două tipuri diferite de implant

Se poate apela la două tipuri principale diferite de implant. Acestea sunt cunoscute sub numele de implant endosteal și implant subperiosteal. Cele două diferă în funcție de locul în care sunt plasate. Un implant endosteal este înșurubat direct în os, în vreme ce implantul subperiosteal e poziționat pe os, fiind ideal pentru pacienții care au o înălțime inadecvată a osului.

În principiu, există și alte două tipuri de implant: la nivel transosteal (cunoscut și sub denumirea de implant cu capse sau transmandibular) și care combină componente specifice implanturilor de la nivel subperiosteal cu cele de la nivel endosteal, precum și implant dentar la nivel intramucos – când țesutul e folosit ca punct de sprijin pentru inserțiile metalice.

Beneficiile implanturilor dentare

Milioane de oameni din întreaga lume au implanturi dentare, aceștia apelând la aceasta metodă dintr-un număr mare de motive. Printre care:

  • Implanturile nu pot cădea și nu se pot mișca. Ele dispun de stabilitate, sunt de încredere și sunt securizate precum dinții normali.
  • Nu presupun schimbări în igiena dentară. Implanturile se pot curăța cu periuța sau ața dentară, exact ca dinții originali. Nu e nevoie să scoți implantul pentru a-l clăti sau curăța.
  • Previn mișcarea dinților vecini. Nimeni nu vrea să-și facă griji cu privire la dinții care se clatină sau să poarte aparat dentar din cauza dinților care se mișcă, impactându-i și pe ceilalți. Implanturile previn mișcarea dinților, fapt ce duce la o bună sănătate a maxilarelor și la menținerea conturului natural al feței.
  • Implanturile nu au nevoie de dinții vecini pentru susținere. Ceea ce înseamnă că nu se umblă la structura dentară.
  • Implanturile acționează ca o soluție ideală în cazul dinților lipsă. Dacă îți lipsește un dinte, acest lucru va avea un impact negativ asupra activităților de zi cu zi, precum mestecatul și vorbitul. Implantul dentar reprezintă o soluție pe termen lung în acest caz.

Poate oricine să aibă parte de un implant dentar?

Majoritatea persoanelor cu gingii sănătoase și cu suficient de mult os ca suport, pot apela la procedura de implantare dentară. Un dentist va da un diagnostic, și, totodată, un sfat, în baza acestor factori.

Chiar și fără a avea o structură osoasă adecvată, în ziua de azi există tratamente care pot construi un maxilar sau o mandibulă în vederea realizării unui implant dentar. Dar dacă pacientul suferă de o boală cronică, precum diabetul, procedura s-ar putea să nu fie recomandată, deoarece vindecarea e posibil să fie dificilă.

Costurile

Costurile variază, de la caz la caz, în funcție de cabinet, de tipul implantului dentar folosit etc. Un implant dentar poate costa de la 200 la 2000 de euro. În principiu, experiența medicului dentist acoperă cam 45% din cost. Gradul de reușită al implanturilor puse de acesta e foarte important: o rată medie de succes este de peste 95%, iar una foarte bună – de peste 97%.

Celelalte elemente care se iau în calcul sunt:

  • Producătorul implantului dentar (cca. 30% din preț). Există implanturi dentare premium plus, premium și standard.
  • Locația clinicii la care se face implantul (cca.5%)
  • Investigațiile suplimentare (cca. 8%)
  • Materialele și consumabilele suplimentare (cca. 8%)
  • Echipamentele auxiliare (cca. 4%)

Citește și: Top 5 periuțe de dinți electrice