Whisky-ul japonez: istorie, calități, branduri

Academia Barbatilor

Probabil ai auzit deja despre faptul că whisky-ul japonez e unul dintre cele mai bune whisky-uri din lume. Comparațiile cu scotch-ul sunt inevitabile, dar un lucru e cert: whisky-urile japoneze au calități unice în felul lor, de la modelul sticlelor la gustul care abundă în note fructate, de cereale, de vanilie și de malț de orz. Nu e de mirare faptul că branduri precum Nikka, Hibiki și Yamazaki sunt din ce în ce mai populare.

Pe de altă parte, s-ar putea să te întrebi de ce este whisky-ul japonez atât de scump? Calitatea ingredientelor și maturarea ireproșabilă vin la pachet cu un preț pe măsură. La aceasta se adaugă și prețurile de import din Japonia în România, cu taxe cu tot. Și totuși, whisky-ul japonez face toți banii. Să vedem, însă, de unde a pornit totul:

Istoria whisky-ului japonez

whisky japonez

Japonia a început să producă propriul whisky în anul 1870, însă producția comercială nu a fost de luat în serios până la începutul anilor ’20. În acea perioadă, un comerciant de băuturi alcoolice, pe nume Shinjiro Torii, a deschis prima distilerie în Yamazaki, o suburbie a orașului Kyoto, cunoscută pentru excelentele rezerve de apă. Cel care îl sfătuia pe Torii era un fost student, pe nume Masataka Taketsuru, care-și petrecuse trei ani în Scoția, învățând cu să distileze whisky.

În 1934, Taketsuru a părăsit compania pentru a-și deschide propria lui afacere, distileria Yoichi, din Hokkaido. Numele distileriei nu s-a schimbat, dar compania lui Taketsuru a devenit Nikka. Iar cea a lui Torii s-a transformat, ceva mai târziu, în Suntory. Iubitorii whisky-ului japonez știu că atât Suntory cât și Nikka sunt, astăzi, giganți în domeniu.

De-a lungul deceniilor, whisky-ul japonez a cunoscut suișuri și coborâșuri. În anii ’70 și la începutul anilor ’80, a existat o cerință majoră în întreaga lume, în Japonia apărând o serie de distilerii mici și de branduri noi. Apoi a urmat o cădere inevitabilă și, de curând, o revigorare. Astăzi, în Japonia există nouă distilerii active.

De ce e whisky-ul japonez atât de bun?

Când apare un trend exotic, există și o tendință adiacentă de a supra-estima lucrurile, adăugându-le eticheta de exclusivism și raritate. Whisky-ul japonez nu face excepție. Ce vrem să spunem este că gustul în sine nu e neapărat superior altor tipuri de whisky din întreaga lume, orice-ar spune „experții” în legătură cu asta. Ca în orice altă zonă, există whisky japonez foarte bun și whisky japonez mai pu’in bun. Iar acest lucru pune accentul pe întrebarea: de ce e atât de bun whisky-ul japonez, încât toată lumea vorbește despre el?

whisky japonez
Foto: 123rf.com

Răspunsul trimite, desigur, către metodele de producție, care preiau elemente din Scoția. De pildă, whisky-ul japonez este adesea produs din malț de orz importat, parte din el fiind tratat cu turbă. Precum whisky-ul scoțian, cel japonez este în mod tradițional distilat de două ori, folosindu-se distilatoare în vase de cupru și maturate în butoaie în care a stat bourbonul sau în butoaie în care a stat sherry. Unele dintre whisky-uri sunt distilate în butoaie de stejar japonez.

Așadar, whisky-urile japoneze și cele scoțiene își dau mâna. Ce le diferă este climatul din Japonia, care suferă diferențe mai mari de temperatură, whisky-ul maturându-se mai rapid. Distileriile japoneze experimentează diverse inovații în procesul de producție, precum utilizarea diferitelor tipuri de drojdie pe parcursul fermentării, dar și în privința formei și dimensiunii vaselor de distilare. Aceste lucruri duc la o gamă mai variată de whisky-uri, cu arome și profiluri distincte.

7 branduri de whisky japonez de top

Yamazaki

whisky japonez

Distileria de la care a plecat totul continuă să funcționeze și să producă, aducând pe piață câteva dintre cele mai bune whisky-uri japoneze. Mai mult, Yamazaki continuă să experimenteze cu mărimea și forma vaselor de distilat, precum și cu tipurile de butoaie în care se maturează whisky-urile. Rezultă băuturi cu textură bogată, de o complexitate palpabilă și cu un caracter puternic.

Dacă ai ceva bani de investit, caută Yamazaki 25-Year-Old Single Malt, care e maturat exclusiv în butoaie de sherry, producția fiind limitată la numai 12.000 de sticle pe an. În mod similar, Yamazaki 18-Year-Old Single Malt a ajuns un whisky legendar, chiar dacă e îngrozitor de scump. Dacă nu vrei să aloci un buget prea mare, poți începe cu mult-premiatul single malt de 12 ani. Nu e nici el ieftin, dar nu trebuie să spargi banca.

Hakushu

whisky japonez

Precum Yamazaki, Hakushu e un brand deținut de compania Suntory, fiind cunoscut pentru single malt-urile sale de 12, 18 și 25 de ani. Distileria originală se afla în pădurile din Munții Kaikoma, dar producția actuală se desfășoară într-o a doua distilerie, aflată în apropiere. Dacă-ți place whisky-ul afumat, acesta e brandul japonez spre care trebuie să te îndrepți. Fiecare sticlă e 100% distilată din malț de orz care a fost uscat peste un foc de turbă. Nu trebuie să mai spunem că single malt-ul de 25 de ani e cel mai bun și, automat, cel mai scump. Pentru o extra doză de fum, caută Hakushu Heavily Peated.

Hibiki

whisky japonez

Hibiki reprezintă cu succes zona de blend-uri ale companiei Suntory, fiind unul dintre cele mai lăudate branduri de whisky japonez. Atât de mult, încât se spune că Hibiki de 21, respectiv 30 de ani, sunt considerate printre cele mai delicioase whisky-uri din lume. Dacă vrei însă o sticlă pe care să ți-o permiți, alege Hibiki Harmony. În spatele aromelor florale, stă un corp fin de dulceață de cireșe și fum subțire.

Yoichi

whisky japonez

Am vorbit mai sus despre Masataka Taketsuru, care și-a întemeiat propria distilerie în anul 1934. Această distilerie s-a numit apoi Yoichi și în prezent livrează whisky-uri japoneze de calitate. Acest brand deținut de Nikka distilează o gamă largă de whisky-uri clasice, experimentând cu tot felul de ingrediente și tehnici. Se remarcă single malt-ul peated, de 15 ani și single malt-ul de 20 de ani. Privilegiul de a le gusta te va costa destul de mult, dar… ce nu merită un whisky japonez de top?

Miyagikyo

whisky japonez

Pe vremuri cunoscută sub numele Sendai, distileria Miyagikyo, deținută de compania Nikka, se distinge prin câteva whisky-uri cu caractere unice. Dacă vrei să ieși un pic de pe cărarea bătătorită a gustului, încearcă single malt-ul 2017 Rum Wood Finish sau Sherry & Sweet. Dacă însă vrei să rămâi la ceva mai tradițional, single malt-ul de 15 ani nu te va dezamăgi.

Nikka

whisky japonez

Nikka e o companie care deține mai multe distilerii, dar Nikka Whisky e printre cele mai apreciate branduri ale sale. E un whisky „spicuit” din peste 100 de loturi de whisky de cereale și malț, toate fiind produse de distileriile Yoichi și Miyagikyo. Are un corp bogat, cu note de sherry, umami, scorțișoară, coajă de portocală și un strop de fum.

Kirin

whisky japonez

Toți iubitorii de bere japoneză cunosc acest nume: Kirin. Ce se știe mai puțin este că această companie deține și o distilerie, în partea de sud-est a Muntelui Fuji. Se numește Kirin sau Fuji Gotemba (depinde pe cine întrebi) și produce blenduri în cantități mici, dar și un single malt de 17 ani. Cel mai popular blend al companiei este Kirin Fuji Sanroku 50 Proof, a cărei producție a fost de curând întreruptă, dar care încă mai poate fi găsit pe piață.

Citește și: Ce diferențiază un whisky scump de unul ieftin